Apple Carplay inbouwen: plan B om Apple CarPlay te gebruiken!
Home » Berichten » Apple Carplay inbouwen: plan B om Apple CarPlay te gebruiken!
apple carplay inbouwen

Apple Carplay inbouwen: plan B om Apple CarPlay te gebruiken!

In de auto houden heleboel mensen natuurlijk van muziek luisteren. Dit kun je doen via een standaard ingestelde radio of muziek luisteren via bluetooth. Apple heeft een besturingssysteem dat Apple CarPlay heet en al een paar jaar te gebruiken is. Je kunt ook alsnog voor hiervoor kiezen want Apple CarPlay inbouwen is ook een optie om, alsnog hier gebruik van te maken.

Wat is Apple CarPlay en hoe werkt het?

Allereerst belangrijk om te weten wat Apple CarPlay precies is. Zoals eerder benoemd is Apple een besturingssysteem alleen, dan voor in de auto( de naam verklapt het eigenlijk al). Het is een Carplay systeem gemaakt van Apple.

Op de Apple CarPlay kun je o.a. muziek luisteren maar dat is zeker niet het enige. Ook deze mogelijkheden zijn van toepassing:

 • Navigatie( Kaarten, Google Maps en meer)
 • Bellen en gebeld worden( normaal en via WhatsApp)
 • Berichten ontvangen en versturen( SMS en WhatsApp)
 • Agenda

Heel eenvoudig is Apple CarPlay te gebruiken. Je hoeft alleen met je vingers het scherm te bedienen. Dit kan ook gewoon tijdens het autorijden en zet je gewoon tegelijkertijd je favoriete nummer op. Of dit op het desbetreffende moment verstandig is, is een ander verhaal. De situatie moet het natuurlijk wel toelaten.

Weet eerst op waarop Apple CarPlay van toepassing is

Om Apple CarPlay te gebruiken en/of in te bouwen moet je wel eerst weten, wat de belangrijkste factoren zijn. Hieronder de punten die het belangrijkst zijn.

Heb je een iPhone?

De iPhone en Apple CarPlay sluiten op elkaar aan. Daarom speelt het zeker een rol of je in het bezit bent van een iPhone. Het is namelijk zo, dat Apple CarPlay bij minimaal een iPhone 5 en nieuwer standaard is ingesteld. Dat komt dus neer op echt bijna alle iPhones.

Een absolute voordeel dat Apple CarPlay ook gewoon van toepassing is voor oudere iPhones. Dit betekent dat Apple CarPlay inbouwen in principe niet nodig is. In een auto met een andere CarPlay kun je dus snel en gemakkelijk overschakelen van de huidige CarPlay naar Apple CarPlay.

De CarPlay wijzigt dan naar die van Apple. Je hebt dus geen Apple CarPlay maar, hebt wel dezelfde verbeelding en weergave. Zeker ook een voordeel voor als je niet tevreden bent met de CarPlay die je op dit moment hebt. Zo kun je kosteloos gebruik maken van Apple CarPlay.

Kom er eerst achter of Apple CarPlay inbouwen wel nodig is voor jouw auto

Voordat je van plan bent om Apple CarPlay te kopen, moet je natuurlijk wel eerst weten of het zinvol is. Dit is dan omdat Apple CarPlay niet voor alle auto’s geschikt is. Apple CarPlay richt zich bijna alleen maar op moderne auto’s maar, dan hoef je heus niet te denken aan dure Ferrari ‘s of iets in die richting.

In auto’s met een bouwjaar vanaf 2016 heb je grote kans dat Apple CarPlay is ingebouwd. Dit gaat dan voornamelijk om middelgrote tot grote automerken. Bijna iedere auto vanaf het bouwjaar 2016 is dus voorzien van een ingebouwd Apple CarPlay systeem. Bovendien kun je het ook terugvinden in de handleiding of navragen bij waar je je auto hebt gekocht.

Als je een auto hebt dat ouder is dan het bouwjaar 2016, dan is het zo goed als vanzelfsprekend dat Apple CarPlay inbouwen wel nodig is om dit besturingssysteem te gebruiken. Het komt er dus op neer dat bij auto’s vanaf 2016 Apple CarPlay inbouwen nauwelijks nodig is.

Hoe werkt Apple CarPlay inbouwen precies?

Je hebt een auto waarbij Apple CarPlay niet geautomatiseerd is maar, wil je er wel gebruik van maken. Tja dan is inbouwen het enige alternatief dat overblijft. Het kost wat meer moeite maar uiteindelijk kun je er alsnog gebruik van maken.

Stap 1: De Apple CarPlay kopen

Het begint normaal gesproken bij het kopen van de Apple CarPlay want, anders is inbouwen natuurlijk onmogelijk( tenzij je er al eentje gekocht hebt). Dan begint het voor jou bij stap 2. Als je de Apple CarPlay aanschaft en uitpakt, zie je dat het eigenlijk een klein vierkante scherm is dat in de auto plaats gaat nemen.

Van gewicht is het vrij licht en kun je lekker comfortabel met één hand vasthouden. Letterlijk en figuurlijk lijkt het op een piepkleine iPad. Qua weergave krijg je gewoon hetzelfde beeld te zien net als op een iPhone. Het enige verschil is dat het startscherm met apps niet zo uitgebreid is als op de iPhone.

De prijs van een Apple CarPlay is verschillend. Inchgrootte speelt hier vooral een rol in want, de ene auto heeft natuurlijk meer of minder ruimte nodig om zo’n Apple CarPlay te plaatsen. Verder ligt het ook aan jou wat je het prettigst lijkt, liever het kleinste of grootste inchformaat kiezen. Je kunt kiezen uit 7 inch, 7.5 inch, 9 inch en 10 inch.

Wat de kosten betreft, moet je rekening houden met prijzen tussen de 200 en 350 euro. Vergelijk het maar met bijvoorbeeld de prijs van oude iPhone. Met de Apple CarPlay spreek je zeker niet over een “heel” duur Apple product.

Stap 2: Het inbouwen

Je hebt de Apple CarPlay gekocht en is inbouwen de volgende stap. Het inbouwen moet je niet letterlijk opvatten als dat je zelf veel technische kennis moet hebben. Ook het aanschaffen van allerlei materialen is dus niet nodig.

Omtrent het inbouwen komt zeker de vraag ” kan ik Apple CarPlay inbouwen zelf doen of het beter laten doen?”. Je kunt ervoor kiezen om het zelf te doen of het laten inbouwen. Hogere wiskunde is het bouwen zeker niet maar, je moet wel echt weten waar je mee bezig bent. Met zomaar alles willen zitten uitvogelen heeft het inbouwen weinig zin.

Zo moet je echt precies weten welke draden aangekoppeld moeten zijn en welke niet. Maar het gaat echt wel verder dan alleen wat draden koppelen. In deze video een concrete uitleg van hoe het inbouwen in zijn werk gaat:

Zoals je in de video hebt kunnen zien, is het laten inbouwen niet even in een minuutje geregeld. Het neemt toch wel redelijk wat tijd in beslag. Ervoor kiezen om het zelf in te bouwen neemt gewoon meer tijd in beslag wat ook logisch is( tenzij je zelf dit misschien vaker hebt gedaan voor andere mensen).

Maar als je zelf zeker weet dat het inbouwen niet gaat lukken, dan is het laten inbouwen de meest verstandige oplossing. Allereerst bespaar je jezelf tijd en heb je de garantie dat het inbouwen succesvol gaat lukken. Het is ook gewoon beter om iets door anderen te laten doen als je het zelf niet kunt of denkt te kunnen.

Natuurlijk wil je niet dat je per ongeluk iets beschadigd of kapot maakt. Daarmee maak je het alleen maar moeilijker of zelfs onmogelijk voor jezelf.

Een nadeel is weer wel dat het laten inbouwen geld kost. Of je moet een vriend, kennis, of wat dan ook hebben die dit gratis voor je doet. Als je dit niet hebt dan zul je natuurlijk er altijd voor wel wat moeten betalen. Wanneer je ervoor kiest om het te laten inbouwen, kun je dit doen bij een autogarage of autodealer. Daar zullen altijd wel medewerkers tussen zitten die deze klus makkelijk laten slagen.

Wat de prijs van het inbouwen betreft, is er geen duidelijk antwoord op te geven. Elke autogarage of autodealer kiest zelf welke prijzen zij hanteren dus, is zeggen hoeveel het gaat kosten niet mogelijk. Maar dat het inbouwen met succes zal gaan is wel een zekerheid die je hebt.

Stap 3: Apple CarPlay koppelen en gebruiken

Nu volgt het koppelen van Apple CarPlay. Eerst moet je ervoor zorgen dat Siri ingeschakeld is. Vervolgens ga je de iPhone koppelen met de auto en hier zijn twee manieren voor:

 • Met een usb kabel: Op Apple CarPlay is ook een usb poort en daarin moet je de usb kabel insteken. Het onderste stuk steek je in de iPhone( net als hoe je normaal de iPhone gaat opladen).
 • Draadloos: Ook zonder usb kabel is Apple CarPlay te koppelen. Dit doe je door eerst naar de instellingen app te gaan, vervolgens tikken op algemeen, daarna CarPlay selecteren. Als laatste moet er bij ” mijn auto” als het goed is tussen zitten. Als je het ziet verschijnen, dan tik je hierop. Uiteraard niet vergeten om bluetooth ingeschakeld te hebben want, anders werkt het niet.

Als dit goed is gegaan dan kun je er gebruik van maken. Niks bijzonders eigenlijk want, de bediening blijft gewoon hetzelfde. Het is een zelfde manier van bedienen alleen dan in de auto. Mocht je later toch geen gebruik meer willen maken van Apple CarPlay, dan kun je het gewoon simpel ontkoppelen.

Het hoeft maar één keer

Eén keer inbouwen of dit laten doen is voldoende. Nadat Apple CarPlay is ingebouwd zijn er geen verdere acties meer nodig. Alles zit dan goed vast en is dan ook goed ingesteld. Vanaf nu kun je als je je auto instapt meteen Apple CarPlay gebruiken.

Dus ondanks dat het laten inbouwen geld kost, is dit slechts eenmalig. Uiteindelijk stellen deze kosten helemaal niks voor vergeleken met wat je in een jaar betaald aan wegenbelasting, verzekering en eventueel leasetermijnen.

Alleen een autodief die het voorzien heeft op Apple CarPlay apparatuur, kan roet in het eten gooien. Na het inbouwen blijft Apple CarPlay net zo lang staan als jij dat wilt.

Conclusie: Apple CarPlay inbouwen is een prima alternatief

Dat je Apple CarPlay kunt inbouwen of laten bouwen, is alternatief dat zeker waardevol is. Het is een andere oplossing voor mensen die helaas geen auto hebben met ingebouwde Apple CarPlay maar, liever wel gebruik willen maken van dit systeem. Vooral als je naast alleen maar radio luisteren nog meer functies wil kunnen gebruiken, is inbouwen een prima alternatief.

Om het inbouwen( inclusief het gebruik ervan) goed te laten gaan weet je dus, dat er qua benodigdheden weinig nodig is. Het enige wat je nodig hebt, is een iPhone 5( of nieuwer), usb kabel en een auto. Het inbouwen kan lastig zijn maar door dit te laten doen maak je het veel makkelijker voor jezelf.

2 reacties op “Apple Carplay inbouwen: plan B om Apple CarPlay te gebruiken!”

 1. Ӏ’ve read some just right ѕtuff herе. Certainly price
  ƅookmarking for revisiting. I wonder how much effort you put to make the sort of еxcellent informative site.

 2. Does yоur site have a contact page? I’m having a tоugh time locating it but, I’d like to send уou
  an emaiⅼ. I’ve got some crеative iԀeas for youг bⅼog you miցht be interested in heаrіng.

  Either way, great website and I look forward to seеing
  it develop over time.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *