Er bestaan zeker ook Apple producten waarvan velen misschien tot dusver nog nooit van gehoord hebben. Maar ze bestaan wel en zijn ook nog eens nuttiger dan je denkt. Eén daarvan is de Apple docking station. In deze blog lees je wat de Apple docking station is, voor welke Apple producten het gebruikt kan worden, de prijs en meer informatie.
Wat is de Apple docking station en voor welke Apple producten is het van toepassing?
Een Apple docking station is kortgezegd een oplaadstation. Het is eigenlijk zo’n beetje bedoeld voor elk Apple product dat moet worden opgeladen. Dit betekent dus dat het geschikt is voor de iPhone, AirPods, ,Apple Watch en Apple Pencil. Dat zijn toch aardig wat producten op een rijtje.
Hiermee is het opladen op een uitgebreidere manier mogelijk. Ondanks dat het bedoeld is voor opladen valt het niet in de categorie opladers maar “dockingstations“.
Hoe ziet een Apple docking station eruit?
Aan een oplaadstation denk je misschien aan een groot apparaat maar, dat is niet het geval. Een Apple docking station is geen product dat heel veel ruimte in beslag neemt. Sterker nog, het is prima mee te nemen voor onderweg. Je kunt het makkelijk met één hand vasthouden en is dus gewoon comfortabel om bij je te dragen.
Een Apple docking station ziet er vaak uit als een soort telefoonhouder voor in de auto. Het is een rechtopstaand stuk waar je enkel je telefoon hoeft in te leggen. De onderkant is vierkant en daaraan zit een rechthoekvormige rechtopstaande gedeelte. Op dit gedeelte zit een stroomsymbool dat meteen opvalt en zit een kabel hier niet bij. Qua look is dit zo’n beetje een neutraal design.
Bovendien is een ander kenmerk dat de Apple docking station draadloos is. Althans, het is maar hoe je zelf draadloos opladen voor je ziet. In principe is er altijd wel een kabeltje of adapter dat erbij hoort dus, echt letterlijk 100% draadloos is het niet. Deze is gekoppeld aan de Apple docking station en hoef je het andere stuk van de kabel alleen in het desbetreffende apparaat stoppen.
Maar vanwege dat een stopcontact niet nodig is, kun je het alsnog zien als een draadloze manier van opladen.
Sommige docking stations hebben het rechthoekvormige gedeelte niet en zijn, aan de onderkant weer wat groter. Jijzelf moet uiteindelijk voor jezelf bepalen waar je voorkeur ligt.
Er zijn nog twee andere varianten
Als het neutrale design je niet zo aantrekt, kun je ook voor twee andere varianten kiezen waar wel enigszins creativiteit in zit. Het gaat eigenlijk dan niet zozeer om de looks maar meer om het materiaal waarvan het gemaakt is. Dit zijn Apple docking stations gemaakt van walnoten of eikenhout in een beige/ bruine kleur.
Wanneer je dit van afstand ziet lijkt het meer op een soort houten blok. Maar van dichtbij zie je wel dat je er iets( Apple apparaat) op moet leggen.
Waar kun je het beste terecht voor aankoop?
Om een (Apple) docking station te kopen, kun je naar mijn mening het beste terecht bij de volgende webshops:
- Bol.com
- CoolBlue
Welke soorten Apple docking stations bestaan er?
Er bestaat niet één vaste soort Apple docking station want, uit meerdere soorten kun je gelukkig wel kiezen. De benaming van iedere soort geeft in principe aan hoeveel Apple apparaten je hierop kunt opladen. Hieronder een overzicht van de beschikbare Apple docking stations:
2 in 1 docking station
Dit is de ” minst” uitgebreide uit het het rijtje. Een 2 in 1 docking station betekent dat je hierop twee Apple producten tegelijk kunt laten opladen. Welke Apple producten je hierop kunt laten opladen, is soms verschillend. Er zijn bijvoorbeeld Apple 2 in 1 docking stations die echt enkel alleen geschikt zijn voor de iPhone en de Apple Watch.
Maar los van welke soort je koopt, er staat altijd bij welke Apple producten hierop kunnen worden opgeladen. Dit type docking station is dan ook waar je het minst voor betaald. Qua uiterlijk ziet deze er ook gewoon hetzelfde uit als bij de andere docking stations.
Prima dus voor als je twee Apple hebt en tegelijk wilt laten opladen. De werking hiervan is ook echt niet minder of dergelijke dan de andere docking stations. Het enige verschil is dat er plaats is voor twee Apple producten om op te laden.
3 in 1 docking station
Met een 3 in 1 docking station kun je drie Apple producten tegelijk laten opladen. Ideaal voor als je drie Apple producten hebt die je regelmatig gebruikt. Je hebt bijvoorbeeld een iPhone, Apple Watch en AirPods. Gewoon alle drie op het de docking station leggen en alle drie haal je ze volledig opgeladen er weer af.
Als je hiervoor kiest, is het iets duurder maar het verschil in kosten is erg klein. Het is een docking station dat qua capaciteit op de tweede plaats staat. Gewoon lekker eenvoudig en vlot je drie Apple producten kunnen opladen.
4 in 1 docking station
De meest “uitgebreide” docking station, de 4 in 1 variant. Hierop kun je vier Apple producten tegelijk opladen. Natuurlijk ben je dan benieuwd welke Apple producten je dan allemaal precies kunt opladen want, je zou toch denken dat dit wel heel lastig is.
Natuurlijk zitten de iPhone, Apple Watch en AirPods daar standaard bij. Dus voor welk ander product is er dan nog plaats zou je je afvragen. Dit is dan nog een extra telefoon of de Apple Pencil. Deze dockingstation is het duurst simpelweg vanwege de capaciteit. Maar ook in dit geval is het prijsverschil vergeleken met de 2 in 1 en 3 in 1 docking station erg klein.
Kortom, dit is de type docking station dat het meest multifunctioneel is. Ook deze docking station is ondanks de grootste capaciteit, in het algemeen niet groot van stuk. Zo kun je dus ondanks dat je vier Apple apparaten tegelijk oplaadt, er comfortabel mee overweg.
Door verschillende merken gemaakt
Het is een Apple product maar het is niet de bron waarvan het afkomstig is. Er zijn verschillende merken die verantwoordelijk zijn voor de productie hiervan. Net als bij de AppLle Watch wordt de Apple docking station door verschillende merken gemaakt. Alleen is het merkaanbod wel veel minder groot als bij de Apple Watch.
Hieronder een paar merken van waaruit je kunt kiezen:
- Spigen
- Oakywood
- NP Tech
- Lurk
- Yamay
- iBello
Ook hier is het zo, dat het ene merk een groter aanbod heeft dan de ander. Bij het ene merk ligt het aantal beschikbare stuks op 1 en bij het andere merk bijvoorbeeld op 10.
Waarom zou je kiezen voor een Apple docking station?
Een docking station is dus bedoeld om meerdere producten op te laden. Bij elk apparaat waarbij opladen noodzakelijk is, krijg je de oplader gewoon meegeleverd. Dus waarom zou je zo´n docking station dan kopen vraag je je waarschijnlijk af.
Meer tegelijk kunnen opladen en het kan je wachttijd besparen
De voornaamste reden om tot aankoop over te gaan is, dat je meer Apple apparaten tegelijk kunt opladen. Het zou wel heel raar klinken als deze reden voor jou niet van toepassing is. Je woont bijvoorbeeld met anderen waardoor je steeds moet wachten om te kunnen opladen. Zo wil je bijvoorbeeld als eerst de AirPods en Apple Watch opladen terwijl, de ander eerst zijn/haar iPhone wil laten opladen.
Maar naast dat je meer apparaten tegelijk kunt opladen, zorgt het er ook voor dat je dit meteen kunt doen. Je hoeft namelijk niet met anderen te overleggen wie er als eerst mag/kan opladen. De Apple docking station is draadloos en hoef je dus geen stopcontact met anderen te delen. Stel dat je in een omgeving bent met inclusief jezelf 8 personen die tegelijk willen opladen er zijn maar 4 stopcontacten, dan zullen 4 daarvan toch wat geduld moeten hebben.
Ook dus gewoon te gebruiken voor onderweg
Draadloos betekent dus ook, dat je onderweg er net zo makkelijk gebruik van kunt maken. Uiteraard verbruik je ook batterij als je onderweg bent en uiteindelijk loopt de batterij zelfs leeg. Om onderweg( trein, bus, metro etc) op te laden moet er wel een stopcontact in de omgeving zijn en vaak is dit niet zo.
Nou bestaan er wel zogeheten powerbanks waarmee je gewoon, bijvoorbeeld je iPhone kunt laten opladen vanuit je jaszak. Alleen is een powerbank wel uitsluitend geschikt om één product op te laden. En ook al zou het kunnen bij meerdere producten, dan zou je dit één voor één moeten doen.
Met een docking station laadt je onderweg je apparaten ook gewoon tegelijk op. Het is wel zo dat als je het doet, je altijd opvalt. Dit komt omdat een docking station niet een apparaat is dat je even in je jas- of broekzak kunt proppen. Daar is een docking station te groot voor en is het door anderen te zien.
Maar in ieder geval is onderweg kunnen opladen een zekerheid want, het hoeft niet een stopcontact. Dus met een lege iPhone, AirPods of Apple Watch hoef je de reis niet mee door te brengen. Je zult het dan wel de hele tijd in je handen moeten houden.
Opladen met een standaard oplader doe je liever niet
Het kan natuurlijk ook zo zijn, dat opladen met een kabel je liever niet doet. Misschien heb je niet al te beste ervaringen met een standaard oplader. Als je jezelf hierin herkent, dan is het toch echt beter om voor de Apple docking station te gaan. Denk bijvoorbeeld aan dat je opladers hebt gehad die stuk zijn gegaan, de werking ervan niet ging zoals het hoort en noem maar op.
Of naar je eigen gevoel is draadloos opladen toch wat veiliger. Denk bijvoorbeeld aan eerdere kortsluitingen met het stopcontact. Met de Apple docking station heb je dit gedoe in ieder geval niet.
Batterij is sneller opgeladen
Buiten het feit dat je draadloos kunt opladen, verloopt het opladen zelf ook sneller. Het schijnt zo te zijn dat een Apple docking station 25% sneller is dan een normale oplader. Uiteindelijk verschilt het wel nog steeds welk apparaat je wilt opladen om af te vragen, wanneer het tot 100% is opgeladen.
De AirPods hebben altijd minder tijd nodig om volledig opgeladen te zijn vergeleken met een iPhone. Dus dan blijft het ook zo dat je de AirPods er ook weer eerder af kunt halen nadat je ze erop hebt geplaatst.
Zijn er nog bepaalde stappen die je moet doorlopen voor gebruik?
Voordat je er gebruik van wilt maken, moet je wel eerst weten hoe je ervoor zorgt dat het gereed is voor gebruik. Het is niet zo, dat na het uitpakken je meteen kunt opladen. Maar het is gewoon heel simpel en snel te fixen. Je hoeft alleen maar de juiste kabel of adapter op de juiste manier te verbinden.
En als je eenmaal dit hebt gedaan, kun je testen of het opladen wel lukt. Als je je apparaten erop legt dan moet er ook een lampje branden. Pas als je dit ziet dan geeft het aan dat het opladen actief aan de gang is.
Maar het Apple apparaat koppelen is niet nodig dus, hoef je niet daarnaar te kijken. Sowieso zit er in de verpakking een handleiding waarin duidelijk vermeld staat hoe je het op de juiste manier gereed maakt voor gebruik. Verder lees je ook andere belangrijke informatie als:
- Veiligheidstips
- Productspecificaties
- Instructies
- Inhoud van het product
Zie in de onderstaande video hoe het in elkaar zetten, aansluiten en testen precies gaat:
Wat betaal je hiervoor?
De prijs van een Apple docking station is niet duur. Sterker nog, het behoort zo’n beetje tot de goedkoopste Apple producten. Qua kosten is het wel variërend tussen de 15 en 100 euro( heel soms iets erboven maar dat komt weinig voor). Dit is afhankelijk van wat voor soort je koopt, hoeveel Watt het heeft en van welk merk het is. Maar ook van wat het te bieden heeft. Bij de wat duurdere zit er bijvoorbeeld extra verlichting bij.
Natuurlijk ligt het ook op welke Apple apparaten de docking station van toepassing is. Voor eentje dat alleen te gebruiken is voor iPhone en Apple Watch, is het iets goedkoper dan als het gebruikt kan worden voor iPhone, Apple Watch en de AirPods.
Duidelijk dus allesbehalve een grote uitgave, zo kun je het wel bestempelen. Voor een koopje heb je er eentje al in huis. In feite heb je voor een goedkopere prijs dan van een officiële iPhone oplader al een Apple docking station in huis. Rondom de 50 euro betaal je voor een officiële iPhone oplader dus als je voor nog geen vijf tientjes, al een Apple docking station in bezit kan hebben is dat een geweldige deal.
Waarom je voor zo opvallend goedkoop er al eentje kunt hebben is nooit echt duidelijk uitgelegd. Waarschijnlijk had je zelf ook niet gedacht dat het minimale bedrag dat je ervoor moet uitgeven zo laag is.
Mocht je kiezen voor de walnoot of eikenhout variant, dan betaal je meer dan voor de “gewone” Apple docking station. Dit heeft dan puur met het materiaal te maken en niet omdat, het beter of sneller werkt. Een ideale soort Apple docking station bestaat in principe niet.
Is het echt beter dan normaal opladen?
Ervoor kiezen om een Apple docking station te kopen is niet per definitie beter. Echter is het wel een ruime versnelling voor als je meer Apple producten tegelijk wil laten opladen oftewel, het werkt veel effectiever. Gezien de voordelen zou je wel eerder vast kunnen stellen dat je meer dit hebt dan een normale oplader.
Als je echt gebruik wil maken van meer dan één product tegelijk opladen, dan is dit absoluut waar. Je hoeft niet opzoek te gaan naar meerdere stopcontacten en kunt meteen de producten erop plaatsen. Maar als je ervoor kiest om op de normale manier op te laden is dat natuurlijk helemaal niet verkeerd.
Dus om het even kort en krachtig te verwoorden, echt beter dan normaal opladen is het niet maar het is wel eenvoudiger en effectiever. Als je geen gedoe wilt met kabels van opladers, dan kun je echt beter voor de Apple docking station gaan.
Conclusie: Met de Apple docking station hoeft één voor één opladen niet meer!
Maak het voor jezelf veel makkelijker door de Apple docking station te kopen. Heel simpel, je zet de Apple producten die je hebt erop en tegelijkertijd begint het proces van, het opladen van een lege batterij naar een volle batterij. Bovendien hoef je niet meer te denken aan alles los van elkaar te moeten opladen.
Kortom, de meest makkelijke en efficiënte manier om meerdere Apple producten tegelijk op te laden. Zo is één voor één opladen verleden tijd geworden.