iMac traag – Dit zijn de redenen waarom jouw iMac trager werkt!
Home » Berichten » iMac traag – Dit zijn de redenen waarom jouw iMac trager werkt!
iMac traag

iMac traag – Dit zijn de redenen waarom jouw iMac trager werkt!

Help! Mijn iMac is traag geworden. Je bent niet de eerste Applegebruiker die dit probleem ondervindt. Behalve dat het erg vervelend is, heb je hier je vraagtekens bij. Deze plotselinge verandering zag je tenslotte niet aankomen.

Je iMac werkte hiervoor zeer gestroomlijnd en zonder problemen aan verschillende werkzaamheden. Nu is je iMac traag geworden.

Waarom is je iMac zo traag en wat zou je hieraan kunnen doen? Je bent bij dit artikel aan het juiste adres. Behalve dat we je gaan vertellen waarom deze verandering heeft plaatsgevonden bij jouw Appleproduct, vertellen we jou ook wat je hieraan zou kunnen doen. Lees hieronder verder om antwoord te krijgen op al jouw vragen.

Waarom is mijn iMac traag geworden?

Start jouw iMac zeer traag op of is deze tijdens gebruik niet vooruit te branden? We kunnen niet anders dan concluderen dat dit een zeer lastig en frustrerend probleem is. Maar geloof ons als we zeggen dat je niet de eerste bent die hiermee te maken krijgt. Hoewel iMac een zeer goed product is, is het geen robot waar we de volledige controle over hebben.

Waarom is mijn iMac zo traag geworden? Dat vraag je je vast af. Hier is geen enkele oorzaak voor, dit zijn er namelijk meerdere. Daarbij kunnen we ook een onderscheid maken tussen de werking van de iMac zelf en tussen jouw persoonlijke gebruik. Hieronder bespreken we een aantal voorbeelden met je:

iMac traag

Het geheugen zit vol

We slaan dagelijks een handjevol documenten op. Teksten, facturen, contracten of foto’s. Terwijl deze zich ophopen, kan jouw iMac trager gaan werken. Hoe breed de opslagruimte ook is, het houd natuurlijk een keer op.

Een vol geheugen kan ervoor zorgen dat de werking achteruit gaat, waardoor jouw computer niet meer werkt zoals het zou moeten. In dit geval spreken we van de harde schijf die problemen ondervindt.

Je hebt te veel programma’s tegelijk open staan

Grote kans dat jij dagelijks verschillende werkzaamheden verricht op jouw Mac. Misschien werk je volledig thuis, gedeeltelijk of doe je iets hobbymatigs. Hoe het ook zij, voor je het weet staan er meerdere programma’s open op jouw computer. Internetbrowsers, een muziekprogramma óf een bepaalde app. Het gevolg? Een trage iMac!

In principe kunnen we hieruit concluderen dat jouw eigen gebruik een grote rol speelt. Open jij te veel programma’s tegelijkertijd? Dan heeft dit zijn weerslag op de Mac natuurlijk en gaat deze vervolgens trager werken.

Jouw internetverbinding is niet snel genoeg

Behalve dat de iMac zelf trager kan gaan werken, geldt dit net zo goed voor surfen op het internet.

Het probleem zoek je vrijwel altijd direct bij de iMac zelf. Dat is logisch, aangezien dit het meest voor de hand ligt. Maar wie zegt dat het altijd probleem daar ligt? Heb je weleens aan de zaken eromheen gedacht? Laten we jou een hint geven: de internetverbinding.

De werking van een computer valt en staat met de internetverbinding. Is deze niet goed verbonden of is er onderhoud aan de gang? Dan heeft dit natuurlijk gevolgen voor de werking van jouw iMac.

Virussen

Heb jij een virusscanner op jouw iMac staan? Zo niet, dan zou daar het probleem kunnen zitten. Ongemerkt kunnen virussen jouw iMac binnensluipen. Bijvoorbeeld omdat je een programma hebt gedownload of een spel hebt gespeeld op een bepaalde website.

Deze virussen zorgen er niet alleen voor dat de computer aangetast word in snelheid, maar ook permanente schade oploopt.

Hoe lang duurt het voordat een iMac traag wordt?

Het is algemeen bekend dat apparaten na een aantal jaren qua werking achteruit gaan. Bijvoorbeeld omdat de software verouderd raakt en niet meer bijgewerkt kan worden. Dit zou ook met een iMac kunnen gebeuren. De eerste jaren is het besturingssysteem nog nieuw en kan deze ook vernieuwd worden. Echter houd dit een keer op. Naast dat de veiligheid niet meer gegarandeerd kan worden, heeft dit ook zijn weerslag op de algemene werking.

Hoe lang duurt het dan voordat een iMac traag wordt? Dit hangt nogal af van de oorzaak. De meeste problemen kunnen vrij simpel opgelost worden, waardoor je weer optimaal gebruik kunt maken van jouw iMac.

Kijken we naar de levensduur, houd er dan rekening mee dan een computer gemiddeld tussen de 5 tot 10 jaar mee kan gaan voordat je écht aan een iMac vervanging toe bent.

Moet ik me zorgen maken om mijn trage iMac?

Je bent zuinig op je iMac. Dat is niet vreemd. Behalve dat het een prettige computer is om mee te werken, is het geen kleine investering geweest. Je wilt er zo lang mogelijk mee kunnen doen. Dat is ook mogelijk, als je de iMac op de juiste manier onderhoud.

Je hoeft je niet direct zorgen te maken als jouw Appleproduct langzamer gaat werken. Zoals we hierboven al vertelde, zijn de meeste problemen erg makkelijk op te lossen. Later in dit artikel gaan we hier wat dieper op in, zodat jij precies weet hoe je het kunt aanpakken. Grote of ingrijpende reparaties zijn niet direct nodig. Gaat het echter om verouderde software, dan adviseren wij om een professional in te schakelen die ernaar kijkt.

Wordt iedere iMac traag?

Heb je de bovenstaande oorzaken doorgenomen? Hieruit kunnen we concluderen dat dit voor iedere iMac zou kunnen gelden.

Echter zou er wel verschil in kunnen zitten. Een goed voorbeeld is de opslagruimte. Als de ene Mac meer opslagruimte heeft dan de ander, dan is het een vrij logisch gevolg dat degene met minder opslagruimte eerder problemen krijgt met de snelheid. Wat betreft de Mac zelf, zou hier geen verschil in mogen zitten natuurlijk.

Werkt de iMac op alle vlakken traag?

Een iMac kun je erg breed inzetten. Je kunt FaceTime gebruiken, documenten bijwerken met Word, muziek afspelen binnen iTunes of apps downloaden via de App Store.

Het hangt af van het probleem welke programma’s trager gaan werken. De internetverbinding bijvoorbeeld oefent veel invloed uit op de programma’s waar je mee wil werken. Is deze verbinding erg traag, dan kun je moeilijker bij je FaceTime, is downloaden ineens een flinke dagtaak geworden en kun je minder comfortabel surfen op internet. 

iMac traag

Mijn iMac is traag, wat te doen?

Er zijn meerdere oorzaken dat jouw iMac trager werkt of opstart. Mocht je het hele artikel tot en met hier hebben gelezen, dan ben je er vast al achter gekomen dat de meeste van deze problemen zelf opgelost kunnen worden. Je hoeft niet in paniek te raken en een reparatie is niet altijd noodzakelijk.

Feit blijft wel dat jouw iMac traag is en je hier iets aan wil doen. Wat je hier aan kunt doen? We hebben hieronder een aantal punten voor jou samengesteld die daarbij kunnen helpen. Lees hieronder verder om een passende oplossing te vinden:

  • Voer een geplande update uit: Verouderde software is een veelvoorkomende oorzaak van een trage iMac. En weet je wat? Dit kun jezelf oplossen. Dit kun je doen door een geplande update uit te voeren en jouw Mac bij te werken naar een vernieuwde macOS.
  • Sluit programma’s af: Macs beschikken over een aanzienlijk groot werkgeheugen. Dit noemen we RAM. Echter is het een keer vol en kan jouw iMac trager gaan werken. Sluit in dat geval programma’s af die je op dat moment niet nodig hebt.
  • Installeer een virusscanner: Je hebt kunnen lezen dat virussen schadelijk kunnen zijn voor computers. Deze kunnen zelfs permanente schade aanrichten. Installeer een gecertificeerde virusscanner om dat te voorkomen. Voor de scan vervolgens regelmatig uit om schadelijke virussen eruit te kunnen halen.
  • Check je internetverbinding: Leg jouw Wi-Fi verbinding onder de loep om te achterhalen of daar wellicht het probleem zit. Mocht je merken dat de verbinding niet stabiel genoeg is, contacteer jouw provider om dit snel en effectief op te kunnen lossen.

Conclusie – Dit kun jij doen aan jouw trage iMac!

Is jouw iMac trager gaan werken? We willen jou op het hart drukken niet direct in paniek te raken. Natuurlijk baal je ervan, maar besef dat de meeste problemen erg makkelijk en snel opgelost kunnen worden. Voordat je een passende oplossing kunt toepassen, is het belangrijk eerst de oorzaak van het probleem te achterhalen.

In dit artikel hebben we zowel oorzaken als oplossingen met jou gedeeld. Mocht je één van deze oorzaken herkennen, dan weet je ook direct hoe je moet handelen. Mocht je merken dat de software van het besturingssysteem is verouderd, dan raden we aan om een professional in te schakelen om jou passend advies te geven. Geloof ons, je bent niet de eerste met deze vraag!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *