Verschil iPhone 14 en 15: Doet de iPhone 14 onder voor zijn opvolger?
Home » Berichten » Verschil iPhone 14 en 15: Doet de iPhone 14 onder voor zijn opvolger?
verschil iphone 14 en 15

Verschil iPhone 14 en 15: Doet de iPhone 14 onder voor zijn opvolger?

De gloednieuwe iPhone 15 is zojuist uitgekomen en dat zorgt natuurlijk voor veel belangstelling. Maar door de komst roept het ook altijd wel interessante vragen op. Waarschijnlijk ben je zelf nog aan het twijfelen of de iPhone 14 of iPhone 15 het best bij je past. Eén van die vragen die jaarlijks voorbij komen is, of de nieuwe iPhone beter is dan zijn voorganger. Oftewel, wat is het verschil tussen de iPhone 14 en iPhone 15 ? Kun je tussen deze twee iPhone modellen een duidelijk onderscheid eruit pikken? In deze blog lees je uitgebreid over het verschil tussen de iPhone 14 en 15.

We verwachten sowieso altijd meer van een nieuwe iPhone

Om maar meteen antwoord te geven, er zijn meerdere verschillen tussen de iPhone 14 en 15. Alleen, is het aan natuurlijk aan jou of het verschil voor jou onderscheidend genoeg is om hierop je keuze te baseren. Wat voor de ene persoon een klein verschil al interessant genoeg is, vind de ander dit verschil tegenvallen.

Maar ongeacht of je één van deze iPhone modellen gaat kopen of niet, van een nieuwer model verwachten we eenmaal altijd meer. En veel mensen willen dan ook de nieuwste iPhone kopen alleen, vragen ze zich natuurlijk wel eerst af of het nieuwste model meer te bieden heeft dan zijn voorganger.

Soms was het wel het geval dat de nieuwe iPhone duidelijk meer te bieden had dan zijn voorganger. En soms waren de verschillen ook heel beperkt dat je het eigenlijk zelfs een tegenvaller kunt noemen.

Wat zijn de verschillen?

De verschillen kun je heel breed bekijken omdat een iPhone natuurlijk bestaat uit veel verschillende specificaties/onderdelen. Daarom lees je vlak of er verschillen en/ of overeenkomsten zijn. Denk bijvoorbeeld aan punten als batterijduur, design, camera en nog een stuk maar natuurlijk. Daarom bij deze alle punten op een rijtje en dan zie je of er enigszins verschil in is te vinden.

Design

Het uiterlijk van het toestel oftewel, het design dat natuurlijk de uitstraling laat zien. Op het gebied van het design zijn de iPhone 14 en 15 heel moeilijk van elkaar te onderscheiden omdat, ze erg veel op elkaar lijken. Zowel aan de voor-als achterkant is het vrijwel onveranderd gebleven.

Het enige wat je echt een verandering kunt noemen, is het glas op het scherm dat gemaakt is van Ceramic Shield. Dit is een versterkt glas dat beter bestemd is tegen schade( zo’n vier keer minder kans). Eigenlijk een soort onzichtbare verandering omdat dit glas met het blote oog niet te onderscheiden is met de iPhone modellen die dit niet hebben.

Qua behuizing is er verbetering bij de iPhone 15. Deze is gemaakt van titanium terwijl de iPhone 14 beschikt over aluminium. Wat is er dan anders? Nou dat titanium wel wat sterker is dan aluminium.

In deze video zie je dat het design van de iPhone 15 zo goed als hetzelfde is als zijn voorganger.

Dynamic Island

En dan het begrip “Dynamic Island“. Misschien komt dit je niet bekend voor maar, dit is een functie die ook op de iPhone 14 Pro en iPhone 14 Pro Max is toegepast. Dit is een balk die bovenaan op het scherm te zien is waarop je echt diverse meldingen kunt ontvangen. Dit zijn geen basic meldingen maar meer echt interessante overige meldingen.

Hierbij kun je denken aan meldingen zoals hoe laat je bestelde pakket bezorgd gaat worden. Of meldingen over muzieknummers etc.

Milieu

Het zal de meeste mensen niet bepaald echt wat interesseren als het gaat om de keuze van een toestel, het milieu. Maar mocht je dan toch echt veel waarde hechten aan het milieu, dan is de iPhone 15 de beste keuze.

De iPhone 15 heeft dus een behuizing van titanium maar, dat is het niet alleen. De titanium behuizing bestaat uit gerecycled glas. Of nog mooier gezegd, de iPhone 15 is een duurzamer toestel dan de iPhone 14.

Camera

Voor veel mensen is de camera een belangrijk punt. De iPhone 14 heeft eigenlijk al een hele goede camera maar, de camera van de iPhone 15 is beter. De camera scoort niet beter als het gaat om de voorcamera maar wel als het gaat om de frontcamera.

Waar de frontcamera van de iPhone 14 het moet doen met 12 megapixel, beschikt de iPhone 15 over 48 megapixel. Niet iets beter maar veel beter zelfs( vier keer scherper). Dus als je echt zo perse de beste camera tot in detail wilt hebben, dan komt de iPhone 15 als winnaar uit de strijd.

Nog een ander detail waarop de iPhone 15 beter scoort dan de iPhone 14, is met optisch inzoomen. De iPhone 15 kan namelijk het drievoudige bereiken van het maximum van de iPhone 14.

Zo kan de iPhone 15 6x optisch inzoomen en de iPhone 14 2x optisch inzoomen.

Batterij

Ook een heel belangrijk onderdeel is natuurlijk de batterijduur. Op het gebied van de batterijduur is de iPhone 15 iets beter maar, dit verschil is wel klein. De iPhone 14 heeft een batterijcapaciteit van 3279mAh en de iPhone 15 beschikt over 3349 mAh. Procentueel gezien is dit een verschil van nog niet eens 2,5%.

De batterij van de iPhone 15 is met een zeer minimaal verschil iets beter. Dat zegt ook dat je er zelf weinig van zal merken wat het verschil betreft.

Ook het verschil qua duur van video’s kijken is klein. De iPhone 14 heeft een maximale videoduur van 20 uur en de iPhone 15 lukt het maximaal 24 uur.

Opslag

Een iPhone beschikt uberhaupt altijd wel over prima opslagcapaciteiten en dat is ook bij de iPhone 14 en iPhone 15 het geval. Maar zijn er op dit vlak verschillen? Ja maar ook hier is het verschil minimaal. De iPhone 14 heeft in het aanbod drie opslagcapaciteiten waar je uit kunt kiezen en de iPhone 15 heeft er vier.

Dit zijn de opslagcapaciteiten voor de iPhone 14:

 • 128GB
 • 256GB
 • 512GB

Dit zijn de opslagcapaciteiten voor de iPhone 15:

 • 128GB
 • 256GB
 • 512GB
 • 1TB

Het verschil is dat de iPhone 15 wel beschikt over 1TB en de iPhone 14 niet. Dus als je echt 1TB denkt nodig te hebben, dan moet je bij de iPhone 15 zijn. De iPhone 14 Pro en iPhone 14 Pro max beschikken wel over 1TB alleen, dan moet je voorkeur wel bij één van deze modellen liggen.

Snelheid

Ook op het gebied van snelheid kan het ene toestel worden afgetroefd. De iPhone 15 is sneller dan zijn voorganger en dat is vooral te danken aan de vernieuwing onder de “motorkap”. Waar de iPhone 14 beschikt over een A15 Bionic chip, functioneert de iPhone 15 sneller door de A16 Bionic chip.

Deze vernieuwde chip is het brein achter het nog sneller kunnen overschakelen naar andere apps en een kortere laadtijd. Maar ook hier is het verschil minimaal te noemen. Op het gebied van snelheid scoort de iPhone 15 iets beter dan de iPhone 14.

Maar sowieso is het de laatste jaren het geval dat een nieuwe iPhone voorzien is van een vernieuwde en krachtigere chip dan zijn voorganger.

Het verschil in prijs

Mocht je voor jezelf al weten welke van de twee het gaat worden, dan is het prijsverschil natuurlijk ook interessant om te weten. Het prijsverschil tussen de iPhone 14 en iPhone 15 is normaal gesproken ruim ongeveer zo’n €150. Zo kun je de iPhone 14 vanaf €725 aanschaffen en de iPhone 15 vanaf €882 .

Maar de prijzen verschillen natuurlijk wel per webshop en daarnaast ook andere factoren die een rol spelen. Denk bijvoorbeeld aan voor hoeveel GB je uiteindelijk kiest. Of misschien koop je geen van beide toestellen los en ga je toch liever voor een abonnement? Dan is het nog ingewikkelder om een concreet prijsverschil vast te stellen. Omdat dit dan weer afhankelijk is van o.a. wat voor bundelpakket je hebt, hoeveel je per maand kan betalen etc.

Daarnaast geldt dat ook voor als je ervoor kiest om een iPhone in termijnen te betalen of een iPhone achteraf betalen. Maar wat los kopen betreft, moet je rekening houden met minstens een prijsverschil van €150.

Naar mijn idee is dit geen heel groot prijsverschil. De iPhone 15 is natuurlijk letterlijk gloednieuw en heeft iets meer te bieden dus, is het prijsverschil wel “oke” te noemen.

De kleuren

Wat het aanbod van de kleuren betreft, is er geen verschil. Beide toestellen hebben vijf kleuren in het aanbod. Alleen beschikken beide toestellen niet over exact dezelfde kleuren. Hieronder het overzicht van de kleuren die beide toestellen hebben.

De iPhone 14 is beschikbaar in de volgende kleuren:

 • Zwart
 • Wit
 • Rood
 • Paars
 • Blauw

De iPhone 15 is beschikbaar in de volgende kleuren:

 • Zwart
 • Groen
 • Geel
 • Lichtroze
 • Lichtblauw

Zoals je kunt zien zijn op de zwarte kleur alle kleuren verschillend. Gewoon puur een kwestie van een persoonlijke voorkeur hebben voor een specifieke kleur( mocht je dat hebben).

Geen lightning maar Usb-c

De iPhone 15 is de eerste iPhone soort dat niet meer voorzien is van een lightning kabel maar een usb-c. Hiermee stapt Apple af van de traditionele huisstijl door het dumpen van de lightning kabel.

Hierdoor hoef je niet meer te vragen aan anderen om een iPhone oplader. En dat is het grootste voordeel nog niet eens. Dit is namelijk het feit dat deze kabel op alle apparaten kan worden toegepast.

Zo kun je gewoon naast je eigen iPhone 15 de kabel ook gebruiken voor tablets en laptops. Bovendien is ook de oplaadsnelheid en oplaadvermogen aardig gestegen.

De iPhone 14 beschikt over een oplaadvermogen van 20W en de iPhone 15 over 35W. Dit is bepaald geen klein verschil te noemen. Zo is zorgt de overstap naar Usb-c voor meer snelheid en is het daardoor ook veelzijdiger.

Grotendeels zijn er voornamelijk overeenkomsten

De belangrijkste verschillen zijn nu toch wel behandeld. Echter zijn er niet alleen verschillen maar juist ook genoeg overeenkomsten. Sterker nog, er zijn meer overeenkomsten dan verschillen. Dus er zijn ook een heleboel punten waar de iPhone 14 net als de iPhone 15 ook over beschikt.

Hieronder de overeenkomsten op een rij tussen de iPhone 14 en iPhone 15:

 • 5G netwerk
 • 6,1 inch beeldscherm
 • Twee cameralenzen( groothoeklens en ultragroothoeklens)
 • 6GB werkgeheugen
 • Dual sim
 • Waterdicht
 • MagSafe
 • eSim
 • Draadloos opladen
 • Snelladen
 • Super Retina( OLED) beeldscherm
 • Geen homeknop
 • Crashdetectie
 • Maximaal 5x digitaal kunnen inzoomen
 • Optische beeldstabilisatie

In het overzicht zie je genoeg overeenkomsten tussen de iPhone 14 en iPhone 15. Genoeg mogelijkheden waar je met een iPhone 14 ook van kunt profiteren en daar geen iPhone 15 voor nodig hoeft te hebben.

Conclusie: iPhone 15 heeft iets meer te bieden maar echt per se een beter toestel is het niet

In deze blog heb je de belangrijkste informatie gelezen over het verschil tussen de iPhone 14 en 15. Daar kun je uit opmaken dat er wel enige verschillen zijn in het voordeel van de iPhone 15. Maar er zijn zeer zeker ook voldoende overeenkomsten. Op basis van de onderlinge verschillen zou je “kunnen” zeggen dat de iPhone 15 een beter toestel is dan zijn voorganger.

Al is beter natuurlijk wel een groot woord want, deze verschillen zijn zo minimaal dat het tijdens gebruik niet eens opgemerkt zal worden. De iPhone 15 heeft eigenlijk gewoon een paar kleine aanpassingen waar de iPhone 14 niet over beschikt. Maar naar mijn mening zijn de iPhone 14 en iPhone 15 in principe voor 80% hetzelfde.

Is die andere 20% voor jou dan toch misschien voldoende om de iPhone 15 te verkiezen boven de iPhone 14? Of zijn de verschillen voor jou toch te beperkt om de iPhone 14 links te laten liggen? Dat ligt natuurlijk helemaal aan jou!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *