Apple homePod Mini Space Gray: klein van stuk en zo krachtig!
Home » Berichten » Apple homePod Mini Space Gray: klein van stuk en zo krachtig!
apple homepod mini space gray

Apple homePod Mini Space Gray: klein van stuk en zo krachtig!

In het algemeen staat Apple bekend om de populairste producten als bijvoorbeeld de iPhone, MacBook en iMac. Maar Apple is in de loop der jaren steeds meer producten op de markt gaan uitbrengen. Een voorbeeld daarvan zijn speakers want, een aantal jaar terug waren Apple speakers nog nergens te bekennen. Maar goed, je bent geïnteresseerd hierin en wil daar natuurlijk wel eerst goede informatie over. In deze blog lees je wanneer een Apple HomePod Mini Space Gray bij je past, de voor- en nadelen, zaken om rekening mee te houden, de specificaties en nog meer.

Historie van de HomePod Mini

Doordat Apple nu ook speakers verkoopt, is het weer een extra productcategorie waar Apple in kan uitblinken. In 2017 werd de HomePod geïntroduceerd en mocht er officieel gesproken worden van een Apple speaker( de eerste om precies te zijn). Niet veel later kwam de HomePod Mini op de markt. Eigenlijk het kleine broertje van de HomePod om het op een andere manier te verwoorden.

Uiteindelijk hebben mensen een telefoon of laptop harder nodig dan een speaker. Het is dan ook vanzelfsprekend dat de HomePod (Mini) voor Apple niet het meeste geld oplevert. Door de komst van deze speaker, kun je dus ook meerdere mensen luisterplezier geven en op een wijze dat luidruchtiger is.

In de audio categorie was de Apple speaker zowat het enige ideale product dat nog ontbrak. Eerst had je de EarPods, daarna kwam de HomePod, de HomePod Mini en vervolgens de AirPods 2, AirPods Pro en AirPods Max.

Wanneer we het woordje audio horen, denken we vaak alleen maar aan koptelefoons en oordoppen. Maar speakers mogen natuurlijk ook niet vergeten worden. De AirPods en AirPods Max zijn zeker ook waardevolle audio-producten maar, dan beleef je geluid enkel in de oren.

Dus voor Apple liefhebbers die nog luidruchtiger en openlijker muziek willen beleven, is de komst van de HomePod Mini meer dan welkom geweest.

Belangrijk feitje: De HomePod Mini is de vervanger van de HomePod omdat, Apple gestopt is met productie hiervan.

Wat kun je van de HomePod Mini verwachten?

En dan beetje zowat de belangrijkste informatie die je natuurlijk wilt hebben, wat heeft deze speaker jou te bieden? Er zijn namelijk genoeg speakers in het algemeen dus, waarom je dan specifiek voor een Apple speaker kunt kiezen is waar je benieuwd naar bent.

Het is geen standaard speaker zoals vele anderen

Ga je een speaker kopen, dan heb je als voornaamste reden puur om muziek te kunnen luisteren. Een andere reden die belangrijker is om een speaker te kopen, kan haast ook niet. Maar het is natuurlijk altijd mooi als je het nog uitgebreider kunt gebruiken en, dat is de HomePod zeker.

Met de HomePod Mini is er een stuk meer mogelijk dan enkel muziek luisteren. Het is een speaker die best veelzijdig is. Zo zijn er de volgende functies van toepassing:

 • Siri: Ook op deze speaker is de Siri functie gewoon te gebruiken. Zo kun je dus door enkel je stem te gebruiken de HomePod al bedienen. Net als bij de iPhone en iPad kun je vragen stellen en daarop antwoord krijgen. Alleen op dit vlak al is deze speaker erg uniek. Want bedenk bij jezelf eens of je eerder een speaker voorbij hebt zien komen waarbij, je stem gebruiken mogelijk is? ik denk het niet. Dit zijn alle Siri functies die van toepassing zijn:
 1. Het versturen van berichten
 2. Voor laten lezen van berichten die je hebt ontvangen
 3. Het bewerken en maken van notities
 4. Beheren van het nieuws
 5. Nieuws voorlezen
 6. Het bewerken en maken van herinneringen
 7. Teksten vertalen naar andere talen( Frans, Engels, Duits, Italiaans en Mandarijns).
 8. Agenda beheren
 • De intercomfunctie: Met deze functie kun je de HomePod Mini gebruiken als intercom. Het is niet zo letterlijk dat je het moet opvatten als er mensen bij je aan de deur aanbellen. Kortgezegd kun je het beschouwen als, het delen van spraakberichten met anderen( indien deze persoon/ personen ook in het bezit zijn van een iPhone of HomePod Mini). Ideaal is deze intercomfunctie bijvoorbeeld, als je in een studentenwoning woont. Jij die op de 1e etage woont kunt gewoon met je huisgenoten op de 5e etage bespreken wat jullie in de avond gaan eten etc. Om de intercomfunctie te gebruiken moet je wel eerst de Woning-app gebruiken.
 • Geluid past zich automatisch aan de omgeving: Een HomePod Mini mag misschien dan geen ogen hebben maar, toch weet deze speaker waar het zich op het huidige moment bevind. De extra ingebouwde microfoon speelt hier een cruciale rol in. In sommige omgevingen kan het geluid anders klinken, zoals bij ruimtes waar geluiden worden weerkaatst. Hierbij zal het geluid anders weergegeven worden.

Het design: een speaker met een verfrissende look

Qua design haal je misschien niet een super stijlvolle speaker in huis maar, wel degelijk een speaker dat verfrissend oogt. Met de HomePod Mini voor je ogen spreek je van een klein bolvormig ronde speaker dat een nuchter design heeft maar, desondanks toch een representatieve uitstraling zichtbaar is.

Op en rondom de HomePod Mini zelf is niks van Apple terug te zien, geen benaming of een logo zichtbaar. Er is wel een logo maar, die is van binnenin pas te zien. In dit opzicht is de HomePod Mini erg onopvallend. Maar toch is de HomePod Mini wel gemakkelijk te herkennen door het formaat, de vormgeving en uitstraling.

Dat er geen logo of benaming zichtbaar is, heeft er niet voor gezorgd dat de HomePod Mini geen uniek uiterlijk heeft. Er is namelijk geen enkele speaker dat zoveel op de HomePod Mini lijkt, dat het verschil moeilijk te zien is. En dan de kleur Space Grey want, dat is de kleur waar je (liever) naar opzoek bent. Eigenlijk kun je het eerder zwart noemen omdat het daar wel erg veel op lijkt.

Zwart en Space Gray zijn nauwelijks van elkaar te onderscheiden. De ene noemt het liever Space Gray en de ander noemt het zwart. In ieder geval, het is de meest donkere HomePod mini die er is.

Bovenop de HomePod Mini zit het bedieningspaneel waarmee je het volume harder en zachter kunt zetten. Dit is een zwart vlak dat zacht aanvoelt. Qua formaat is het klein van stuk(

Hoe sterk is het geluidskwaliteit?

Allemaal leuk en aardig die extra mogelijkheden maar, uiteindelijk staat het geluidskwaliteit van een speaker altijd centraal. Een speaker die veelzijdig is maar met een tegenvallende of zelfs slechte geluidskwaliteit, daar zit natuurlijk niemand op te wachten. De AirPods 2, AirPods Pro en AirPods max hebben al aangetoond dat ze een geweldige geluidskwaliteit in huis hebben.

Je beleeft een fenomenale geluidskwaliteit

Het is dan ook logisch dat je van de HomePod Mini ook een geweldige geluidskwaliteit verwacht. Een geluidskwaliteit van hoge klasse krijg je er zeker ook voor terug. Luister lekker naar je favoriete muziek met hele hoge geluidskwaliteit. Zoals eerder benoemd, past de HomePod Mini zich aan de ruimte van op dat moment. Hierdoor klinkt het geluid in elke ruimte optimaal.

Overal is het geluid glashelder en het maakt niet uit, waar en hoe je de HomePod Mini neerzet. Trouwens is de HomePod Mini voorzien van de virtuele surround- sound waardoor het geluid 360 graden te horen is. Dit zorgt voor een prachtige circulerende geluidservaring.

De klanken en tonen klinken zeer magnifiek en vervorming is er haast niet te merken. Alle geluidselementen blinken uit op de HomePod Mini. Een duidelijke en korte conclusie, het geluidskwaliteit is om je vingers bij af te likken.

HomePod Mini kan een fors volume aantikken

Naast de geweldige geluidskwaliteit, kan de HomePod Mini ook een fors volume bereiken. Je hoeft de volume niet eens op z’n hoogst hebben staan om iedereen ermee wakker te houden. Het is niet eens onrealistisch dat jij beneden muziek aan het luisteren bent en, dat voor bewoners vele etages boven jou de muziek nog een beetje hoorbaar is.

Alleen wel uitkijken met de volume te hard zetten want, dat kan weleens schadelijk zijn voor je gehoor en dat wil je natuurlijk niet hebben.

Hoe werkt de HomePod Mini?

De HomePod Mini gebruik je met de usb-c kabel en niet op een batterij. Maar eerst moet je het wel configureren anders is muziek luisteren niet mogelijk natuurlijk. Allereerst is het belangrijk om te weten dat je wel in het bezit moet zijn van een iPhone, MacBook, iPad of iPod Touch. Andere apparaten zijn helaas niet van toepassing.

Een opvallende verschijning: officieel is het geen Bluetooth-speaker

Als je hoort of leest dat een speaker draadloos is, is het vanzelfsprekend dat je verwacht dat het ook een Bluetooth-speaker is. Bij de HomePod Mini is dat toch even anders want, er is wel bluetooth alleen wordt het op een andere manier toegepast. Bluetooth is alleen van toepassing bij het instellen van de HomePod Mini om verbinding te maken met de benodigde Apple apparaten.

Maar qua werking is er geen sprake van een Bluetooth-verbinding want, muziek luisteren via bluetooth is niet mogelijk. Dit kan alleen maar via AirPlay.

Configuratie is zo geregeld

Wanneer je de HomePod Mini gaat configureren voor gebruik, zal je merken dat het gewoon bijna hetzelfde is als bij de AirPods en AirPods Max. De configuratie neemt amper vijf minuten in beslag en gaat als volgt( in volgorde uiteraard):

 • Sluit de HomePod Mini aan op de voeding en wacht tot er een wit lampje gaat knipperen. Ook is er een geluidje te horen.
 • Je gaat nu je iPhone, iPad of iPod Touch ontgrendelen en deze hou je een paar seconden naast de HomePod. Dit hoeft maar een paar seconden en wanneer er op het scherm van je apparaat “configureer” staat, dan tik je hier op.
 • Instructies opvolgen die je ziet en daarna instellingen kiezen. Deze instellingen kun je daarna weer veranderen in de Woning app.
 • Koppeling voltooien d.m.v de camera te gebuiken of een toegangscode handmatig instellen.
 • Wacht tot de HomePod Mini is geconfigureerd en daarna bevestigt Siri dit.

Bediening van de HomePod Mini: niet lastig maar wel even wennen

En dan de bediening van de HomePod Mini zelf want, dat lijkt op het eerste gezicht best wel lastig te worden. Fysieke knoppen zijn er bijna niet te bekennen dus, hoe moet je het dan bedienen? Nou toch is dit helemaal niet zo lastig als je waarschijnlijk wel voor ogen had.

De HomePod Mini heeft voor het grootste deel namelijk een nogal unieke manier van de wijze van bediening. Het enige wat hetzelfde is bij andere speakers is, de bediening van de volumeknoppen. Door te drukken op het min-symbool zet je het geluid zachter en met het plus-symbool zet je het geluid harder. Voor iedereen is dit vast wel bekend.

Maar de andere manier van bediening verrast je zeker wel want, de HomePod Mini werkt grotendeels met tikken. Buiten het volume harder of zachter zetten, zijn er ook nog andere functies die op iedere speaker van toepassing zijn. Denk bijvoorbeeld aan een volgend of vorig nummer afspelen. Dat doe je juist door de tikken maar hier zit wel een bepaalde manier achter.

Onthoud wel dat je een bepaald aantal keer moet tikken om de desbetreffende taak uit te laten voeren. De bediening van de volgende taken ziet er als volgt uit:

 • Volume harder zetten: plus-knop drukken
 • Volume zachter zetten: min-knop drukken
 • Nummer pauzeren of hervatten: één keer tikken in het midden
 • Afspelen volgende nummer: twee keer tikken in het midden
 • Afspelen vorige nummer: drie keer tikken in het midden
 • Siri activeren: Lang tikken in het midden

In het begin kan het wel even wennen zijn, dat je op deze manier een speaker moet bedienen. Je zult eerst vast nog wel een paar keer de handleiding erbij pakken over, hoe je ook alweer naar het volgende nummer gaat. Later weet je gewoon uit je hoofd hoe de bediening in elkaar zit.

Gewoon een kwestie van dit blijven doen en daarna gaat het vanzelf. Het is normaal gesproken misschien niet de meest gewenste manier van bediening maar, echt lastig is het eigenlijk niet.

Wat zijn de voor-en nadelen van de HomePod Mini?

Als je deze speaker in huis haalt, zijn er zeker voordelen waarvan je profiteert. Daartegenover zijn er ook nadelen waar je rekening mee moet houden. Dan meteen maar met de voordelen die van toepassing zijn:

 • Veelzijdig: Het werd eerder in deze blog eigenlijk al benoemd, je haalt een speaker in huis waarbij de diversiteit en creativiteit kenmerkend zijn. Er is meer mogelijk dan alleen maar muziek luisteren. Qua veelzijdigheid is de HomePod Mini absoluut een grote speler.
 • Geweldige geluidskwaliteit: Ook haal je een speaker met een supersterke geluidskwaliteit, het geluid past zich aan de omgeving en is dan dynamisch te horen. Alle muziekelementen zijn glashelder te horen.
 • Gebruik van Siri mogelijk: Krijg antwoord op vragen of wordt ergens aan herinnerd, ook op de HomePod Mini is Siri van toepassing. Rondneuzen naar antwoorden op het internet is dus niet de enige oplossing.

Hier zijn de volgende nadelen die je kunt verwachten:

 • Je moet een Apple apparaat hebben: De zoektocht naar een HomePod Mini is nutteloos als je geen Apple apparaat hebt. Op zich wel jammer want misschien ben je normaal gesproken niet zo onder de indruk van Apple producten en, vind je de HomePod Mini wel interessant. In vergelijking tot een AirPods Max die je wel voor niet-Apple apparaten beschikbaar kunt stellen, is dit toch wel jammer.
 • Muziek afspelen kan alleen via AirPlay. Dus een leuk nummer opzetten via Spotify, is helaas niet mogelijk. Het zou toch wel beter zijn als dit wel kon omdat, er enorm veel mensen gebruik maken van deze streamingsdienst.

Hoe weet je of de HomePod Mini ( Space Gray) wel bij je past?

De HomePod Mini is een speaker van goede kwaliteit maar, er zijn zoveel speakers van goede kwaliteit. Waarom zou je dan uitgerekend kiezen voor de HomePod Mini ( Space Gray?

 • Een zeer donkere kleur trekt jou wel: Officieel heet het de HomePod Mini Space Gray maar, je kunt het eigenlijk eerder zwart noemen zoals eerder aangegeven. Space Gray is zo donker dat het vrijwel niet te onderscheiden is van zwart. Je voorkeur moet gewoon maar net liggen bij deze kleur.
 • Je wil meer dan alleen maar muziek kunnen luisteren. Als je niet echt zo graag meer wilt dan alleen maar muziek luisteren is kiezen voor een HomePod Mini toch wel een beetje zonde. Communiceren, Siri, intercomfunctie en nog meer, het kan allemaal!
 • Uitstekende geluidskwaliteit staat hoog op jouw lijstje met criteria. De HomePod Mini past goed bij jou als, je echt geluidskwaliteit van een heel hoog niveau wilt ervaren. Het geluidskwaliteit behoort niet bepaald tot een “gewone” categorie. Je gaat niet voor een zesje maar minimaal een 8/9!
 • Je hebt liever een kleine speaker: Met de HomePod Mini beschik je over een speaker van een klein formaat. Licht van gewicht en bovendien makkelijk ergens te (ver)plaatsen. Waar je bij vele speakers met twee handen moet vasthouden, kan dat in dit geval met één hand. Bovendien neemt zo´n kleine speaker ook heel weinig ruimte in beslag. Zo kun je de HomePod Mini gewoon gemakkelijk tussen andere spullen plaatsen.
 • Je woont of bent vaak in een kleine ruimte: Aangezien de HomePod Mini voornamelijk geschikt is voor kleine ruimtes( klein appartement of kamer), dan is dit zeker een ideale speaker. In een grote ruimte kun je het uiteraard ook gebruiken maar, dan beleef je niet het uiterste geluidskwaliteit.

De prijs: daar valt eigenlijk haast niet over te klagen!

Qua prijs is het zeer voordelig. De HomePod Mini is goedkoper dan je denkt want, je zult vrijwel zeker verbaasd zijn over de kosten. Het kost je maar slechts rondom de 100 euro! voor Apple “begrippen” is dat echt een koopje. Hoeveel Apple producten bestaan er die ook ongeveer deze prijs hebben? heel weinig juist. En dit zijn dan vaak ook producten die super oud zijn( denk aan 10+ jaar). Dat is een HomePod Mini nog lang niet.

Hoe gek het ook klinkt maar, deze speaker is gewoon goedkoper dan de AirPods. Een speaker dat vol met kwaliteit zit en ook nog eens makkelijk betaalbaar is. Absoluut een gouden combinatie zal je dus zeggen. Nou bestaat de HomePod Mini natuurlijk al wel een tijdje dus, is de prijs vanaf het begin uiteraard ook best wel verlaagd.

Apple kenner aan het woord

In deze video een uitgebreid oordeel van een echte Apple kenner die, de HomePod Mini van A tot Z behandeld. Ook zie je dat er uit diverse kleuren te kiezen valt.

Even de belangrijkste specificaties op een rijtje

Kleur: Space Gray( spacegrijs)

Muziekdienst: Apple Music

Spraak assistent: Siri

Gewicht: 345 gram

Functie draadloze speaker: microfoon

Stroom: Voeding

Conclusie: de HomePod Mini (Space Gray) is een speaker met zeker een rol van betekenis

Met de HomePod Mini Space Gray bezit je over een speaker, waar je op meerdere vlakken plezier aan kunt beleven. Het is alleen geen speaker dat je zomaar “even”. Je kiest voor deze speaker omdat je echt een krankzinnig goede geluidskwaliteit wilt beleven, het ook echt voor andere zaken wilt gebruiken zoals communiceren met anderen.

Enkel muziek luisteren staat bij andere speakers misschien centraal maar, bij de HomePod Mini niet. Je kunt er een stuk meer uithalen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *