Welke iPad Mini Kopen? allemaal klein en toch anders!
Home » Berichten » Welke iPad Mini Kopen? allemaal klein en toch anders!
welke ipad mini kopen

Welke iPad Mini Kopen? allemaal klein en toch anders!

De iPad Mini is zoals bekend de kleinste iPad soort dat er is. Toch heeft deze soort iPad ook absoluut genoeg populariteit weten op te bouwen door de jaren heen. De afgelopen jaren zijn er ook steeds verschillende iPad Mini modellen uitgebracht waardoor er dus ook meer keuze is. In deze blog lees je informatie als, wanneer welke iPad Mini het best bij jou past, de verschillen, de soorten etc.

Uit welke iPad Mini´s valt er te kiezen?

Dit is natuurlijk ook een hele belangrijke vraag waarop je een antwoord verwacht. Het antwoord is dat je uit zes verschillende iPad Mini’s kunt kiezen. De iPad Mini is gericht op mensen die liever bezig zijn op een iPad van het kleinste formaat. Dat alle iPad Mini’s het kleinst zijn, hebben ze met elkaar gemeen. Desondanks kun je toch op bepaalde punten per iPad een voorkeur hebben.

Als je alle iPad Mini modellen op een rijtje zet, zijn dit de modellen waaruit je kunt kiezen:

 • iPad Mini
 • iPad Mini 2( 2e generatie
 • iPad Mini 3( 3e generatie)
 • iPad Mini 4( 4e generatie)
 • iPad Mini 5( 5e generatie)
 • iPad Mini 6( 6e generatie)

Welke iPad Mini past het best bij jou?

Zoals je nu weet kun je uit zes iPad Mini modellen kiezen maar, wil je uiteraard ook weten welk model het best bij je past. Daarvoor zullen per model de belangrijkste informatie op een rijtje moeten worden gezet. Hierbij krijg je eigenlijk ook direct ook de verschillen per model te zien.

1. iPad Mini

De iPad Mini(1e generatie) was het eerste Mini model dat werd uitgebracht in 2012. Er werd al een tijdje uitgekeken naar de komst van deze iPad soort en dat trok veel aandacht. Dit model was het startsein voor de andere iPad Mini’s die later volgden.

Voor deze iPad Mini kies je vooral, als je gewoon liever een oud en de goedkoopste wil hebben. Je hebt in principe geen moeite om op een zeer oude iPad bezig te zijn. Sterker nog, je vind dit helemaal prima. Kies dit model ook als je weinig opslagcapaciteit nodig hebt want, deze bestaat uit 16GB,32GB of 64GB. Op dit model is nog het 3G netwerk van toepassing.

Verder kun je dit model ook het best kiezen als je gewoon simpelweg, de goedkoopste iPad Mini tot je beschikking wil hebben. Echter is dit model al erg oud en momenteel nauwelijks meer te verkrijgen. Je moet een beetje geluk hebben als je deze iPad Mini nog kunt bemachtigen.

Kortom, de iPad Mini eerste generatie kies je vooral omdat:

 • Je wil de allergoedkoopste iPad Mini
 • Weinig geheugen is voor jou geen probleem
 • Als design voor jou niet relevant is( het design ziet er “basic” uit)

Als je voor dit model kiest, moet je ook rekening houden met bepaalde punten die nadelig kunnen zijn. Zoals je weet beschik je over het oudste model en als een productsoort het oudst is, hoef je er ook vrijwel altijd geen hoge verwachten van te hebben. Sterker nog, daarvan kun je juist het minst verwachten. Dit is ook bij de eerste iPad Mini het geval.

2. iPad Mini 2

De iPad Mini 2 is het tweede iPad Mini model. Ook deze iPad Mini kun je omschrijven als een oud model. Inhoudelijk zijn er dus ook nauwelijks verschillen op te noemen in vergelijking met zijn voorganger. Op grote veranderingen hoef je dus zeker niet te rekenen.

De verschillen zijn het netwerk en het gewicht. Het schermformaat is gewoon hetzelfde gebleven maar heeft hogere pixels. De “grootste” verandering is het netwerk waarvan gebruik wordt gemaakt want, dit was de eerste iPad Mini waarop 4G van toepassing is( hierna zouden nog 3 iPad Mini’s volgen). Verder is het gewicht een kleine 30 gram zwaarder geworden maar, dat is dan slechts een “mini-verandering” wat je niet met je blote handen aanvoelt.

Ook voor het design moet je de keuze zeker niet maken want, als je beide modellen naast elkaar legt zijn het net twee druppels water. Tegelijkertijd is dit dan ook wel een tegenvaller op het gebied van design. En de keuze uit aantal GB is precies hetzelfde gebleven.

Kies voor de iPad Mini 2 als, je jezelf herkent in de volgende punten:

 • Je wil de goedkoopste iPad Mini dat voorzien is van 4G
 • De specifieke kleur spacegrey trekt jou aan( de eerste generatie heeft deze kleur niet)
 • Je wil een oude iPad Mini maar, niet de oudste

3. iPad Mini 3

Dan komen we bij de 3e versie van de iPad Mini, de iPad Mini 3. Ook deze iPad kun je in principe bestempelen als een oud model(uitgebracht in 2014). Deze iPad Mini mag misschien wel ietsje meer verandering hebben maar, in het algemeen zijn de veranderingen nog steeds aan de magere kant.

Als eerst is dit op het gebied van de maximale geheugencapaciteit. Deze heeft nu een maximum van 128 GB, twee keer zoveel als bij 64GB. Voor zo´n oude iPad kun je nog steeds over een gemiddelde opslagcapaciteit van 128GB beschikken want, 128GB is steeds vaker de minimale gekozen opslagcapaciteit. Eigenlijk is het voor een oude iPad zelfs veel te noemen.

Een ander nieuwe verandering is, de optie Touch ID. Voor veel mensen is Touch ID een verfijnde manier om te ontgrendelen maar, dat niet alleen. Buiten het feit dat Touch ID soepel werkt, is het ook een stukje vooruitgang op het gebied van veiligheid. Je beschikt over een vingerafdrukscanner dat dus vingerafdrukken herkent. De iPad Mini 3 is de eerste Mini soort die hierover beschikt.

Er zijn bij dit model dus wat kleine extra pluspuntjes maar, ook niet meer dan dat. Voor de iPad Mini 3 kun je het best kiezen als je:

 • Je wil de goedkoopste iPad Mini met Touch ID
 • Je wil een goedkope iPad Mini met 128GB opslagcapaciteit

Net als bij de iPad Mini en iPad Mini 2, is ook de 3e generatie iPad Mini nu heel moeilijk te verkrijgen. Dit is dan ook het grote nadeel van deze drie iPad Mini varianten. Sterker nog, je mag zelfs van geluk spreken als je deze in bezit weet te krijgen.

4. iPad Mini 4

Met de iPad Mini 4 ga je richting een model dat zo mooi gezegd “meer leven in de brouwerij” brengt. Er zit hier meer beleving in en dat zal je zelf ook merken. Om maar te beginnen met een verbeterde camerakwaliteit waarvan je profiteert. Er is een 8 megapixel camera beschikbaar terwijl, de drie iPads Mini´s hiervoor het moeten doen met 5 megapixel. Dat je met deze iPad Mini gebruik kunt maken van een betere camera, is in ieder geval een zekerheid.

Op zich geen megagroot verschil maar, misschien is dit aantal megapixel wel scherp genoeg voor jou. Toch misschien nu wel meer selfies willen maken en noem maar op. Tegenwoordig is 5 megapixel ook aan de lage kant gezien de verhoogde aantallen. Sowieso zijn iPads van 8 megapixels aan te raden als je een redelijke camera als wens hebt.

Ook een waardevolle verandering is, de verbeterde bluetoothversie. Waar het bij de vorige iPad Mini’s bluetooth versie 4.0 was, is dit hier verhoogd naar een 4.2 versie. Bij deze versie ligt de snelheid wat hoger maar, dat het ook nog eens energiezuiniger werkt is natuurlijk ook een pluspunt.

Een belangrijke schakel van een iPad is de processor en ook die is vernieuwd. Geen A7 maar A8 processor. Met deze A8 processor kun je zwaardere taken uitvoeren zoals het werken in grote documenten.

Op basis van de onderstaande punten zou een iPad Mini 4, prima bij jou passen:

 • Op zoek bent naar een goedkope iPad Mini met 8 megapixel
 • Werken op een goedkope iPad Mini die energiezuiniger is trekt jou wel
 • Een goedkope iPad Mini wil dat nog wat extra prestaties kan leveren

iPad Mini 5

Dan komen we bij de 5e generatie van de iPad Mini. Dit model bestaat ruim 3 jaar( sinds 2019) wat dus betekent, dat dit geen splinternieuwe iPad Mini maar ook verre van “oud”. Wat de veranderingen betreft, is er bij dit model pas echt sprake van een ruime uitbreiding.

Ook nu krijg je weer te maken met een processor die nog krachtiger is. Dit is de A12 processor waarmee je nog meer gebruik kunt maken van het zwaardere “werk”. Maar ook de reactietijd ligt een stuk hoger dan zijn voorganger. De iPad Mini 5 is dus absoluut een opvolger van de iPad Mini dat over meer power beschikt.

Het schermformaat is kleiner dan bij de voorgangers die, voorzien waren van een 9,7 inch beeldscherm. Bij deze iPad Mini is het schermformaat 7,9 inch.

Op het gebied van geheugencapaciteit is de verandering weer groter geworden. Dit geldt zowel voor minimale als maximale opslagcapaciteit. De laagste opslagcapaciteit is hierbij 64GB en het hoogste 256GB. Kiezen uit “slechts” twee opslagcapaciteiten klinkt misschien weinig maar, dat maakt het wel makkelijker kiezen.

Aan de andere kant wel ook een minpuntje omdat, 128GB ontbreekt. Iemand kan 64GB te weinig vinden maar 256GB weer teveel. Doordat je 128GB niet kunt kiezen, is er geen “middenweg”.

Maar dat je überhaupt kunt kiezen voor 256GB is een pluspunt voor mensen, die dit soort aantallen willen gebruiken. Vanaf een opslagcapaciteit van 256GB spreek je over een middelgrote opslagcapaciteit.

Ook meer creativiteit brengt de iPad Mini 5 met zich mee. Het gebruik van de Apple Pencil (1e generatie) en TrueTone sluiten hierop aan. Eerstgenoemde omdat je gewoon op handmatige wijze lekker kunt tekenen en schrijven. Met TrueTone spreek je over een kleurenweergave die levendiger en kleurrijker. Het past zich aan de omgevingslicht.

Een iPad Mini 5 is geschikt voor jou als je:

 • Liever op handmatige wijze taken uitvoert met de Apple Pencil
 • Een opslagcapaciteit wil waar meer uit valt te halen(256GB) maar 64GB is ook prima
 • Veel waarde hecht aan snelheid, dit is een iPad Mini waarbij snelheid op een hoge positie staat
 • 7,9 inch is jouw ideale schermformaat

Zie in deze video een review van de iPad Mini 5:

iPad Mini 6

En dan de iPad Mini 6, de meest recent uitgebrachte iPad Mini. Ook wel iPad Mini 2021 genoemd. Dit model is dus nog amper twee jaar oud en aan de “nieuwe” kant. Deze iPad Mini steekt toch echt wel boven de rest als je alles op een rijtje zet.

De iPad Mini 6 is het krachtigst, het snelst en het meest veelzijdig . Kortom, het complete plaatje is hierbij van toepassing. Zo is de processor weer sterk geüpgraded want, de A12 processor is vervangen voor de A15 processor. Een chip die krachtiger is dan A15 is er momenteel (nog) niet.

Dat betekent dat je hierop het best kunt werken met de grootste bestanden of grote games wil spelen. Tegelijkertijd is dit ook de iPad Mini die het allersnelst is. Een kleine iPad die de snelste prestaties levert.

Ook belangrijk om te weten is, dat alleen op deze iPad Mini je gebruikt kunt maken van 5G. Hierbij profiteer je dus van hogere snelheden en dataverbruik, ook buitenshuis dus.

Qua design zal je zeggen dat het veel lijkt op de iPad Mini 5 maar, de dunnere schermranden is zowat het enige verschil. Daardoor is het scherm iets breder( 8,3 inch). Ook dit model is voorzien van TrueTone.

Verder is de camera weer sterk verbeterd want, de camera van 8 megapixel heeft plaatsgemaakt voor 12 megapixel. Overduidelijk een iPad Mini met de beste camerakwaliteit en maak je hiermee de beste foto’s en selfies. Er is geen verandering omtrent de keuze van geheugencapaciteit. Je kunt net als bij de 5e generatie iPad Mini alleen kiezen uit 64GB en 256GB. Helaas dus ook geen 128GB beschikbaar.

Een ander punt waarin de iPad Mini 6 zich van de anderen weet te onderscheiden is, dat het beschikt over de functie Center Stage. Dit brengt verandering op het gebied van videobellen want, zelfs als je van positie veranderd blijft de camera gewoon op jou inzoomen. Zo hoef je niet zelf aan de iPad te gaan zitten om deze in een “ideale” positie te brengen.

Net als bij de 5e generatie iPad Mini kun je ook hierop gebruik maken van een Apple Pencil. Geen sprake van verandering toch? zal je dan al snel denken. Dat is het toch echt wel want, deze is wel gericht voor de 2e generatie van de Apple pencil. Met dit type pencil kun je er nog meer uithalen.

Verder is ook de bluetoothversie het hoogst. Bij de vorige iPad Mini is dit 4.2 en bij deze verhoogd naar een 5.0 versie. Door deze versie kun je het snelst je iPad verbinden met andere bluetooth-apparaten. Ook op het gebied van afstand en en capaciteit werkt het voordeliger.

Bluetoothversie 5.0 zorgt ervoor dat je van een afstand dat 4x zover ligt ten opzichte van, bij de 4.2 versie verbinding kunt maken. Bij de 4.2 versie is dit zo’n 10 meter en 40 meter bij de 5.0 versie. En nog een mooi pluspunt is dat 5.0 beschikt over dual audio waarmee, er aansluiting gevonden kan worden op twee speakers i.p.v. één.

Een iPad Mini 6 past het best bij je om het volgende:

 • Je wil een iPad Mini waarop 5G van toepassing is
 • Je wil een iPad Mini die het snelst en krachtigst is
 • Vaak in beweging bent tijdens videobellen is jouw ding maar, je wil nog wel goed in beeld blijven
 • Je wil echt specifiek een iPad Mini met de beste camerakwaliteit
 • Voorkeur hebt naar een 8,3 inch schermformaat
 • Gebruik wil maken van de beste bluetooth versie

Zie hieronder een review van de iPad Mini 6:

Als je voor deze iPad Mini kiest is het nadeel weer wel dat je het meeste geld eraan zult moeten uitgeven. Al helemaal als je besluit om te kiezen voor 5G want, je kunt dit niet zomaar kiezen. Om gebruik te maken van 5G moet je eerst een abonnement afsluiten bij je mobiele provider.

Conclusie

Je hebt dus kunnen lezen dat er zes verschillende iPads zijn waaruit je kunt kiezen. Dat ze allemaal klein zijn, is dan ook de enige overeenkomst. Verder heeft elke soort toch wel eigen punten wat voor een ieder aantrekkelijk kan klinken. Van zo goedkoop en simpel mogelijk tot specifiek en aan de duurdere kant, het is er allemaal.

Waarschijnlijk heb je nu een hoop waardevolle informatie gelezen en, weet je welke iPad Mini je het best kunt kopen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *