iMac start niet op – Tips om deze problemen makkelijk op te lossen!  
Home » Berichten » iMac start niet op – Tips om deze problemen makkelijk op te lossen!  
Waarom start mijn iMac niet op?

iMac start niet op – Tips om deze problemen makkelijk op te lossen!  

Het is ons allemaal wel eens overkomen. Je gaat je computer aanzetten, en er gebeurt niets. Misschien gebeurt er wel iets, maar je weet het niet zeker omdat je niets op het scherm ziet. Met andere woorden; jouw iMac start niet op.

Als dit je ooit is overkomen, maak je dan geen zorgen – je bent niet de enige. In deze blogpost bespreken we enkele tips voor het oplossen van problemen wanneer jouw iMac niet opstart. Lees verder voor meer informatie!

Waarom start mijn iMac niet op?

Het kan flink schrikken zijn als jouw iMac niet meer opstart of alleen zwart beeld laat zien. Je bent tenslotte erg zuinig op jouw Apple computer en hoogstwaarschijnlijk werk je er veel mee. Bijvoorbeeld omdat je een thuiswerkfunctie hebt.

Mocht je er niet mee werken en deze puur voor entertainment gebruiken, ook dan kan het een flink baalmoment zijn als jouw computer niet aangaat. Je zit wellicht met de handen in het haar.

Als eerste is het belangrijk om te achterhalen waarom jouw computer niet opstart. Er zijn verschillende redenen waarom je iMac niet goed opstart en hier veel moeite mee heeft. Het kan bijvoorbeeld een hardwareprobleem zijn, maar het kan ook een softwareprobleem zijn. Dit gaan we kort aan jou toelichten:

 • Hardwareprobleem: Als het een hardwareprobleem is, kan het iets eenvoudigs zijn als bijvoorbeeld een losse aansluiting. Of het kan iets ernstigers zijn, zoals een computeronderdeel dat defect is.
 • Softwareprobleem: Als het een softwareprobleem is, kan het een incompatibele driver of een corrupt bestand zijn. Daarnaast kan de computer ook een virus bevatten dat de nodige schade aanbrengt, waardoor deze niet meer aangaat. Ook dit zijn softwareproblemen.

In ieder geval is het belangrijk om uit te zoeken wat de oorzaak van het probleem is voordat jij het probeert te verhelpen. Anders kun je uiteindelijk meer kwaad dan goed doen.

opstartproblemen iMac verhelpen

Waarom loopt mijn iMac vast?

Naast dat een iMac niet op wil starten, kan deze ook eens in de zoveel tijd vastlopen. En laten we eerlijk zijn, er is niets frustrerender dan dat. Zeker als je met iets belangrijks bezig bent en hierdoor jouw werkzaamheden aan de kant moet schuiven. Bovendien kunnen hierdoor belangrijke documenten kwijtraken die je niet goed hebt opgeslagen. Waarom loopt mijn iMac dan vast?

Daar kunnen verschillende redenen voor zijn. We zullen kort de meest voorkomende oorzaken met jou bespreken: 

 1. Oververhitting
 2. Gebrek aan RAM
 3. Verouderde software
 4. Corrupte bestanden
 5. Virusinfectie

Oververhitting: Als jouw computer oververhit raakt, kan dat komen doordat het koelsysteem niet goed werkt of doordat er te veel stof in de ventilatieopeningen zit. In ieder geval is het belangrijk om jouw computer regelmatig schoon te maken om dit te voorkomen. Je kunt dit doen met een bus perslucht of een stofzuiger met een zachte borstel.

Gebrek aan RAM: Als jouw computer niet genoeg RAM heeft, zal hij langzamer gaan werken en kan hij uiteindelijk bevriezen. De oplossing is om meer RAM geheugen toe te voegen. Dit kan worden gedaan door extra geheugenmodules te installeren of door de bestaande te vervangen.

Verouderde software: Verouderde software kan er ook voor zorgen dat een computer bevriest. Dit komt doordat de software niet langer compatibel is met het besturingssysteem of andere software op jouw computer. De oplossing is om de software bij te werken naar de laatste versie.

Corrupte bestanden: Corrupte bestanden kunnen er ook voor zorgen dat een computer bevriest. Dit komt doordat de bestanden niet meer leesbaar zijn voor de computer en deze doen vastlopen. De oplossing is om de corrupte bestanden te verwijderen en ze te vervangen door nieuwe.  

Virusinfectie: Een virusinfectie kan er ook voor zorgen dat een computer bevriest. Dit komt doordat het virus belangrijke bestanden op jouw computer kan beschadigen, waardoor deze niets meer doet. Zo zie je maar hoe belangrijk het is om een virusscanner te installeren.

Wat kan ik allemaal doen met een iMac?

Een iMac is een geweldige computer voor zowel werk als ontspanning. Als jij op zoek bent naar een computer om serieus werk op te verrichten, is de iMac een prima optie. Hij wordt geleverd met een groot scherm, veel opslagruimte en een krachtige processor. Als jij echter gewoon op zoek bent naar een computer om op het internet te surfen, films te kijken of spelletjes te spelen, is de iMac ook een goede keuze. Hij beschikt over alle nodige functies om jou een geweldige ervaring te bieden.

Kortom, een iMac is een veelzijdige computer die zowel voor werk als entertainment kan worden gebruikt. Dus waar jij hem ook voor nodig hebt, de iMac zal het zeker waarmaken.

Mijn iMac start niet op – Tips om dit te verhelpen

Je ben inmiddels wat meer te weten gekomen over een Apple computer die niet opstart en wat hier de oorzaken van kunnen zijn. Bovendien hebben we ook de computer in het algemeen besproken. Dat een computer weleens vastloopt of problemen kent hoeft natuurlijk niet aan het merk in kwestie liggen. Je kunt simpelweg weleens pech hebben. Maar wees niet getreurd, want je kunt enkele problemen vrij makkelijk bij de kern aanpakken.

Laten we daarom enkele algemene tips bespreken voor het oplossen van problemen met jouw eigen iMac die niet niet op start. Deze tips kunnen ook nuttig zijn als jij niet zeker weet wat het probleem is met jouw computer. Lees hieronder verder en maak daarna een plan van aanpak!

iMac start niet op tips

Controleer of alle aansluitingen goed vastzitten

Een van de eerste dingen die je moet doen, is alle aansluitingen op je iMac controleren. Dit omvat het netsnoer, alle kabels die met randapparatuur zijn verbonden en alles wat op de computer is aangesloten. Zorg ervoor dat alles goed en stevig is aangesloten. Losse aansluitingen kunnen vaak de oorzaak zijn van een iMac die niet wil opstarten.

Updaten

Zorg ervoor dat je de laatste versie van macOS gebruikt. Om dit te doen, klik je op het Apple-pictogram in de linkerbovenhoek van jouw scherm en selecteer je “Over deze Mac”. Als er een update beschikbaar is, volg dan de aanwijzingen om deze te installeren. Zodra de update is geïnstalleerd, probeer je je iMac opnieuw op te starten.

Reset de SMC

De systeembeheercontroller (SMC) is verantwoordelijk voor een groot aantal zaken op je iMac, waaronder de energiebeheerfuncties. Als er iets mis is gegaan met de SMC, kan dat verklaren waarom de computer niet wil opstarten. Volg deze stappen om de SMC opnieuw in te stellen. Dit kun je als volgt doen:

 • Sluit jouw iMac op de juiste manier af
 • Trek de stekker pas uit het stopcontact als de computer volledig is afgesloten
 • Wacht ongeveer 20 seconden geduldig af en doe tot die tijd even niks
 • Steek de stekker weer terug in het stopcontact
 • Wacht tot de computer is opgestart
 • Controleer op nieuwe updates

Schaf een nieuwe iMac aan

Hoe pijnlijk het ook is, een iMac is niet altijd te redden als deze niet meer opstart. Wellicht is het systeem verouderd of is er blijvende schade ontstaan. We kunnen jou als beste tip geven om een nieuwe iMac aan te schaffen. In dit geval beschik je over nieuwe updates en over onderdelen die onbeschadigd zijn om jouw werkzaamheden te hervatten.

Waar moet ik op letten bij een iMac aanschaffen?

Er zijn een paar dingen die je in gedachten moet houden als je gaat winkelen voor een iMac.

Ten eerste, bedenk waar jij de computer voor gaat gebruiken. Als je een krachtige machine nodig hebt voor werk of school, moet je er een kopen met een goede processor en veel opslagruimte. Als je echter een eenvoudige computer nodig hebt om op het web te surfen en e-mail te controleren, kun je geld besparen door voor een minder krachtig model te kiezen.  

Een ander punt om in gedachten te houden is de grootte van het scherm. De iMac is er in twee formaten: 21,5 inch en 27 inch. Als jij van plan bent veel op de computer te werken, is het grotere scherm misschien beter. Als de ruimte echter beperkt is, is het kleinere model wellicht een betere keuze voor jou. Maar dit is helemaal aan jou om te beslissen natuurlijk.

Conclusie – iMac start niet op oplossen!

Zoals je kunt zien, zijn er veel mensen die dezelfde ervaring hebben meegemaakt van hun iMac die niet op start. Je bent zeker niet alleen in deze en er zijn een heleboel middelen die jou kunnen helpen. Het beste wat je kunt doen is diep ademhalen en een aantal van de oplossingen proberen die we hebben voorgesteld.

Als die niet werken of als je na het proberen nog steeds problemen hebt, dan is het tijd om meer hulp te zoeken. Bovendien is het moment onvermijdelijk dat een nieuwe aankoop zich gaat aandienen.

Computers zijn en blijven apparaten die eens in de zoveel jaar stuk kunnen gaan. En laten we eerlijk zijn, een nieuwe computer aanschaffen en proberen is zo slecht nog niet! We hopen dat je je door het lezen van dit bericht een beetje minder paniekerig voelt en een beetje beter voorbereid bent om met deze situatie om te gaan. Als jouw iMac niet op start, vergeet dan niet dat je niet de enige bent die dit meemaakt!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *