Apple MacBook M1 kopen? Een absolute topper!
Home » Berichten » Apple MacBook M1 kopen? Een absolute topper!
Macbook met m1 chip kopen

Apple MacBook M1 kopen? Een absolute topper!

De nieuwste MacBooks beschikken nu over een aanvullende toevoeging van Apple dat zorgt voor een nieuwe ontwikkeling. In deze MacBooks zit dus een zogeheten M1 chip wat dus een grote verbetering blijkt te zijn en ook bij veel consumenten goed in de smaak is gevallen. In deze blog lees je precies wat een MacBook met M1 chip allemaal kan, de voordelen en wat je er dus van kunt verwachten. Het gaat er vooral om of de Apple MacBook M1 kopen voor jou van toepassing gaat zijn.

Wat is een M1 chip nou eigenlijk en merk je er wat van?

De MacBook met M1 chip is een MacBook dat is uitgebracht en voorzien is van een eigen chip( dus ook echt van de MacBook zelf) en dat is voor het eerst. Apple maakte voorheen voornamelijk enkel gebruik van Intel chips maar, daar is nu dus verandering in gekomen. Apple zal in de toekomst waarschijnlijk vaker nieuwe MacBooks op de markt brengen die voorzien zijn van eigen chips.

Qua uiterlijke kenmerken vergeleken met de MacBook zonder M1 chip( Intel) zijn er geen verschillen. Een zwaardere of lichtere laptop, veranderd design zijn punten waarbij je geen veranderingen hoeft te verwachten . De verschillen zitten dus voornamelijk in het interne gedeelte(snelheid, batterijduur etc).

Dit betekent dan ook dat je van de buitenkant niet kunt zien, dat het om een MacBook M1 gaat.

Maar toch weet de M1 chip zich op bepaalde punten wel te onderscheiden of kortgezegd, als je de MacBook met M1 chip hebt zal je dit op bepaalde punten duidelijk gaan merken. Eén van die belangrijke punten is op het gebied van snelheid, een punt waar veel mensen waarde aan hechten. 

Een MacBook met M1 chip is ongeveer 3,5 keer sneller qua prestaties dan een MacBook dat gebruik maakt van de Intel processor. Zo kun je eigenlijk wel vaststellen dat een M1 chip makkelijk een topsnelheid levert als er veel zware programma’s moeten worden gebruikt.

Ook kun je de M1 chip goed omschrijven als een stille sterkhouder. Dit is vanwege dat de optimale prestaties leveren gebeurt in stilte want, er is geen ventilator en is het in principe geruisloos. Het doet er ook niet toe hoe lang je op de MacBook zit en wat voor activiteiten je erop doet. 

Iemand die in de nacht tussen andere slapende mensen lekker muziek met oordopjes zit te luisteren ervaart hetzelfde als iemand die al een uur lang op Netflix zit. De M1 chip blijft ook optimale prestaties leveren als jij voor eigen gevoel hebt dat je voor overbelasting hebt gezorgd en geeft dit aan dat de M1 chip enorm krachtig is.

Op het gebied van batterijduur ga je ook zeker voordeel bij hebben want, het zorgt ervoor dat de batterij nog langer meegaat. Zonder M1 chip is de batterij van de MacBook al van goede kwaliteit maar, de batterij van de M1 chip is toch wel nog een niveautje hoger. Met deze batterij moet het geen enkel probleem zijn om de MacBook naar je werk mee te nemen en de gehele werkdag er gebruik van kunnen maken. 

De batterij houdt het zo’n 20(!) uur vol dus, een oplader meenemen is dan niet eens meer noodzakelijk om een lange dag ermee te kunnen doorbrengen en dit is zelfs als batterij niet eens volledig is opgeladen tot 100%. Ga je de deur uit met een batterij dat opgeladen is tot 88%, dan hoef je je ook niet al te druk erover te maken.

Machine Learning

Dan komen we aan bij de term “Machine Learning“, iets waar je vast niet eerder over gehoord hebt maar wel interessant klinkt. Dat is het zeker ook want, Machine Learning betekent dat de M1 chip zelf bepaalde dingen probeert te voorspellen hoef je dus hiervoor niks in te stellen. 

Hierbij kun je denken aan geluiden herkennen en ook concluderen of het om wat voor soort geluid het gaat. Is het iemand die moet lachen of is het iemand die klapt in zijn/ haar handen? Met Machine Learning weet de M1 chip hier gewoon onderscheid in te maken.

Maar ook gezichten herkennen op foto’s is wat met Machine Learning mogelijk is. En dan is het niet eens perse alleen puur de gezichten maar ook het complete plaatje verder eromheen. Machine Learning herkent dan bijvoorbeeld hoeveel mensen er op de foto staan met blauwe ogen of hoeveel mensen er te zien zijn met blond haar.

Als het gaat om echte privacygegevens hoef je je geen zorgen te maken. Op de MacBook staan jouw gegevens vrijwel altijd veilig en kunnen ze nauwelijks ergens anders belanden. Maar met Machine Learning beschik je over een grappige en ook creatieve functie waar gebruik van kan worden gemaakt.


Big Sur geoptimaliseerd

Dit is de volgende interessante verbetering die op de M1 chip is aangebracht. Normaal gesproken nadat je je MacBook hebt dichtgeklapt en weer verder gaat waar je mee bezig was, duurt het een poosje voordat alles weer is herladen. Maar met de Big Sur optimalisatie is daar geen sprake van. Sterker nog, de Big Sur optimalisatie zorgt ervoor dat je niet hoeft te wachten voordat je verder kunt waar je mee bezig was.

Maar het is eigenlijk niet alleen perse waar je mee bezig was, het geldt ook voor andere apps. Het kan zo zijn dat je al een lange tijd bezig was in een Excel bestand maar, nadat je je MacBook weer openklapt lukt is Safari wat sneller herladen omdat je daar niet bezig mee bent geweest. Met Big Sur optimalisatie doet het er niet toe waar je mee bezig was voordat je je MacBook openklapt en verder gaat.

Big Sur optimalisatie is zo gemaakt om niet te hoeven wachten tot het opstarten van apps en dus gewoon vliegensvlug weer kunnen doen waar je was gebleven. Het is bovendien ook irritant om voor je eigen gevoel (lang) te moeten wachten om weer verder te gaan. Denk bijvoorbeeld maar eens aan dat je plots iets met spoed moet inleveren of dergelijke, dan zal met de Big Sur optimalisatie het in ieder geval niet aan het wachten liggen!

Wifi 6

Wifi 6 is de meest recente wifi versie die er is met de hoogste snelheid. De MacBook met M1 chip is de eerste MacBook die gebruik maakt van wifi 6. Je maakt letterlijk en figuurlijk gebruik van de allersnelste wifi-snelheid die er maar is en dat is zeker een groot pluspunt. Bovendien is wifi 6 ook gemaakt om optimale prestaties te leveren als je bent op drukke plekken.

Met wifi 6 kun je makkelijk verbonden zijn met meerdere apparaten tegelijk en dat ook nog eens zonder dat wifi 6 daar minder goed van presteert. Je kunt namelijk in een omgeving zijn waar er meer apparaten zijn die ook gebruik maken van wifi, maar dat is voor wifi 6 geen enkel probleem. Zo kun je dus lekker van jouw favoriete serie genieten zonder dat je erbij hoeft na te denken of het kan vastlopen etc.

Heeft een M1 chip eigenlijk ook nadelen?

Zoals het spreekwoord luidt “ieder voordeel heeft zijn nadeel” is dat ook bij MacBooks met een M1 chip het geval. De nadelen vallen in principe redelijk mee maar, hoe nadelig sommige punten zijn is natuurlijk voor iedereen anders. Een MacBook met M1 chip heeft de volgende nadelen:

1. Opslagruimte is niet uit te breiden

Het is niet mogelijk om de opslagruimte uit te breiden. Dat betekent dat de opslagruimte hetzelfde blijft en je dit dus niet zelf kan aanpassen. Een externe harddisk op de MacBook aansluiten is de enige oplossing die er wel is om dit mogelijk te maken.

2. Werkgeheugen ook niet uit te breiden

Helaas is het ook niet mogelijk om het werkgeheugen( RAM) uit te breiden. Dat is echter toch wel een tegenvaller voor als je dit vooraf in gedachte had en moet je vooraf dus al voor jezelf bedenken welke hoeveelheid werkgeheugen jou het best ligt. Of je kiest voor 8GB werkgeheugen, of je gaat voor de 16GB aan werkgeheugen. Dus als je twijfelt of 8GB voor jou wel genoeg is, kies dan voor 16GB want dan neem je die twijfel in ieder geval meteen weg.

3. Resolutie FaceTime camera ongewijzigd gebleven

De cameraresolutie van FaceTime is hetzelfde gebleven. Je hebt dus hetzelfde beeldkwaliteit als iemand die een MacBook heeft zonder M1 chip. Het was de bedoeling dat de cameraresolutie zou worden verbeterd naar 1080p maar dit is blijven steken op 780p.Waarom deze verbetering er niet is gekomen is helaas niet concreet uitgelegd door Apple maar, met 780p mag je nog steeds spreken van een cameraresolutie dat uitstekend is.

4. Thunderbolt 4-poort ontbreekt

Wel Thunderbolt 3-poorten maar geen Thunderbolt 4-poort bij MacBooks met een M1 chip. Met een Thunderbolt 4-poort is er iets meer mogelijk. De reden waarom het niet is gemaakt voor MacBooks met een M1 chip is omdat het alleen te gebruiken is voor Intel chips. Thunderbolt-4 is hooguit iets veelzijdiger te noemen maar niet meer dan dat.

Waarom zou een MacBook met M1 chip het best bij jou passen?

Een MacBook met M1 chip kopen is natuurlijk niet verkeerd maar, het zou zonde zijn om het te kopen om dan maar puur te zeggen dat je een MacBook met M1 chip in bezit hebt. In principe kies je voor een M1 chip op basis van de bovenstaande informatie. Je bent iemand die houdt van de allernieuwste ontwikkelingen en wil perse het soort product hebben dat het sneller werkt.

Je kiest liever voor een veel snellere MacBook en bent aangetrokken door de interessante en specifiekere details waaraan een MacBook zonder M1 chip niet aan voldoet. Ook is een M1 chip iets wat vaker terug zal komen bij toekomstige MacBooks dus, misschien wel een extra goede investering voor in de toekomst. Dit vooral omdat toekomstige MacBooks qua prijskaartje nog duurder zijn geworden.

Kortom, je haalt met een MacBook met M1 chip een laptop in huis dat aanzienlijk verbeterde prestaties heeft met o.a. de batterijduur. Maar het is ook prima om hiervoor te kiezen als je op dit moment beschikt over een MacBook die wat “oud” aan het worden is en toe bent aan een nieuwe. De gemiddelde levensduur van een MacBook is natuurlijk al uitstekend en daar komen ook nog eens uniekere prestaties bovenop.

Ben je dus in het bezit van een MacBook waarbij de snelheid niet naar wens presteert of is verouderd? Dan is het hoog tijd om een MacBook M1 te kopen waarmee je een 3,5 keer snellere MacBook voor terugkrijgt.

Uit welke MacBook M1 kun je kiezen?

De M1 chip is voor zowel de MacBook Pro als de MacBook Air beschikbaar. In ieder geval hoef je dus niet noodgedwongen voor een model te kiezen wat jou minder of helemaal niet aantrekt om toch te ervaren hoe kwalitatief de M1 chip is. Deze twee modellen zijn sowieso al verschillend en dat geldt dus ook voor als beiden een M1 chip hebben maar, deze verschillen zijn onderling vrij beperkt.

Alle verschillen zijn licht in het voordeel van de MacBook Pro M1 ten opzichte van de MacBook Air M1:

  • Klein verschil in batterijduur( 20 uur tegenover 18 uur.)
  • Iets verbeterde audio( MacBook Air M1 maakt gebruik van standaard audio.)
  • MacBook Pro M1 heeft wel een touchbar en MacBook Air M1 niet( zelfde als bij de modellen zonder M1 chips.)

Wat betaal je voor een MacBook met M1 chip?

Aangezien er nu ook een MacBook met M2 chip is, hoef je voor een MacBook met M1 chip natuurlijk minder te betalen. Hoeveel dat gaat kosten ligt echt helemaal aan welk type MacBook je kiest. In principe kun je voor soortgelijke prijzen van MacBooks zonder M1 chip, er eentje kopen die dat wel heeft.

Net als normaal hangt het ook hierbij af van verschillende factoren zoals jaartal van de MacBook, aantal GB, aantal inch, werkgeheugen en soort( Pro of Air). De M1 chip is toegepast op MacBooks vanaf het jaar 2020.

Er is dus niet één exacte prijs maar, voor heel goedkoop kun je een MacBook met M1 chip kopen voor een slordige 1000 euro. Dit gaat dan vrijwel zeker om een MacBook Air uit het jaar 2020( Air is goedkoper dan Pro).

Kies je bijvoorbeeld voor een MacBook Pro M1 chip 512GB uit het jaar 2021, dan betaal je daar al gauw ruim 2000 euro voor.

Afhankelijk van welk type MacBook je neemt met de bijbehorende specificaties, kunnen de prijsverschillen zowel dicht als ver uit elkaar liggen. De prijzen liggen ongeveer tussen de 1000-2300 euro.

Conclusie: Een versnelde MacBook dat nog meer levert dan extra snelheid!

In deze blog heb je kunnen lezen dat de MacBook met M1 chip voornamelijk gericht is op een snelheid van een hoger niveau. De verbeterde snelheid zou normaliter dan ook de voornaamste reden zijn om hiervoor te kiezen.

Maar toch is alleen een verbeterde snelheid niet het enige wat je ervoor terugkrijgt. Zo is ook Big Sur optimalisatie en Machine Learning van toepassing. Zoals je hebt gelezen, zijn er ook nadelen. Desondanks is het toch wel een MacBook met een sterke vooruitgang.

Absoluut een MacBook waar je wat aan hebt alleen, ligt het er maar net aan of je een snellere MacBook wil of nodig hebt. De MacBook met M1 chip vooral sneller maar zeker ook slimmer dan MacBooks zonder M1 chip.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *