iMac loopt vast: Met deze informatie + handige tips kun jij dit oplossen!
Home » Berichten » iMac loopt vast: Met deze informatie + handige tips kun jij dit oplossen!
iMac loopt vast

iMac loopt vast: Met deze informatie + handige tips kun jij dit oplossen!

Heb jij thuis een iMac staan? Grote kans dat jij deze op dagelijkse basis gebruikt. Dit kan zowel werk gerelateerd, als hobby zijn. Hoe fijn het ook is om met deze Apple computer aan de slag te gaan, er kan een keerzijde aan zitten. Namelijk het volgende: jouw iMac loopt vast.

En geloof ons, je bent niet de eerste waarbij dit overkomt. Er zijn veel meer Applegebruikers bij wie dit gebeurt. Zelfs iPads of iPhones kunnen dit probleem ondervinden. Hoewel het Appleproduct ontzettend fijn en kwalitatief goed in gebruik is, wil dit niet zeggen dat deze nooit mankementen vertoond. Zo kan vastlopen er dus bij horen.

En eerlijk is eerlijk, er is niets irritanter dan dat. Zit jij net lekker te werken, kun je je werkzaamheden volledig staken. Hiermee kun je zeer kostbare tijd verliezen, zeker als jij te maken hebt met deadlines. Je vraagt je vast af waarom jouw iMac steeds vast aan het lopen is.

Geluk bij een ongeluk ben je bij dit artikel terecht gekomen, want hier krijg jij antwoorden op al jouw vragen. Behalve dat kun je na het lezen hiervan zowel de oorzaak achterhalen, als zelf oplossen. Lees je verder?

Waarom loopt mijn iMac vast?

Wanneer jouw iMac steeds vastloopt, dan kan dit zich uiten in twee verschillende situaties. Namelijk dat jouw iMac vastloopt bij het opstarten of tijdens het gebruik. Wat de situatie ook is, beiden zijn ontzettend vervelend. Daar is geen twijfel over mogelijk.

Je kunt het probleem echter pas oplossen, als je de oorzaak hiervan hebt achterhaald. Dit wetende kun jij namelijk actie ondernemen die past bij de oorzaak. Allemaal leuk en aardig, waarom loopt jouw iMac steeds vast? Dit zou een aantal oorzaken kunnen hebben. Enkele voorbeelden bespreken we hieronder in het overzicht:

  • Je hebt al een hele tijd geen software-update gedaan
  • De iMac staat te lang aan, zonder op de juiste manier afgesloten te worden
  • Het geheugen zit vol met grote documenten en programma’s
  • Er staan te veel programma’s tegelijk open op de Apple computer

Bovenstaande voorbeelden geven dus duidelijk weer wat de oorzaak zou kunnen zijn van het vastlopen. En weet je wat? In theorie zou jij deze zelf kunnen oplossen.

Hoe jij het vastlopen van jouw iMac kunt verhelpen? Daarover lees je later in dit artikel meer.

Loopt mijn iMac plotseling vast of is deze verouderd?

Loopt jouw iMac of MacBook Pro steeds vast? Dan kan dit dus een aantal oorzaken hebben. Enkele voorbeelden hiervan hebben we in de bovenstaande paragraaf besproken. Mocht je deze nog eens na willen lezen, dan raden we jou aan om naar boven te scrollen.

Veel van deze oorzaken dienen zich acuut aan. Plotseling merk je dat de werking achteruit gaat. Naast dat het om iets acuuts kan gaan, speelt ouderdom ook een aanzienlijk grote rol.

Na een aantal jaren kunnen we namen concluderen, dat de iMac is verouderd en hierdoor zowel trager wordt als vast gaat lopen. In dit geval kun je er dus vrij weinig aan doen. Na ongeveer 5 tot 10 jaar wordt de computer ouder en kunnen ‘ouderdomsklachten’ dus een rol gaan spelen tijdens gebruik. Je kunt duidelijk verschil merken in vergelijking tot een computer die 1 tot 2 jaar oud is.

Mijn iMac loopt vast, hoe kan ik dit oplossen?

Loopt jouw Apple computer vast? Dan vraagt dit om actie. Zowel tijdens gebruik als tijdens opstarten. Alleen zo kun je verder werken en kun je verdere problemen op de lange termijn zelf voorkomen. Om de levensduur van een iMac te kunnen garanderen, ben jijzelf de sleutel tot succes.

Zolang jij deze goed behandeld en onderhoud, kun je het vastlopen in ieder geval voor zijn. Hoe jij een vastlopende iMac kunt verhelpen? We delen hieronder een aantal oplossingen met jou.

Installeer een nieuwe software-update

Naarmate de software ouder wordt, gaat deze vanzelfsprekend minder goed werken. Dit geldt voor apps, programma’s en voor de werking in het algemeen. Mocht een software-update zich aandienen, dan raden wij jou aan deze altijd uit te voeren. Hoe langer jij dit uitstelt, hoe meer deze veroudering tegen gaat werken.

Deze nieuwe update kan ervoor zorgen dat de iMac niet meer vastloopt en jij er weer optimaal gebruik van kunt maken. Dat is heel wat waard, toch?

Start de computer opnieuw op

Een zeer ouderwetse, maar effectieve manier is door de Apple computer opnieuw op te starten. Hierdoor wordt de iMac weer ‘schoon’ vanbinnen. Waarom probeer je het niet eens? In het geval van een iMac bevindt de powerknop zich aan de achterkant van het beeldscherm.

Een verkeerde manier van afsluiten kan zelfs onnodige schade toebrengen. Bovendien worden belangrijke documenten op deze manier niet opgeslagen, wat natuurlijk zonde zou zijn van het werk. Trek dus nooit per direct de stekker eruit, maar handel via de juiste procedure.

Zorg voor voldoende ruimte

Hoe voller het geheugen raakt, hoe groter de kans wordt op vastlopen. De computer kan op deze manier simpelweg niet meer functioneren, waardoor een aantal problemen zich kunnen aandienen.

Hierbij kun je niet alleen denken aan vastlopen, maar ook aan een tragere werking. Maak de harde schijf daarom voldoende vrij en zet grote documenten over naar een externe harde schijf, of naar een USB-stick. In de praktijk zou dit een goede oplossing kunnen zijn, waardoor jij comfortabel en snel verder kunt werken.

Werk niet aan te veel programma’s tegelijk

Hoe prettig is het om te kunnen multitasken tussen meerdere programma’s? Hoewel de meeste computers dit makkelijk aan moeten kunnen, is dit niet altijd het geval. Mocht jij niet voldoende werkgeheugen hebben of jouw iMac is simpelweg verouderd, dan zou dit teveel gevraagd kunnen zijn.

Vooral multitasken met video bewerkingsprogramma’s kunnen ervoor zorgen dat jouw iMac vast gaat lopen. Ga daarom aan de slag met één programma tegelijk, om zo jouw snelheid te kunnen behouden.

Moet mijn iMac gerepareerd of vervangen worden als deze is vastgelopen?

In veel gevallen kun je de oorzaak van een vastlopende iMac zelf oplossen. Hierboven hebben we jou een aantal tips gegeven die dat kunnen verhelpen. Echter kan de oorzaak van het probleem ook complexer in elkaar zitten, waardoor een oplossing creëren lastiger wordt als gedacht.

Het probleem kan zich bijvoorbeeld aandienen in de hardware. De software kun je zelf bijhouden door deze regelmatig bij te werken, maar de hardware daarentegen is een ander verhaal. Mocht dit het geval zijn, dan zit het probleem dus dieper in de Apple computer.

Mocht jij alles hebben geprobeerd en de computer werkt nog steeds niet optimaal, dan raden wij jou aan om een ervaren monteur in te schakelen. Een reparatie kan in dit geval namelijk wenselijk zijn.

Als het probleem na inspectie niet verholpen kan worden of de computer is simpelweg te oud voor een reparatie, dan kun je ervoor kiezen om jouw iMac te vervangen. Deze keuze ligt echter altijd nog bij jou. Deze kan niemand voor jou maken.

iMac loopt vast

Hoe lang duurt het vastlopen van mijn iMac

Wanneer jouw iMac vastloopt, dan lijkt dit een eeuwigheid te duren. Vooral als jij op dat moment ergens mee bezig bent. Echter hoeft dit niet lang te duren. Meestal is het een kwestie van minuten en kun je dit snel verhelpen. De computer opnieuw opstarten kan in dit geval zeer effectief werken.

Mocht jouw iMac langer dan een paar minuten of een uur vastlopen, dan raden wij jou aan om aan de bel te trekken bij een monteur. In dit geval zou er dus meer aan de hand kunnen zijn, wat jij zelf niet kunt oplossen op dat moment. Schroom niet om iemand te benaderen, want je zult zeker niet de eerste zijn.

Conclusie – Dit zijn de oorzaken van een vastlopende iMac

Loopt jouw iMac steeds vaker vast? Wat zul je dit irritant vinden. Net als veel Applegebruikers kun je hiermee te maken krijgen. Op zich niet vreemd, maar het vraagt daarentegen wel om een oplossing.

Voordat je een oplossing kunt toepassen, is het belangrijk om de oorzaak te achterhalen. Alleen zo kun je op de juiste manier handelen. In dit artikel hebben we besproken waarom een iMac vastloopt en wat jij hieraan zou kunnen doen.

Mocht het probleem in de hardware liggen, dan kan het nodig zijn om deze te laten repareren door iemand die daar verstand van heeft. Is de computer zeer verouderd en is er geen passende oplossing? Dan is het moment van een nieuwe aanschaf onvermijdelijk. Hoewel het een flinke investering is, zul je merken dat deze het dubbel en dwars waard zal zijn!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *