iPad voor ouderen
Home » Berichten » iPad voor ouderen
ipad voor ouderen

iPad voor ouderen

De iPad word door alle soorten generaties gebruikt. Dit zijn voornamelijk kinderen en jonge mensen maar, het word ook steeds meer gebruikt door ouderen oftewel bejaarden. Bovendien groeit de interesse van ouderen in de iPad ook steeds meer en meer. In deze blog lees je hoe dat komt, welke iPad het best bij ouderen past en waarop je goed op moet letten.

Waarom gebruiken ouderen de iPad steeds vaker?

Misschien heb je het zelf nog niet gemerkt maar toch is het zo, de iPad is ook bij ouderen steeds populairder aan het worden. Dit is simpelweg omdat ouderen tegenwoordig ook steeds meer meedraaien met de moderne tijd dus, dit ligt niet eens volledig aan de iPad zelf. Veel ouderen willen niet meer blijven hangen in de ouderwetse tijd en willen nieuwe dingen uitproberen of zelfs (langdurig) gaan gebruiken.

Maar waarom ouderen dan toch ervoor kiezen om de iPad te willen gebruiken, kan meerdere redenen hebben. Dit zijn dan die redenen:

 • Eenvoudig te gebruiken
 • Geen computer of laptop nodig
 • Vaak onderweg zijn
 • Ze willen het gebruiken voor specifieke activiteiten
 • Prima vorm van afleiding

Eenvoudig te gebruiken

De iPad is sowieso een product dat vrij simpel te gebruiken is en dat, is nou net een punt wat vooral voor ouderen heel belangrijk is. Ouderen zitten niet te wachten op een product waarbij ze volop moeten bladeren in de handleiding, om dan pas een stapje verder te komen voor als ze het beter willen begrijpen.

Vergeet ook niet dat ouderen wat vergeetachtiger kunnen zijn dus, hoe makkelijker des te beter dat voor hun is. Als een oud persoon de touchscreen al onder de knie heeft, dan kom hij/zij al een heel end.

Voor bijvoorbeeld jouw opa of oma is de iPad een leuk, modern en simpel product. Natuurlijk zullen ze in het begin wel even niet alles zo snel begrijpen maar, later zullen ze merken dat de iPad minder moeilijk te gebruiken is dan gedacht.

Geen computer of laptop nodig

Ouderen vinden een computer of laptop misschien ook helemaal niet nodig. Ze vinden een iPad al prima genoeg voor in huis. Een computer neemt allereerst redelijk wat ruimte in beslag en, die ruimte weer moeten vrijmaken moet dan wel kunnen( en je moet het willen).

Een laptop mag dan wel gelukkig kleiner zijn maar, ook net als computers zijn deze er in veel soorten. Voor ouderen kan het dan lastig kiezen zijn welke computer of laptop ze moeten kiezen. En dan zeggen ouderen “doe mij maar een iPad want dat is minder ingewikkeld voor mij”.

En velen hebben niet perse een computer of laptop nodig om bezig te kunnen zijn, met wat ze willen. Gewoon op een klein en compact apparaat lekker bezig kunnen zijn.

Vaak onderweg zijn

Vele ouderen houden er van om graag de deur uit te gaan en dan, is een iPad zeker iets om de tijd te doden. Ze maken graag een wandeling in het park of reizen regelmatig met de trein. Een laptop kun je ook gebruiken voor onderweg maar, die moet je wel eerst opstarten etc.

Het is voor ouderen ideaal dat ze zelfs onderweg nog steeds verbonden kunnen zijn. Zo hoeven ze niet helemaal te wachten tot thuis voordat, ze weer bijvoorbeeld het internet op kunnen.

En natuurlijk kunnen ze ook met hun telefoon vrijwel net zoveel maar, niet alle ouderen gebruiken hun telefoon ook voor bijvoorbeeld het internet. Sommigen hebben aan alleen bellen en WhatsApp al voldoende en dan, is een iPad bij je hebben zeker niet verkeerd.

Vaak word er gedaan dat alleen jongeren of mensen van middelbare leeftijd zich vervelen, als ze bijvoorbeeld een lange treinreis niks bij zich hebben voor afleiding. Maar dit is bij oude mensen net zo. Zij vinden het natuurlijk ook onwijs leuk om in de tussentijd even wat foto’s in de galerij van jaren terug te bekijken.

Ze willen het gebruiken voor specifieke activiteiten

Dat ouderen waarschijnlijk meerdere redenen hebben om voor de iPad te kiezen, las je net al. Maar misschien toch wel de belangrijkste, zijn de activiteiten waar gebruik van kan worden gemaakt.

Ze kiezen het bijvoorbeeld speciaal om te kunnen videobellen met kennissen of familie in het buitenland. Beeldbellen kan met een computer of laptop ook maar, dan moet je bijvoorbeeld eerst Skype gaan downloaden.

Op de iPad tik je alleen op FaceTime en na een paar seconden kun je meteen al genieten van jullie gesprekken. Je hoeft verder niks te downloaden of te installeren want, FaceTime is al ingebouwd. Zie het dus, als dat ouderen bepaalde functies willen gebruiken wat op een computer/laptop niet of moeilijker werkt.

Ouderen hebben natuurlijk (meestal) andere interesses dan wij jonge mensen. Wij zullen de iPad al snel gebruiken voor muziek luisteren op Spotify, iTunes of Apple TV. De oudere mensen zal je naast videobellen op de iPad eerder bezig zien zijn met het maken van puzzels, woordzoekers of het spelen van bingospelletjes. Hier zijn dan ook specifieke apps voor.

Dit is uiteraard lang niet alles want, ouderen hebben ook plezier in de volgende bezigheden:

 • Lezen
 • Schrijven
 • Breien
 • Tekenen
 • Schilderen
 • Muziek luisteren

Voor alle activiteiten zijn er apps beschikbaar dus, kunnen ook oude mensen zich prima vermaken op de iPad. is jouw Oma dol op tekenen? dan kan ze deze hobby op de iPad gewoon zo vaak uitvoeren als ze maar wilt!

Prima vorm van afleiding& nog eens leerzaam

De iPad is voor ouderen ook gewoon een prima vorm van afleiding. Als je oud bent heb je natuurlijk niet meer zoveel bezigheden als jongere mensen. Je hebt eenmaal toch altijd wel wat afleiding nodig anders, ga je je wel vervelen. Sommige ouderen gaan niet of nauwelijks meer naar buiten, kijken misschien geen tv meer en doen verder niks.

Als je dan een iPad hebt heb je toch enige vorm van afleiding en leer je nieuwe dingen. Zoals het spreekwoord luidt “ je bent nooit te oud om te leren” is dat ook bij de iPad het geval.

En dit hoeft niet alleen zo te zijn voor ouderen thuis maar, ook voor ouderen in verzorgingshuizen. Natuurlijk is een verzorgingshuis wel voorzien van één of meerdere televisies, bord- en kaartspelletjes maar, misschien hou je niet zo van dit soort spelletjes en is tv kijken ook niet een bezigheid voor jou.

Heb je een iPad, dan is het ten eerste jouw eigen bezit en kun je erop doen wat je maar wilt. Dus jouw opa, oma ,vader, moeder of wat dan ook een iPad schenken is misschien nog meer interessanter dan je had gedacht. Zie in het filmpje hoe nuttig een iPad voor ouderen kan zijn.

Welke iPad past het best bij ouderen en waar moet je op letten?

Concreet antwoord is er niet

Dit is een belangrijke vraag waarop helaas geen vast antwoord is. Simpelweg is dit zo, omdat niet alle ouderen hetzelfde zijn en ook dezelfde voorkeuren hebben. Voor de ene is een iPad Mini toch iets te klein terwijl, de andere probleemloos overweg kunt met een iPad Pro.

Maar als je toch moet kiezen, zal dat toch eerder de iPad Mini( linksonder) en de iPad zijn. Dit is bij de iPad Mini vanwege het kleine formaat want, deze is het makkelijkst met één hand te bedienen. Echter zal het een persoonlijke voorkeur blijven. Wil de persoon liever een grote iPad? dan ga je natuurlijk voor de iPad Pro( op de tafel).

De iPad” standaardmodel” is gewoon lekker basic en heeft ook genoeg oude modellen tot beschikking. Bovendien zijn er ook lagere prijscategorieën waardoor, er meer keuze is uit goedkopere iPads. Maar van al deze iPad soorten zijn er ook meerdere varianten die verschillen in inchgrootte, batterijduur etc.

Maak het niet te moeilijk voor ze

Als je opzoek bent naar een iPad voor ouderen, moet je het niet te moeilijk maken. Daarmee kun je het beste verstaan, dat je niet te perfectionistisch moet zijn in de keuze. Wij jonge mensen zijn nogal veeleisend en ouderen zijn dat minder. Als wij een iPad willen, is het voor ons vaak relevant welke het snelst is. Ouderen kijken daar minder/niet naar of, weten ze daar helemaal niks van.

Als jouw oma of opa een iPad wil hebben om voornamelijk te kunnen lezen, is een iPad met M1 chip aanschaffen overbodig. Lezen op de iPad kan ook prima met oudere modellen.

Voor oudere mensen is de iPad al goed genoeg, als ze ermee om weten te gaan en gebruik kunnen maken van de gewenste activiteiten. De technische details zoals het aantal interne werkgeheugen, wel of geen M1 chips hebben voor ouderen minder waarde.

Ook het kiezen van hoeveel GB het beste is, kun je voor ouderen gewoon heel simpel houden. De bovengenoemde activiteiten wat ze doen, is voor elke iPad geen probleem. Dit zijn “gewone” activiteiten en daar red een iPad van 64GB het al makkelijk mee.

Ben of ken jij een ouder die nog meer uit de iPad wil halen? denk daarbij aan het bewerken van foto’s en video’s of misschien wel echt perse fotograferen, dan is 512GB veel passender.

Moet je kiezen voor 4G,5G of wifi?

Veel ouderen zullen misschien nog niet de verschillen begrijpen tussen 4G en 5G netwerk. Des te belangrijker het is om daarvan de verschillen te weten. Allereerst is 4G de voorganger van 5G en bestaat dit netwerk al ruim zo´n 10 jaar. Sinds kort is ook het 5G netwerk uitgebracht. Het belangrijkste verschil tussen 4G en 5G op de iPad is de snelheid.

Wat beide netwerken met elkaar gemeen hebben, is dat je deze ook prima kunt gebruiken voor als je onderweg bent. Je kunt dus gewoon in de bus gebruik maken van de iPad. Kies dan ook voor 4G of 5G als je al weet, dat je de iPad voor onderweg gaat gebruiken of echt nodig hebt.

Alleen kan 5G hogere snelheden bereiken en beschikken over meer data. Waar het bij 4G nog zoekende is, is 5G al helemaal gereed. Een nadeel is dat je voor 4G en 5G wel een abonnement moet afsluiten bij een provider.

Lijkt 4G of 5G toch niks voor jou? dan heb je ook nog de optie wifi openstaan. Dit is een iPad die zoals de naam al zegt, alleen te gebruiken is op een wifi netwerk(dus thuis). Een iPad heeft dit standaard en 4G&5G zijn extra opties. Op alle iPads is het gebruik van 4G sowieso van toepassing alleen bij 5G helaas niet.

De iPad Pro 12.9 inch(5e generatie), iPad Pro 11 inch(3e generatie),iPad Air 2022(5e generatie) en iPad Mini 6 generatie zijn geschikt voor het 5G netwerk.

Voor ouderen die de iPad alleen thuis zullen gebruiken, is de iPad met enkel wifi de beste keuze. Of misschien willen ouderen er eigenlijk wel mee naar buiten maar, durven ze dat niet. Thuis op de iPad zitten is in ieder geval een stuk veiliger dan buitenshuis waar, meerdere mensen het ook kunnen zien.

Accessoires

Als je een ouder bent of kent dat nog wat extra´s erbij wil, kun je ook kiezen om accessoires erbij te nemen . Misschien ben of ken jij een ouder dat toch liever ook gebruik maakt van een toetsenbord. Dat is dan ook gewoon een optie en ga je echt specifiek opzoek naar een iPad met toetsenbord

Voor ouderen die graag ook handmatig werken i.p.v. alles perse moeten doen met touchscreen, is er ook de Apple Pencil. Dit is bedoeld voor activiteiten als tekenen, schetsen en teksten te schrijven.

Conclusie: Voor ouderen is de iPad een prima middel voor afleiding en ontwikkeling

In deze blog heb je kunnen lezen dat de iPad ook voor ouderen een product is waar zij veel aan kunnen hebben. Op de iPad kunnen ouderen zich prima ontwikkelen en is het ook een goede vorm van afleiding. Zoveel doe je toch niet meer als je oud bent dus, kunnen ouderen zich prima vermaken met een iPad.

Bovendien hoeft een iPad voor ouderen niet per definitie ingewikkelder te zijn, het gebruik ervan is snel te leren.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *