Apple MacBook Pro kopen: De MacBook met de meeste power!
Home » Berichten » Apple MacBook Pro kopen: De MacBook met de meeste power!
apple macbook pro kopen

Apple MacBook Pro kopen: De MacBook met de meeste power!

Apple heeft tot op heden twee soorten MacBooks waaruit je kunt kiezen, de MacBook Air en MacBook Pro. Naar laatstgenoemde ben je waarschijnlijk opzoek omdat je het overweegt te kopen. Echter wil je hier wel eerst de belangrijkste informatie over lezen voordat je een keuze maakt. In deze blog lees je verschillende soorten informatie over de MacBook Pro. Hierbij kun je natuurlijk denken aan verschillen met de MacBook Air, voor- en nadelen, waarom de MacBook Pro het best bij je past.

Waarom zou je wel een MacBook Pro kopen en geen MacBook Air?

In principe lees je in dit kopje zowel waarom de MacBook Pro bij je past als de verschillen met de MacBook Air. Aan de benaming MacBook Pro, klinkt het alsof dit model meer in zich heeft dan de MacBook Air. Dit is ook waar alleen, wat maakt de MacBook Pro dan anders? Dat is op basis van de volgende punten:

1. De TouchBar die zorgt voor een andere manier van o.a. ontgrendeling

De zogeheten TouchBar is een opvallende verandering dat is toegebracht op de MacBook Pro. Het is een dunne en lange balk( eveneens zwart van kleur) dat boven het toetsenbord is geplaatst. Soepel met één vinger eroverheen is al voldoende voor ontgrendeling.

Maar de TouchBar is in veel meer in staat dan alleen maar ontgrendeling. Het is eigenlijk een veelzijdige bedieningspaneel gezien, wat je er allemaal mee kunt doen. Zo kun je bijvoorbeeld ook taken uitvoeren als foto’s bekijken, foto’s bewerken, teksten opmaken, browsen in Safari etc.

Je kunt het eigenlijk zien als een soort tweede muis voor je MacBook. Waarschijnlijk zal het voor de meeste mensen niet de voornaamste reden zijn, om voor een MacBook Pro te kiezen. Een MacBook Air moet het sowieso altijd doen met een Touch ID.

In principe is het ook gewoon bij welke van de twee je voorkeur ligt( mits je die hebt). Maar als je een MacBook Air hebt( of hebt gehad) en denkt dat je beter overweg kunt met een TouchBar, dan is overstappen naar de MacBook Pro de oplossing hiervoor.

Let wel op: De TouchBar is niet op alle MacBook Pro’s van toepassing( zie verder in deze de blog). Sommigen zijn van zowel een TouchBar als een Touch ID voorzien.

2. Je wil een MacBook met een groter schermformaat

Als het schermgrootte( inch) van de MacBook Air jou niet groot genoeg is, dan moet de MacBook Pro dat wel zijn. Als dit dan nog niet groot genoeg is, tja dan is misschien een iMac wat voor jou. De iMac heeft inchgroottes van minimaal 20.

Waar het maximale aantal inch bij de MacBook Air op 12 ligt, start het bij de MacBook Pro bij 13 inch. Daarnaast kun je ook nog kiezen uit 14, 15 en 16 inch. Ook dit is niet meer dan een persoonlijke voorkeur van een ieder.

Ook afhankelijk van waarvoor je de MacBook gaat gebruiken, is er soms een inchgrootte nodig dat er beter bij past. Vergeet ook niet dat een groter schermformaat ook zorgt voor een betere schermresolutie.

3. Een MacBook dat beter gericht is op het grote werk

Met een MacBook Pro in huis beschik je over een model dat meer power heeft oftewel, krachtiger is dan de MacBook Air. Dit betekent dat je de MacBook Pro een stuk makkelijker in kunt zetten voor grote taken. Maar wat zijn die “grote” taken dan ongeveer?

Een MacBook Pro is ideaal om te gebruiken voor taken als:

  • Foto/ en of videobewerking
  • Programmeren
  • Werken met (extreem) grote bestanden

Zoals je leest zijn dit geen taken die de meeste mensen standaard uitvoeren op hun laptop of computer. Een MacBook Pro gaat veel verder dan alleen maar internetten, FaceTimen en thats it. Met een MacBook Pro ga je echt opzoek naar om jouw grootse plannen digitaal waar te maken.

Dus als je dit soort grote taken met een vertrouwelijker gevoel wil kunnen uitvoeren, laat de MacBook Air dan links liggen en ga dan voor de Pro variant. Dit zijn de drie redenen( met laatstgenoemde als meest logische) om een MacBook Pro te kopen.

Grote taken uitvoeren doe je bijvoorbeeld voor de werkzaamheden bij je baan. Maar het kan net zo goed nodig zijn voor de studie die je volgt of gaat volgen.

Met welke nadelen moet je rekening houden?

Nou mag de MacBook Pro dan wel meer power hebben dan de MacBook Air maar, toch heeft het ook nadelen. Tegelijkertijd zijn het ook de punten waarom je niet een MacBook Pro moet kopen. Het gaat om de volgende punten:

1. Zwaarder van gewicht

Naast dat de MacBook Pro groter is, heb je ook te maken met een zwaarder gewicht. Al ligt het er wel ook aan welk soort MacBook Pro je hebt. Bijvoorbeeld in vergelijking met een MacBook Air, is het verschil in gewicht met een MacBook Pro 13 inch heel minimaal. Dit scheelt slechts rondom de 200 gram. Een MacBook Air weegt ongeveer zo’n 1,3 kg.

Ga je voor een MacBook Pro 16 inch, dan is het gewicht ruim 2 kg. Dat is dus wel een stuk zwaarder. Mocht je bijvoorbeeld nog een studie volgen waarbij je ook boeken moet meenemen, draag je al gauw 3/4 kg aan studiemiddelen op je rug of in je handen. Dus check wel op of je naast een MacBook nog andere spullen bij je moet dragen.

2. Neemt meer ruimte in beslag

Een laptop dat groter is, heeft uiteraard ook meer ruimte nodig. Met een MacBook Air zul je makkelijker in de meest krappe ruimtes nog enigszins bezig kunnen zijn. Denk bijvoorbeeld aan dat je op een mini bureautje aan de slag moet.

Waar het voor een MacBook Pro wat aan de krappe kant zou zijn, geldt dit niet voor de MacBook Air. Maar het wil niet zeggen dat de MacBook Pro niet voor onderweg te gebruiken is. Ook in bijvoorbeeld de trein kun je prima met je MacBook Pro op schoot zitten.

3. Voor een MacBook Pro betaal je meer

Als een MacBook Air voor jou qua budget al het maximum is, dan hoef je eigenlijk ook niet verder te kijken. Het prijsverschil gaat dan zeker minimaal om een kleine 300/400 euro. Een MacBook Air is al bepaald geen koopje en daar doet de MacBook Pro nog een schepje bovenop.

Aan de ene kant krijg je er ook wel wat extra’s voor terug dus, is het ook niet onterecht. Verder is het maximum aantal Core en GB stukken ruimer dan bij de MacBook Air dus, indien je een zeer hoog aantal Core en GB wil, zul je echt heel diep in de buidel moeten tasten.

Reken hierbij maar op prijzen vanaf minimaal 2500 euro tot een kleine 4500 euro. Van het hoogste bedrag kun je dus zo’n 3 MacBook Air modellen aanschaffen. Dan heb je pas echt een enorme krachtpatser tot je beschikking! Maar dat geeft ook aan dat je echt extreem veel wil kunnen doen.

Maar als je een relatief goedkope MacBook Pro in gedachte hebt, dan kost het je ongeveer minimaal een kleine 1200 euro.

Minimumprijs MacBook Pro nog steeds aan de dure kant voor jou? dan ga je voor een Refurbished MacBook Pro!

Nou is 1200 euro voor MacBook begrippen vrij goedkoop maar, het is toch wel dik boven de 1000 euro. Waarschijnlijk weet je al wat Refurbished is, een gereviseerd exemplaar. Daarnaast zijn de prijzen stukken goedkoper terwijl het product functioneert als ” zo goed als nieuw”.

Bovendien geldt het bij de Refurbished MacBook Pro’s niet dat je geen model gaat vinden ouder dan het jaar 2020. Hoe ouder het model is, hoe goedkoper de MacBook Pro is. MacBook Pro’s uit de jaren 2019,2018 en ook wel nog ouder t/m ongeveer 2014, zijn Refurbished wel te verkrijgen. Maar ook hierbij geldt, het hangt altijd af van de inhoudelijke specificaties wat je ervoor zult moeten betalen.

Door bijvoorbeeld voor een MacBook Pro 2015 te kiezen met een standaard werkgeheugen, laagste aantal beschikbare opslagcapaciteit en mindere processor kun je het wel heel goedkoop maken voor jezelf. Alleen moet je maar net nu zoveel jaren later interesse hebben in zo’n oud model.

Uiteindelijk kun je met een Refurbished type MacBook Pro ook gewoon de (grote) taken uitvoeren die je wilt. Een Refurbished exemplaar heeft ook nadelen maar, minder functioneel is het niet.

Uit welke MacBook Pro soorten heb je de keuze?

Er is net als bij de MacBook Air niet één standaard type waaruit je kunt kiezen. Al wat jaren loopt de MacBook Pro mee( ruim 10 jaar) dus er zijn al wat verschillende soorten uitgebracht. Nou kan ik wel alle soorten MacBook Pro’s op een rijtje gaan zetten maar, het grootste deel is nauwelijks of zelfs als je pech hebt helemaal niet meer te verkrijgen.

Hierbij een overzicht van de MacBook Pro’s die momenteel het makkelijkst te verkrijgen zijn:

MacBook Pro 2020

Een MacBook Pro van bijna drie jaar oud. Nog steeds kun je er prima mee overweg en is het nog steeds allesbehalve een zinloze investering. Dit is de eerste MacBook Pro waarop de M1 chip werd toegepast.

Dit betekent ook dat dit de minst “goedkope” MacBook Pro is uit het rijtje. Verder is het ook gewoon voorzien van een True Tone retinascherm en een batterijduur van zo’n 18 uur.

Om de grote taken uit te voeren dat je graag wilt, hoef je echt niet alleen maar te denken aan het nieuwste van het nieuwste. De “oudste” uit dit rijtje maar in het algemeen natuurlijk geen sprake van een veteraan.

MacBook Pro 2021

Opvolger van de 2020 variant is de MacBook Pro 2021. Dit model focust zich toch echt meer op extra snelheid. Het gaat hier dan om de M1 chip. Waar het 2020 model enkel voorzien is van een M1 chip, is het 2021 model voorzien van de M1 Pro en M1 Max chip.

Het aantal aansluitingen is ook uitgebreider waardoor er dus ook meer mogelijk is. Met een M1 Pro chip mag je al spreken van een sterke verbetering maar, de M1 Max chip spant absoluut de kroon.

Met deze chip beleef je weer wat extra snelheid in vergelijking met de M1 Pro chip. Op het grafische vlak kun je hier meer snelheid verwachten . Daarnaast is de batterijduur ook verbeterd en hoef je dus minder snel op te laden.

Kortom, de MacBook Pro 2021 is vooral sneller dan zijn voorganger. Maar dit is ook het model waarbij de opslagcapaciteiten groter zijn. De 14 inch en 16 inch varianten zijn niet voorzien van een TouchBar maar ook gewoon een Touch ID.

MacBook Pro 2022

De meest recente ontwikkeling rondom dit type MacBook, nu het 2022 model. Een paar maanden geleden( in juni om precies te zijn) kwam dit model op de markt en dat zorgde uiteraard weer voor hoge verwachtingen. Want als de verbteringen bij de MacBook Pro 2021 al zo interessant zijn, wat voor nieuwe ontwikkeling(en) zul je hiervan gaan merken?

Eigenlijk is er niet veel aan veranderd maar, toch is er wel een interessante vernieuwing. De M1 chip heeft plaatsgemaakt voor een M2 chip. Hierdoor zijn de prestaties van het GPU een stuk sterker en dat maakt, de MacBook Pro 2022 dan ook per definitie de krachtigste en allersnelste MacBook Pro die er is. Ook op de MacBook Air is de M2 chip toegepast.

Waar bij de vorige modellen het aantal GPU op 8 ligt, is het bij dit model minimaal 10GPU( ook te kiezen in 16, 24 en 32 GPU . Dat lijkt misschien helemaal niks maar toch is het krachtsverschil een feit. Daarnaast is ook het maximale werkgeheugen uitgebreid. Eerst kon je alleen kiezen uit 8GB en 16GB werkgeheugen maar, bij dit model is ook 24GB, 32GB en zelfs 64GB werkgeheugen beschikbaar.

Het zou haast gek zijn als dit nog niet ruim genoeg voor je is. Zeker een verbetering dat zeer welkom is als uit eerdere ervaring is gebleken dat 16GB werkgeheugen, voor jou wat aan de krappe kant was.

Ook hierbij is het gewoon afhankelijk van o.a. hoeveel GB je kiest. Kies je voor 256GB, dan kost het je misschien nog geen 1500 euro terwijl dit weer fors duurder is als je kiest voor 1TB. Het aantal opslagcapaciteit, GPU, werkgeheugen en inchgrootte zijn vooral de factoren waar het om gaat.

Verder heeft dit type MacBook de beschikking over zowel een Touch ID als een TouchBar. Het enige nadeel is wel weer dat 13 inch tot nu toe het enige schermformaat is waaruit bij dit type MacBook Pro je kunt kiezen.

Toch wel jammer: Weinig afwisseling in het design

Qua design lijken alle drie de meest beschikbare modellen toch vrij veel op elkaar. Het design ziet er op zich wel stijlvol uit alleen, merk je bij ieder model niet echt een vorm van uniekheid op eigen manier. Met het blote oog is het lastig vanaf de buitenkant te zien om welke MacBook Pro het gaat.

Zo zou je makkelijk kunnen zeggen dat je een MacBook Pro 2021 hebt terwijl het een MacBook Pro 2022 is. Aangezien ze zoveel op elkaar lijken, hoef je ook niet aan iemand te vragen welke MacBook Pro hij of zij mooier vind.

Maar dat veranderingen voornamelijk op het gebied van specificaties zouden worden uitgevoerd, was eigenlijk al een beetje bekend. In tegenstelling tot de MacBook Pro heeft de MacBook Air op het gebied van design iets meer herkenbaarheid.

Spacegrijs en zilver zijn de kleuren

Vroeger was wit de enige kleur waaruit je kon kiezen. Nu zijn dat de kleuren spacegrijs en zilver. De laptop is niet in z´n geheel spacegrijs of zilver want, het toetsenbord is gewoon zwart volgens de huisstijl.

Wel is het ook zo, dat zilver qua voorraad beperkter is dan spacegrijs. Maar dat kan natuurlijk op ieder moment anders zijn en het ligt er ook aan waar je het koopt.

Verder zijn de kleuren wel makkelijk van elkaar te onderscheiden. Zie dat in deze video waarin beide kleuren naast elkaar staan:

Conclusie: MacBook Pro niet per definitie de beste MacBook maar weet wel de maximale prestaties te behalen

Na het lezen van deze blog krijg je waarschijnlijk het gevoel dat, je met de MacBook Pro de beste MacBook in huis haalt. Deels is dat waar en toch ook niet helemaal. Een MacBook Pro heeft meer te bieden dan een MacBook Air maar, toch is een Pro model het best aan te raden als je vaker bezig bent met grote taken.

Als je een MacBook Pro gaat kopen terwijl je eigenlijk alleen maar bezig bent met standaardbezigheden( internet, e-mails beantwoorden etc), dan ga je het nut hiervan ook niet merken. Dan kun je net zo goed een MacBook Air kopen tenzij, je het niet zo prettig vind werken op zo’n kleine MacBook.

Het belangrijkste om te begrijpen is dat een MacBook Pro echt puur gericht is om grote taken te kunnen uitvoeren. Om deze eigenschap doet de MacBook Pro zijn naam eer aan. De Apple MacBook Pro kopen is het zeker waard.

1 reactie op “Apple MacBook Pro kopen: De MacBook met de meeste power!”

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *