Welke iMac kopen? Hoeft niet zo lastig te zijn als je denkt!
Home » Berichten » Welke iMac kopen? Hoeft niet zo lastig te zijn als je denkt!
welke imac kopen

Welke iMac kopen? Hoeft niet zo lastig te zijn als je denkt!

Het zit sinds kort of zelfs al een langere tijd in je gedachte, je wil een iMac kopen. Het is voor jou de ideale product om hiervan gebruik te maken op de lange termijn. Je ziet gewoon meer in een iMac dan een normale laptop of computer. De keuze voor de iMac heb je al gemaakt maar dat is nog niet voldoende want, je weet alleen nog niet welke iMac je het beste kunt kopen. Dan is deze blog ideaal voor jou want, hierin lees je welke iMac het beste bij jou past.

Dat je twijfelt is helemaal niet gek: er zijn veel soorten iMacs

De iMac is een Apple product dat niet bepaald kort bestaat, sinds 2009 om precies te zijn. Sindsdien zijn er steeds meer soorten iMacs uitgebracht. Er zijn een aantal soorten die momenteel niet meer verkocht worden omdat, ze al zo oud zijn dat het verkopen ervan niet meer relevant is. Daarvoor zijn er ook weer nieuwe iMacs in de plaats gekomen.

Maar als we even de gehele iMac collectie erbij pakken (inclusief modellen die niet meer bestaan), kom je toch op bijna 30 soorten. Dat aantal zal nu ongeveer wel gehalveerd zijn maar, dan spreek je nog steeds over een ruim aanbod.

Wanneer je het vergelijkt met andere Apple producten, is de iMac samen met de iPhone een koppel dat het breedste aanbod hebt. Er zijn zoveel soorten en voor je eigen gevoel wil je de beste/ideale soort eruit pikken.

Uit welke iMac soorten valt er momenteel te kiezen?

Het lijstje van alle iMac soorten is best wel uitgebreid als, je alle modellen die zijn uitgebracht meetelt. Maar jij wil natuurlijk weten welke iMacs er nu nog een (enige) rol van betekenis spelen. Dat zijn er op zich wel een redelijk aantal iMacs maar, er is zeker een punt waar je goed rekening mee moet houden.

Dit punt kun je namelijk het beste omschrijven als een nadeel. En dit nadeel is dat er iMac soorten zijn die op dit moment zeer moeilijk te verkrijgen zijn. Deze iMac soorten zijn moeilijk aan te schaffen( worden niet meer aangeboden of zijn zelfs helemaal niet leverbaar):

 • iMac 2012 21,5 inch
 • iMac 2012 27 inch
 • iMac 2013 21,5 inch
 • iMac 2013 27 inch
 • iMac 2014 21,5 inch
 • iMac 2014 Retina 4K 21,5 inch
 • iMac 2014 Retina 5K 27 inch
 • iMac 2015 21,5 inch
 • iMac 2015 Retina 4K 21,5 inch
 • iMac 2015 Retina 5K 27 inch
 • iMac 2017 21,5 inch
 • iMac 2017 Retina 4K 21,5 inch
 • iMac 2017 Retina 5K 27 inch
 • iMac Pro 2017

Je ziet dus dat dit best een hoop iMacs zijn. Misschien kun je ze wel bemachtigen maar, reken er niet op. Gewoon grote kans dat je voor teleurstelling komt te staan althans, bij de grote websites. Bij de volgende iMac soorten is de kans groot dat je ze gewoon meteen kunt kopen:

 • iMac 2019 Retina 4K 21,5 inch
 • iMac 2019 Retina 5K 27 inch
 • iMac 2020 Retina 5K 27 inch
 • iMac 2021 M1 24 inch

Het komt er dus op neer dat iemand die relatief veel te besteden heeft voor een iMac, meer kans maakt om het aan te schaffen. Een iMac van 2019 en nieuwer kost een stuk duurder dan de voorgangers. Alle iMacs ouder dan 2019 kun je ook bestempelen van vrij oude tot zeer oude soorten.

Welke iMac je het best kunt kiezen ligt helemaal aan jou

En dan antwoord op de vraag welke iMac je het best kunt kiezen, dat is gewoon puur een persoonlijke voorkeur. Er zijn wel een aantal punten waarop je je keuze kunt laten baseren.

Hoogste snelheid, uniek design en het nieuwst

Snelheid is voor veel mensen een belangrijke reden om tot een bepaalde soort van producten over te gaan. Dit is bij de iMac dan ook niet anders. Het is toch wel een computer dat je wil aanschaffen en het is altijd welkom, als je de beste snelheid hebt.

In principe zijn alle iMacs best wel snel maar, de iMac M1 24 inch steekt toch wel boven de anderen uit. Dit komt doordat de M1 chip erin is verwerkt en geen Intel processor. De andere iMacs zijn snel maar deze iMac is supersnel.

Ook het unieke design is een reden om voor de iMac M1 24 inch te gaan. De andere iMacs lijken allemaal best veel op elkaar terwijl, de iMac M1 24 inch een “eigen” stijl heeft. De iMac kent qua kleur ook meer variatie. Daarnaast in deze iMac ook nog eens krachtiger en energiezuiniger.

Deze iMac is ook de nieuwste iMac die is uitgebracht. Dus als je echt specifiek de nieuwste iMac wilt, is deze soort wat voor jou van toepassing is.

Opslagcapaciteit

Een ander belangrijk punt is de hoeveelheid opslagcapaciteit waarover je wil kunnen beschikken. Hierbij kun je het best de volgende vragen aan jezelf stellen:

 • Is een bepaalde hoeveelheid GB wel zo relevant voor mij?
 • Zo ja? hoeveel GB heb ik nodig?
 • Wat wil ik ermee kunnen doen?

Dan maar eerst handig om de beschikbare opslagcapaciteiten op een rijtje te zetten. Ook kun je niet bij alle iMacs kiezen uit alle opslagcapaciteiten. Hieronder een overzicht van de opslagcapaciteiten met welke iMacs hierop van toepassing zijn:

 • 256GB: Dit is de laagste opslagcapaciteit die er is althans, wat het huidige beeld is. Als de hoeveelheid geheugen er voor jou niet toe doet, dan kies je natuurlijk hiervoor. Of opslagcapaciteit is wel belangrijk voor je maar, je denkt genoeg te hebben aan 256GB.

Als je puur een iMac van 256GB in gedachte hebt kun je eigenlijk bij alle soorten wel terecht.

 • 512GB: Een hogere opslagcapaciteit waarmee je meer uit wilt halen. je bent bijvoorbeeld een grote liefhebber van video en/of fotobewerking. Gewoon omdat je dat leuk vind maar misschien ook omdat het nodig is. Misschien voor je baan of studie waar dit van pas komt.

Als je zonder gedoe een 512GB wil dat nog relatief gemakkelijk te verkrijgen is , dan moet je minimaal gaan voor een iMac vanaf 2019 en nieuwer.

 • 1TB: Denk jij dat 512GB niet goed genoeg voor je is? dan is er ook 1TB(terabyte) beschikbaar. Je wil bijvoorbeeld hele grote tekstbestanden kunnen opslaan. Als je voor 1TB kiest, is de keuze wel een stuk beperkter. Alleen voor de iMacs 2020 en 2021 is 1TB van toepassing.
 • 2TB: Als je echt super extreem veel geheugen wil gaan gebruiken, kun je ook gaan voor 2TB. Bijvoorbeeld de megagrote video’s opslaan in grote hoeveelheid, is iets van 2TB met gemak aankan. Ook dit is alleen van toepassing voor de iMacs uit 2020 en 2021.

Wel of geen Retina?

Net als opslaggeheugen kan ook de keuze voor Retina voor jou belangrijk zijn. Hierbij gaat het dan om een display dat meer te bieden heeft. Retina gaat om de kwaliteit van de pixels. Je moet maar net (veel) waarde hieraan hechten om, dit te laten meewegen in de keuze voor een bepaalde iMac.

Deze voordelen heb je zeker als je kiest voor Retina:

 • Hogere beeldresolutie
 • Kleurweergave is optimaler
 • Beelden zijn levendiger
 • Gebruiksgemak is beter( Retina scherm is dunner)

Maar het is niet zo, dat een scherm zonder Retina niks voorstelt vergeleken met een scherm dat wel hierover beschikt. Dat een iMac voorzien is van een Retina scherm, is iets wat al een aantal jaar voorkomt. In het overzicht van de iMac soorten kun je al zien welke iMacs een Retina scherm hebben. Hierbij hoort ook de iMac M1 24 inch.

Er zijn drie soorten Retina

De kwaliteit van Retina-schermen kun je weergeven in drie soorten:

 • 4K: ongeveer 4000 pixels breed.
 • 4.5K: ongeveer 4500 pixels breed
 • 5K: ongeveer 5000 pixels breed

Schermgrootte

Ga voor jezelf ook na wat de gewenste schermgrootte(inch) moet zijn. De keuze hierin is niet uitgebreid want, er zijn maar drie inchformaten beschikbaar: 21.5 inch, 24 inch en 27 inch.

21.5 inch:

– Op kleine schermen werken is jouw voorkeur

– De meest gunstige schermformaat op plekken waar relatief weinig ruimte is

24 inch

– De 21.5 inch iMac vind je net de klein en, de 27 inch weer net te groot

– Nieuwste schermformaat

27 inch

– Grote beeldschermen zijn helemaal jouw ding

– Je wilt er meer uit kunnen halen( videobewerking, aansluitingen, multitasken etc)

Geen enkele iMac is verkeerd of slecht

Welke iMac je nou ook kiest, geen enkele is een foute of rare keuze. Natuurlijk is de ene wel qua specificaties en prestaties beter dan de ander. Ik ben ervan overtuigd dat elke iMac wel voor iemand van toepassing kan zijn. Het ligt er ook maar net aan, waar jij genoegen meeneemt.

Ieders afweging is anders en we hechten niet allemaal overal evenveel waarde aan. Zie het ongeveer als volgt:

Puur voor de standaard bezigheden: Je koopt een iMac met de gedachte ” als ik er maar eentje heb die werkt”. Zolang je maar kunt internetten, FaceTimen, e-mails bekijken etc is dit voor jou al voldoende. Je bent supersimpel ingesteld en hecht weinig/ geen waarde aan snelheid, design, inchgrootte en aantal GB.

Iemand met deze gedachte is dus ook veel sneller geneigd om, voor goedkopere of zelfs de allergoedkoopste iMac te gaan.

Je bent iets/ veel kieskeuriger: Je koopt een iMac omdat deze voor jou een bepaalde eisen voldoet. Dit komt bijvoorbeeld door een bepaalde vernieuwing, design, of snelheid. Hetzelfde geldt voor inchgrootte en aantal GB. In dit geval zal je minder snel een iMac kopen.

Wil je naast de iMac ook optimaal van de aansluitingsmogelijkheden gebruik maken?

Ook op dit vlak speelt de persoonlijke behoefte van iemand weer, de grootste rol. Als je enkel de iMac wilt gaan gebruiken is deze informatie niet zo relevant voor jou. Dit is wel het geval als je ook graag gebruik wil maken van de aansluitingen.

Hierbij is het dan wel weer van groot belang hoeveel inch de iMac is. Op dit vlak heeft een 27 inch iMac het meest te bieden. Op dit schermformaat kun je het meest optimaal de accessoires erop aansluiten. Dat komt omdat een 27 inch iMac over de meeste poorten beschikt.

De nieuwste 24 inch iMac is enkel voorzien van USB-C poorten. Een 21.5 inch iMac heeft op zich ook redelijk goede aansluitingsmogelijkheden maar, 27 inch is de duidelijke nummer één. Hierop kun je het makkelijkst gebruik maken van een muis met draad, externe beeldscherm of harde schijf.

Als je toch eentje moet kiezen: iMac M1 24 inch

Op het feit na dat de poorten beperkt zijn, is een iMac M1 24 inch toch wel het meest de keuze waard. Deze iMac vormt het toekomstbeeld met de M1 chip dat is toegevoegd. De prijs valt erg mee want, vooraf werd gedacht dat het “superduur” zou zijn.

Deze iMac is dan ook anders dan de anderen. Dit in de specificaties en op uiterlijke kenmerken. Maar niet iedereen hoeft zo nodig deze iMac “goed” te vinden. Wel is het zo, dat het een soort is voor de toekomst.

Conclusie

Je hebt na het lezen van deze blog nu wel een (enig) idee welke iMac je het best kunt kopen. Er is geen perfecte iMac want, hangt gewoon het meest af van jouw persoonlijke voorkeuren. Het meest belangrijke is dat je te weten bent gekomen, op welke punten je je keuze kunt maken.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *