5G iPhone: is het echt een betere keuze?
Home » Berichten » 5G iPhone: is het echt een betere keuze?
iphone met 5g kopen

5G iPhone: is het echt een betere keuze?

De iPhone heeft de afgelopen jaren heel wat ontwikkelingen erbij gekregen. Hierbij kun je voorbeelden gebruiken als uitbreiding van het aantal modellen, verbeterde camera, verbeterde batterijduur etc. Maar ook het netwerk heeft vernieuwing gekregen. Na eerdere netwerken van 3G en 4G is sinds amper 2 jaar geleden ook het 5G netwerk beschikbaar voor de iPhone. Deze blog staat in het tegen van het 5G netwerk en lees je hier uitgebreide informatie over. Denk aan voor welke toestellen 5G van toepassing is, wat de kosten zijn, de voor- en nadelen etc. Na het lezen van deze blog heb je vast een beetje een beeld of de iPhone met 5G kopen voor jou van toepassing is.

Wat is 5G precies?

Om 5G te omschrijven is er eigenlijk niet veel informatie nodig. Het is gewoon simpel gezegd de vijfde generatie mobiele netwerk( ook te gebruiken voor andere apparaten). Na ongeveer zo’n tien jaar 4G te hebben gehad, is dit de opvolger die nog meer indruk moet maken.

Waar 4G langzaam aan het afbouwen is, komt 5G hiervoor in de plaats en is het 5G tijdperk al van start gegaan.

Voor welke modellen is 5G geschikt?

Natuurlijk wel eerst handig om te weten voor welke iPhone modellen 5G geschikt is. Het heeft namelijk geen nut om 5G in je gedachten te hebben als het niet voor jouw iPhone van toepassing is. Waarschijnlijk zal het niet eens zo verrassend voor je klinken dat, 5G zich richt op de nieuwere toestellen. De meeste iPhones zijn tot op heden nog steeds voorzien van een 4G netwerk.

Dus zonder nog maar enigszins te kunnen lezen voor welke modellen 5G van toepassing is, weet je toch al dat je redelijk nieuw toestel in bezit zal moeten hebben. Maar voor welke (nieuwe) iPhones is 5G nou precies geschikt?

Voor de volgende iPhone modellen is 5G te gebruiken:

 • iPhone 12
 • iPhone 12 Mini
 • iPhone 12 Pro
 • iPhone 12 Pro Max
 • iPhone 13
 • iPhone 13 Mini
 • iPhone 13 Pro
 • iPhone 13 Pro Max
 • iPhone 14
 • iPhone 14 Plus
 • iPhone 14 Pro
 • iPhone 14 Pro Max

Zoals je in het rijtje hebt kunnen zien, is 5G alleen te gebruiken op de drie nieuwste iPhone modellen. Nou vraag je je waarschijnlijk ook af waarom 5G alleen voor deze toestellen van toepassing is.
Waarom heeft bijvoorbeeld de iPhone 11 niet de beschikking over het 5G netwerk? Want op zich is de iPhone 11 ook een model dat redelijk nieuw is. In ieder geval is het geen oud model.

De reden waarom de drie nieuwste iPhones wel over 5G beschikken, is omdat deze allemaal over een zogeheten 5G chip beschikken. Alle andere iPhones hebben dat weer niet( een 4G chip). Het was vooraf al bekend dat 5G zich zal richten op de nieuwere modellen alleen, was het afwachten welke dat zouden zijn.

Uiteindelijk komt het er op neer dat je toch echt minimaal een iPhone 12 in bezit moet hebben om, gebruik te kunnen maken van het 5G netwerk. Dan komen er wel weer twee punten bij kijken die van belang zijn of je 5G kunt/gaat ervaren:

 • Heb je het budget voor minimaal een iPhone 12?

Van het drietal is de iPhone 12 de goedkoopste. In het algemeen is het echter allesbehalve een goedkoop toestel. Misschien wil je wel heel graag gebruik maken van 5G alleen, heb je (net) niet genoeg geld voor een 5G toestel. Als je budget voor een iPhone 12 niet genoeg is, dan is het automatisch ook niet genoeg voor een iPhone 13 of iPhone 14.

 • Heb je qua budget het er voor over?

Nou kan het ook zijn dat je wel genoeg budget hebt maar, het er niet voor over hebt. Deze drie modellen zijn de nieuwste en tegelijkertijd ook de duurste. In de keuze van een telefoon heeft iedereen vast wel in gedachte hoeveel geld hij/zij van plan is om hiervoor uit te geven.

Als een iPhone 12 al buiten je gewenste bedrag qua uitgaven is, dan is het gebruik willen maken van 5G in principe uitgesloten.

 • Wil je überhaupt wel één van deze iPhones?

Het is ook mogelijk dat je zowel het budget als het er ook voor over hebt. Maar dan moet het model je natuurlijk wel aantrekken. Ik denk dat niemand geld uit gaat geven aan een toestel dat je niet aantrekkelijk genoeg vind. Niet iedereen wil namelijk echt zo nodig een nieuw model als een iPhone 12, 13 of 14.

Een 5G iPhone kun je zowel prive als zakelijk aanschaffen.

Waarom zou je een iPhone met 5G kopen?

Een iPhone met 5G klinkt interessant en dat is het eigenlijk ook. Maar waarom zou je niet voor een iPhone met 4G gaan en wel voor een 5G variant? Daar zijn uiteraard ook redenen voor maar, is het aan jou of één of meerdere redenen van toepassing zijn.

Je wil het netwerk met de beste snelheid

Misschien wel één van de voornaamste reden om voor 5G te kiezen, de snelheid. Deze is beter dan bij het 4G netwerk en niet een beetje ook.

Het schijnt zo te zijn dat 5G minstens 100 keer zo snel is dan 4G. De snelheid richt zich dan bijvoorbeeld op het downloaden van bestanden. Waar 4G nog bezig is met het downloaden van bestanden, is dit bij 5G allang voltooid.

Om maar even een simpel voorbeeld te geven, als 4G er een minuut over doet om meerdere bestanden te downloaden dan doet 5G daar 6 seconden over.

Maar net zo goed het downloaden van een langdurige serie is met 5G snel geregeld. Binnen enkele seconden zou dit in principe al worden uitgevoerd.

Verder betekent het ook dat je niet alleen binnen maar ook buiten de beste snelheid hebt. Uiteindelijk maak je buiten sowieso gebruik van het 5G netwerk. Bij 4G wil het nog wel eens buiten wisselvallig presteren maar 5G behoudt nog steeds de optimale snelheid.

Als je 4G hebt gehad kan het ook zo zijn dat je er niet zo tevreden mee was. Bijvoorbeeld omdat het in jouw ogen niet snel genoeg was. Dan zal 5G daar wel verandering in brengen. Gewoon lekker internetten op je iPhone met de beste snelheid en zonder maar enige vertraging, je internetactiviteiten voortzetten.

Verder zit de snelheid niet alleen in het downloaden van bestanden etc. Ook de wachttijd is korter oftewel, je ontvangt bijvoorbeeld berichten sneller dan bij 4G.

Echter is dit met het blote oog amper te merken als je een 4G en 5G toestel hierop zou testen.

Dat komt omdat dit verschil gaat om milliseconden. Verschillen in seconden in de kleinste details. Vergelijk het maar met sprinters tijdens een atletiekwedstrijd, bij de finish zijn de milliseconden bepalend voor wie er met de gouden, zilveren of bronzen medaille aan de haal gaat.

Beter bereik op locaties waar het mobiele netwerk niet altijd even goed functioneert

Soms ben je weleens op locaties waar het mobiele netwerk veel minder of zelfs helemaal niet optimaal werkt. Soms zijn dit plekken zoals festivals, zalen waar optredens/concerten worden gegeven etc.

Nou is het wel kort door de bocht om te zeggen dat 4G dan een zwak netwerk is. Het 4G netwerk is in principe wel redelijk goed alleen, 5G gaat toch wel wat stappen verder.

Gelukkig maar ook dat 5G ook op deze locaties de maximale prestaties weet te leveren. Vooral op plekken zoals waar evenementen plaatsvinden, wil je natuurlijk dat de internetsnelheid naar behoren werkt.

Bijvoorbeeld filmpjes of foto’s versturen naar je contacten van hoe je een concert aan het beleven bent.

5G is stabieler

Net werd het eigenlijk al een beetje omschreven maar, het 5G netwerk is ook stabieler. Dat wil dus zeggen dat 5G constanter is in de zin van, op een constantere manier actief is.

Niet dat het bij 4G helemaal niet het geval is maar, hierbij zijn nog wel eens hier en daar kleine haperingen op te merken. Het duurt dan weer een paar seconden voordat het 4G tekstje weer zichtbaar is.

oftewel, 4G valt in vergelijking met 5G wat gemakkelijker weg. Maar dat hoeft niet zozeer bij elke 4G gebruiker zo te zijn.

Met stabieler wordt ook bedoeld dat als je bijvoorbeeld naar buiten gaat, dat 5G sneller lijkt over te schakelen dan 4G. Het mobiele netwerk springt dan echt per direct over naar 5G. Bij een 4G toestel wil het soms nog eerst eens een aantal seconden duren.

5G kan een groter bereik aan

Een ander interessant verschil is dat 5G beter geschikt is voor een groter bereik dan bij 4G. Op drukbezochte locaties zoals stadions, theaters en concertzalen blijft het 4G netwerk niet de maximale snelheid behouden.


Zulke locaties met honderden of zelfs duizenden bezoekers beïnvloeden de snelheid van het 4G netwerk. Dus niet gek opkijken dat de internetsnelheid wat langzamer kan zijn.

Het 5G netwerk weet ook in zulke drukbezochte locaties de maximale snelheid te behouden. Dus of je nou in je eentje op straat loopt of in een stadion bent met 50.000 man, de maximale snelheid verandert niet.

Misschien ben je vaker op dit soort locaties geweest en ging het versturen van video’s je niet altijd even snel genoeg. Met het 5G netwerk gaat het je vast wel snel genoeg in ieder geval.

Je kunt al mee profiteren van een netwerk dat op de lange termijn zal regeren

Als je nu al kiest voor 5G, dan beschik je alvast over het netwerk dat de dienst zou uitmaken. Nu bestaat 4G natuurlijk nog maar, op den duur zal 4G ook niet meer bestaan.

Dat betekent dat je in de toekomst alsnog voor 5G zou moeten kiezen(mits je dat wil). Bovendien is het toch ook nuttig om nu al te kunnen profiteren van 5G.

Uiteindelijk zal 4G ook langzaam richting de laatste jaren en zal 5G het voor de lange termijn weer overnemen.

Er zullen trouwens ook geen nieuwe 4G iPhone toestellen worden uitgebracht. Elke iPhone die nu op de markt komt is voorzien van het 5G netwerk.

Door te nu kiezen voor 5G beschik je al over het netwerk waar het om zou gaan draaien.

Niet alleen door 5G kost het je extra geld

Dat een 5G toestel duurder is dan een 4G toestel, snapt iedereen vast wel. Maar dat is niet alleen op basis van het 5G netwerk.

Los van het 5G netwerk beschikken de drie nieuwste iPhones over specificaties waar de rest niet over beschikt.

zo heeft 5G daar natuurlijk wel een aandeel in maar niet dusdanig groot dat, de prijsbepaling puur gebaseerd is op dat deze toestellen wel over 5G beschikken.

Naast 5G beschikken deze iPhone modellen ook over o.a. verbeterde camera’s en een langere batterijduur. In dit rijtje staat ook de iPhone die over de beste batterij beschikt.

wat je voor een 5G toestel moet betalen hangt zoals normaal gesproken nog steeds af van welk toestel je neemt, hoeveel opslagruimte en dat soort standaardfactoren.

heeft een 5G netwerk eigenlijk ook nadelen?

Tot dusver heb je alleen maar de mooie kanten van 5G kunnen lezen. Je zou haast bijna denken dat je dom bent als je niet voor 5G kiest.

Zoals het spreekwoord luidt “ ieder voordeel heeft zijn nadeel” is dat ook van toepassing op het 5G netwerk. Als je kiest voor 5G, dan moet je rekening houden met de volgende nadelen:

alleen beschikbaar voor de drie nieuwste iPhones

Waarschijnlijk zou iedereen wel tevreden zijn met een sneller netwerk. Maar niet iedereen wil zo nodig een nieuwe( of zelfs de nieuwste iPhone.

Juist voor de nieuwe iPhone toestellen is 5G uitsluitend geschikt. Als je geen iPhone 12 of nieuwer wil, dan is de zoektocht naar een 5G toestel ook meteen zinloos.

Dus weet je dat je een iPhone met 5G wil kopen, het aanbod van je keuze is dan wel een stuk kleiner.

Het is een netwerk waar vrijwel altijd commotie over is

Een ander nadeel van 5G is, dat er altijd wel wat commotie over is. Nu is dat wat minder dan vorig jaar maar, het kan altijd zo zijn dat er mensen tegen je zeggen dat je niet moet kiezen voor 5G.

Vaak werd er gezegd dat 5G schadelijk is voor je zelf en voor anderen. Uit onderzoek is nooit gebleken dat 5G echt schadelijk is maar toch, zijn er mensen die daar wel in geloven.

Vervolgens proberen ze op anderen in te praten( jij in dit geval) om af te raden om voor 5G te kiezen. Dit geeft natuurlijk onrust en daar zit je niet op te wachten.

Dus als één of meerdere personen tegen je zeggen om niet voor 5G te kiezen, trek je daar niks van aan.

Als 5G zo slecht of gevaarlijk zou zijn, dan zou 5G heus wel verboden worden.

Abonnement kiezen is een vereiste

Misschien wel het grootste nadeel is, dat je een 5G toestel alleen met abonnement kunt nemen. Een iPhone met 5G los kopen zit er momenteel (nog) niet in. Hiervoor komen soms nog wat extra kosten bij puur omdat het 5G is. Maar deze extra kosten voel je nauwelijks in de portemonnee, in het uiterste geval kost je zo’n 5 euro extra per maand.

Het is zelfs ook mogelijk dat je helemaal niks bij hoeft te betalen omdat, 5G verwerkt zit in de standaard abonnementsprijs die je maandelijks moet betalen. Dit verschilt echter wel per provider.

Verder zijn er altijd mensen die liever een toestel los kopen dus voor die groep is het wel een tegenvaller, dat ze 5G niet kunnen ervaren op de gewenste manier.

Niet alle telecomproviders bieden 5G aan

Er zijn in Nederland genoeg telecomproviders waar je voor een toestel terecht kunt. Maar als je voor 5G kiest is het aanbod hiervan een stuk beperkter. Namelijk niet alle telecomproviders bieden dit aan. Dit kun je als een nadeel zien omdat er ook genoeg mensen zijn, die vooraf al weten welke provider ze wel willen en welke niet.

Mocht je toch echt per se een iPhone met 5G willen kopen, dan zal je toch wel voor een provider moeten kiezen waar jouw voorkeur niet naar uit gaat. Een iPhone met 5G is alleen te verkrijgen bij de volgende providers:

 • KPN
 • T-Mobile
 • Vodafone
 • Tele2

In totaal dus vier providers die 5G aanbieden waarvan de drie duurste providers er uiteraard bij zitten( KPN, Vodafone en T-Mobile).

Door 5G zijn er meer zendmasten nodig

Het 5G netwerk heeft een kortere signaalduur dan het 4G netwerk. Hierdoor is het bereik van 5G wel wat korter. Hoeveel korter dit is, is niet concreet duidelijk geworden. Wel is het duidelijk dat hierdoor er meer zendmasten nodig zijn. De benodigde uitbreiding van de zendmasten zorgt juist dat er veel commotie over ontstaat.

Meer zendmasten plaatsen is zeker niet voordelig dus, heeft het misschien een klein negatief effect op de infrastructuur.

In principe kun je wel vaststellen dat de nadelen wel reuze mee vallen eigenlijk. Het zijn niet echt nadelen die serieuze belemmeringen vormen.

Hoe gebruik je het 5G netwerk?

Bij een nieuw netwerk kun je ook denken aan een verandering in de manier van gebruik. Maar bij 5G is dit niet het geval. Het gebruik ervan gaat gewoon zowat op dezelfde manier als bij 4G. Zo hoef je dus geen extra stappen uit te voeren om er gebruik van te maken.

Uiteindelijk is er qua wijze van gebruik dus niks anders dan bij 4G.

Conclusie: 5G is absoluut een vooruitgang maar je moet er wel het nut van inzien en willen gebruiken

Dan zijn we weer aan het einde gekomen van deze blog. Als het goed is, moet het nu wel duidelijk genoeg voor je zijn waar je op moet letten, wat je kunt verwachten en waarom je een iPhone met 5G zou gaan kopen. Dat 5G een vooruitgang is, is zeker wel waar. Echter moet jijzelf kijken of 5G nu voor jou nut heeft.

Zo heeft het geen nut om voor 5G te kiezen als je buiten niet of nauwelijks gebruik maakt van het internet, social media apps etc. En uiteraard ook als je nog steeds tevreden bent met 4G. Je kunt met 4G in principe bijna net zoveel alleen gaat het bij 5G in een betere stroomversnelling. Kortom, kies eigenlijk alleen voor het 5G netwerk als je denkt dat je er ook echt wat mee zult opschieten.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *