De Apple Watch, ook wel iWatch genoemd, is zoals al wordt geïntroduceerd een Apple horloge. Dit Apple product is natuurlijk bij lange na niet zo populair als bijvoorbeeld de iPhone maar, de populariteit is wel zeker gegroeid. In deze blog lees je wat de Apple Watch is, wat je ervan kunt verwachten en waarom je een Apple Watch zou kopen.
Wat is de Apple Watch?
De Apple Watch is een door Apple ontworpen horloge dat bekend staat om de creatieve functies waarvan je gebruik kunt maken. Het horloge is op zich al creatief door de ingebouwde functies zoals Siri maar ook bijvoorbeeld op het gebied van sporten.
De Apple Watch bestaat nu wel een tijdje maar, het is niet een Apple product dat al vanaf het tijdperk eerste iPhone al bestond. In 2014 is de Apple Watch uitgebracht en dat werd groots onthuld.
Het was de onthulling van de eerste officiële Apple horloge en dat Apple zo’n product zou uitbrengen zorgde voor lovende reacties.
Design
De Apple Watch heeft een mooie en vrij nuchtere design. Wat vooral opvalt, is dat er op het horloge geen Apple logo is te zien en toch is een Apple Watch in één opslag gemakkelijk te herkennen. Het kleine vierkante vorm met de ronde bedieningsknopje aan de zijkant vallen meteen op, als je dit horloge voor je ziet.
Een horloge die er verre van bijzonder uitziet maar, wel toch gewoon een eigen unieke stijl heeft. Dat is hoe je het design van de Apple Watch het beste kunt omschrijven. Je zult normaliter al snel denken dat een Apple Watch qua design ver boven andere grote merken uitsteekt maar, dat is niet zo.
Een Apple Watch is geen type horloge dat je kunt omschrijven als een “blingbling” horloge. Diamanten of andere opvallende dingen die je kunt zien, zijn niet aan de orde. Bij andere grote merken zoals bijvoorbeeld Rolex is dit wel het geval.
Draagcomfort
Een punt wat altijd heel belangrijk is bij alles wat je kunt dragen want, dit zorgt er natuurlijk voor of het goed voelt om het te dragen of niet. De Apple Watch heeft een draagcomfort dat zeker comfortabel is. Dit komt door het formaat dat letterlijk niet te groot en niet te klein is.
De Apple Watch is ook lekker licht van gewicht dus, je hebt eigenlijk nauwelijks het gevoel dat er een horloge om jouw pols zit. Je koopt natuurlijk in eerste instantie een horloge om in de gaten te houden hoe laat het is, maar rondlopen met een horloge dat geen comfortabele draagcomfort heeft is natuurlijk ook zinloos.
Ook het omdoen van de Apple Watch verloopt zo soepel, dus geen onnodig gefriemel zodat het eindelijk goed zit. Bovendien kun je het voor jezelf instellen wanneer het voor jou het meest comfortabel zit. Dus de ideale pasvorm kun je altijd voor elkaar krijgen.
Wat heeft de Apple Watch allemaal in huis?
Uiteindelijk wil je natuurlijk ook weten wat je kunt verwachten en of deze verwachtingen interessant genoeg voor jou zijn. Een product van Apple zorgt altijd voor hoge verwachtingen en dat zal bij de Apple Watch zeker niet anders zijn. Dit zijn de punten wat zeker van toepassing zijn:
Siri
Een bekende functie van Apple dat erom bekend staat dat het alleen te gebruiken is voor iPhone, iMac, MacBook en de iPad. Nee dus, ook voor de Apple Watch is deze functie gewoon van toepassing. Het is dus gewoon mogelijk om spraakopdrachten te doen en hierop antwoord te krijgen.
Heel erg handig dus voor als je even iets snel te weten wilt komen. Je stelt jouw vraag en Siri beantwoord het meteen. Maar Siri is ook een functie dat mensen eraan kan herinneren dat ze iets niet moeten vergeten. Denk bijvoorbeeld eraan dat jij weleens vergeet de vaatwasser op te ruimen. Dit kun je gewoon makkelijk instellen en Siri herinnert jou hieraan.
Alleen in dit opzicht, kun je de Apple Watch beschouwen als een bijzonder horloge. Het is niet alleen een horloge waarmee je op de tijd kunt letten maar, je kunt er ook nog eens mee communiceren. Een horloge dat antwoord geeft op jouw vraag en ervoor gemaakt is om te zorgen dat je niks vergeet, een erg behulpzame functie.
Weerbericht opvragen
Gewoon vanaf je horloge te weten komen wat voor weersomstandigheden er te wachten staat. De weer-app hoef je enkel te openen en je krijgt al informatie te zien. Je kunt het bovendien ook zo specifiek hebben als je wilt. Je kut ook informatie krijgen per land en daarvan ook per stad.
Wat ook handig is, dat je bepaalde weersberichten kunt automatiseren. Zo kies je er bijvoorbeeld voor dat je alleen standaard meldingen ziet als er slechte weersomstandigheden worden verwacht. Verschijnt er geen melding? dan weet je automatisch al dat je je over slechte weersomstandigheden geen zorgen hoeft te maken.
Meet jouw eigen gezondheid
Een ander interessante functie is dat de Apple Watch het mogelijk maakt om je eigen gezondheid te meten. Je eigen gezondheid is en blijft altijd belangrijk om in de gaten te houden. Dit is op te delen in verschillende soorten onderdelen van gezondheid.
Het is dus geen meting van jouw gezondheid waarop je alleen het antwoord “ja” of “nee” krijgt of je gezond bent. Dit kun je allemaal meten op het gebied van gezondheid:
Hartslag
Voor een goede gezondheid van de mens is het allerbelangrijkste, dat je hart goed functioneert. Een hart is een vitaal orgaan van de mens, wat dus wilt zeggen dat je niet zonder dit kunt leven. Het is dan maar alleen maar voordelig dat de Apple Watch de mogelijkheid biedt om dit te meten.
Dit hoeft echter niet alleen te zijn omdat je onbezorgd bent over jouw hartslag. Het is ook interessant om dit te meten tijdens het sporten want, wanneer je actief bezig bent gaat jouw hartslag sneller kloppen. Hiervoor download je dan de Work-out app. Ook een optie om dit te meten, is dat je ervoor kiest om hartslagmeldingen in te schakelen.
De keuze om hartslagmeldingen in te schakelen doe je in principe om te weten te komen of jouw hartslag wel in orde is. Het is bekend dat een gemiddeld aantal hartslagen per minuut nodig zijn om te concluderen of jouw hartslag goed is. Klopt jouw hart te langzaam of te snel? het antwoord op deze vraag wordt gegeven met de hartslag-app.
Nachtrust controleren
Wanneer we aan gezondheid denken is ook voldoende nachtrust essentieel voor de mens om op een dag voldoende te kunnen functioneren. Onvoldoende nachtrust kan er bijvoorbeeld voor zorgen dat je concentratievermogen niet op scherp staat waardoor, je informatie niet of onvoldoende waarneemt.
Des te mooier het is dat de Apple Watch hier ook ondersteuning in te bieden heeft. Vooral als je nog andere bezigheden op een dag hebt waarbij voldoende nachtrust hard nodig is om goed door te komen. School, werk en sport zijn hier voorbeelden van.
Het controleren van of je voldoende nachtrust hebt kun je heel makkelijk controleren. Allereerst moet je de Slaap-app downloaden. Vervolgens kun je dan voor jezelf helemaal instellen voor welke periode je dit wil bijhouden. Dit kan een paar dagen of zelfs weken zijn. Omtrent het schema is het ook belangrijk dat je concreet bent van waar jij naar streeft.
Hoeveel uur wil ik minimaal slapen? hoe laat ga ik slapen en op welk tijdstip wil ik wakker worden?. Op deze vragen moet jij het antwoord voor jezelf weten. Alleen dan kun je zelf concluderen of jij jouw slaapdoel hebt behaald.
Om ervoor te zorgen dat dit succesvol verloopt, is het wel de bedoeling dat je de Apple Watch draagt tijdens het slapen. Dit is zo omdat, vanaf het moment van slapen de meting begint en op het moment van wakker worden de meting eindigt. De tijd daartussen is hoelang jij geslapen hebt.
Na zo’n week maakt de app een overzicht en kun je in details zien hoe jouw slaapritme er in die week uitzag. Dit wordt aangegeven met een grafiek.
Stress verminderen
Stress is iets wat iedereen weleens heeft meegemaakt. Op z’n tijd is dit natuurlijk niet erg maar, regelmatige stress is ongezond. Met de Apple Watch kun je stress gelukkig verminderen. De ademhaling-app helpt je bijvoorbeeld om een weer een normale ademhaling te hebben. Dit zorgt voor een ontspannen gevoel.
Het is ideaal om deze app te gebruiken als de stress in je hoofd de overhand neemt en het dus allemaal teveel wordt. Het verminderen van stress gebeurd op twee manieren: reflecteren en ademhalen.
Bij het reflecteren gaat het vooral om, dat je voor jezelf kort( een paar minuten) gaat inbeelden aan momenten waar jij tevreden op terug kijkt of jouw een rustgevend gevoel geeft. Vervolgens is er dan een animatie te zien.
Met het ademhalen gaat het om ademhalingsoefeningen die je uitvoert. Een bekende zin die regelmatig wordt gezegd tegen mensen die stress hebben is “haal eens even adem”. Door dit handige horloge hoef je dat niet meer aan te horen als je gaat oefenen met de ademhaling.
Ook hierbij kun je gewoon een meting laten starten van minimaal één tot maximaal vijf minuten. Stap voor stap zie je de instructies op het scherm, die je moet opvolgen om de meting succesvol te laten verlopen. Wat ook wordt aangeraden is, dat je op een rustige plek gaat zitten.
Prima om mee te sporten
De Apple Watch is ook nog eens prima geschikt om er gewoon mee te sporten. Het horloge is erg licht qua gewicht en ook klein. Dit zorgt ervoor dat je tijdens het sporten eigenlijk nauwelijks het gevoel hebt dat je een horloge om hebt.
Los van het sporten alleen, kun je de Apple Watch nog creatiever inzetten voor bepaalde wensen of doelen. Je kunt bijvoorbeeld uitdagingen aangaan of echt gaan voor een bepaald eindresultaat.
Met een Apple Watch bezit je dus niet alleen over een horloge om ermee te sporten. Je kunt ermee sporten maar tegelijkertijd kun je ook werken aan bijvoorbeeld jouw conditie en fitheid.
Apple Pay
Net als de iPhone is Apple Pay van toepassing op de Apple Watch. Gewoon vanaf je horloge contactloos betalen in de winkels. Natuurlijk heeft de iPhone dit ook maar als de batterij van de iPhone leeg is, is de Apple Watch een plan B om alsnog succesvol af te rekenen in de winkels.
Op de zijknop druk je twee keer, houdt dit naast de kaartlezer en de betaling is voltooid. Het is dus echt niet ingewikkelder op de Apple Watch maar gewoon net zo simpel als op de iPhone.
Berichten verzenden& WhatsApp
Het is toch enigszins mogelijk om berichten te verzenden. Dit is niet zo gemakkelijk als op een telefoon maar, iets is beter dan niets natuurlijk. Een uitgebreide chatgesprek zal wel wat lastig worden maar, je kunt iemand wel laten weten wat je bijvoorbeeld momenteel aan het doen bent.
Het voornaamste verschil zit dan ook in de antwoorden want, deze zijn al geautomatiseerd. Je kunt dus geen eigen berichten opstellen. Om antwoord te geven is er een rijtje met verschillende antwoorden waaruit je kunt kiezen. Voorbeelden van deze geautomatiseerde antwoorden zijn “ hoe gaat het?” en “ik kom eraan“.
WhatsApp gebruiken is ook mogelijk maar, ook hiervoor geldt hetzelfde als bij normale berichten verzenden. Zelf een bericht opstellen kan niet en zal je moeten kiezen uit de geautomatiseerde antwoorden.
Spotify
Voor liefhebbers van Spotify is het ook mogelijk om het te gebruiken op de Apple Watch. Gewoon lekker jouw favoriete nummer of playlist afspelen vanaf je pols. Daar is wel in eerste instantie je iPhone voor nodig want, van daaruit ga je jouw nummers of playlist(s) overzetten. Als je een groen vinkje ziet verschijnen, dan kun je zonder internetverbinding luisterplezier beleven. De Spotify functie is echter wel alleen te gebruiken vanaf de laatste zes modellen( vanaf de Apple Watch Series 3).
Bestemd tegen water
Met de Apple Watch beschik je ook over een horloge dat goed bestemd is tegen water. Geen probleem dus, als er wat waterspetters opkomen. Sterker nog, bij sommige modellen is ermee gaan zwemmen zelfs van toepassing.
Bij de modellen waarbij dit niet van toepassing is, geldt wel dat het waterbestendig is. Als er wat regen opkomt, dan is het geen probleem maar ermee gaan douchen is niet aan te raden.
Te koppelen aan de iPhone
Het koppelen van de Apple Watch op de iPhone is gewoon mogelijk. De Apple Watch mag dan wel een horloge zijn maar, is gewoon te koppelen met een ander Apple apparaat( de iPhone in dit geval). Dit is eenvoudig te doen in een paar stappen en kost weinig tijd.
Tot dusver is de Apple Watch alleen te koppelen aan de iPhone wat betreft, de andere Apple apparaten. In de toekomst zal dit waarschijnlijk anders zijn.
Welke modellen zijn er allemaal uitgebracht?
Wat de modellen betreft, zijn er genoeg van waaruit je kunt kiezen. Dit zijn alle modellen op een rijtje :
- Apple Watch series 8
- Apple Watch Series 7
- Apple Watch SE 2021& 2022
- Apple Watch Series 6
- Apple Watch Series 5
- Apple Watch Series 4
- Apple Watch Series 3
- Apple Watch Series 2
- Apple Watch Series 1
- Apple Watch Series 0
- Apple Watch Ultra
Zoals je kunt zien heeft op één model na de rest allemaal de benaming “series” met een cijfer erachter. Series kun je zien als andere naam voor generatie en het cijfer erachter geeft aan de hoeveelste generatie het is. De Apple Watch series 0 is dus de allereerste generatie.
De Apple Watch SE is dus een geval apart. De toevoeging SE staat voor “special edition“. Zo heeft de iPhone ook een SE model en ook bij de Apple Watch is dat ook om dezelfde reden: een stuk goedkoper en minder specificaties maar, nog steeds prettig voor de gemiddelde gebruiker.
Een andere opvallende uit het rijtje is de Apple Watch Ultra, ook een bijzondere soort uit de collectie. Dit type moet je ongeveer zien als een Limited Edition en het meest waardevol.
Op het gebied van specificaties zijn er dan ook verschillen. Zo heeft het ene model een langere batterijduur, of is het (nog) beter bestemd tegen water. Maar ook qua afmetingen zijn er verschillen.
Let wel op: De Apple Watch Series 0,1 en 2 zijn zo goed als nauwelijks meer leverbaar. Je zult dus minimaal opzoek moeten gaan naar een Apple Watch Series 3 en zelfs die, is niet bepaald altijd snel te vinden. Vanaf een Apple Watch Series 4 is dat wel het geval.
Wat zijn de nadelen?
Ondanks het feit dat er genoeg interessante punten zijn op te noemen, zijn er ook wat nadelen. De volgende nadelen zijn van toepassing:
- Doordat het horloge veel functies heeft, ben je er ook veel meer mee bezig. Als je alleen over straat loopt kan dat geen kwaad maar, bijvoorbeeld in een vergadering kan dat bij de anderen niet netjes overkomen. Continu meldingen ontvangen tijdens een vergadering is niet prettig en kunnen anderen de Apple Watch zien als een stoorzender.
- Je moet elke dag de Apple Watch opladen. Wanneer je het wilt dragen en vergeten bent op te laden, dan zal je dus zonder horloge de deur uit moeten.
- Niet zo goed beschermd tegen zonlicht. De batterijduur gaat al gauw achteruit of zelfs buiten werking wanneer het horloge, langdurig( paar dagen) in direct zonlicht achter is- of wordt gelaten.
Wat kost een Apple Watch?
Een Apple Watch is niet goedkoop maar, daar krijg je ook wel een hop voor terug. Voor ruim 200 euro heb je de goedkoopste model in bezit. Het duurste model kost 1000 euro maar, deze heeft uiteraard ook meer specificaties .
Creëer je eigen stijl
Je kunt er ook nog een eigen stijl geven aan je Apple Watch want, er zijn heleboel bandjes waaruit je kunt kiezen. Ieder heeft natuurlijk zijn/ haar eigen smaak maar, keuze genoeg is er in ieder geval wel.
Waarom zou je een Apple Watch kopen?
Je kunt een Apple Watch kiezen om een specifieke reden, bijvoorbeeld om aan je gezondheid te werken. Maar je gaat sowieso voor veelzijdigheid want, je kunt er genoeg functies mee uitoefenen. Je hebt liever een horloge waar er veel meer mogelijk is dan alleen maar de tijd in de gaten te kunnen houden.
Het is gewoon veel meer dan alleen een horloge. Je kunt de Apple Watch zien als een agenda, trainingscoach en vooral ook als iets wat statistieken voor jou kan bijhouden.
Voor een horloge met een neutraal design met veel creativiteit, ben je bij de Apple Watch aan het juiste adres.
Conclusie: Een Apple Watch is veel meer dan een horloge
In deze blog heb je de belangrijkste informatie over de Apple Watch kunnen lezen. Het is echt veel meer dan een horloge gezien wat je er allemaal mee kunt. Verder is het geen goedkope maar hoeft het ook geen hele dure investering te zijn.
Natuurlijk neem je een horloge in eerste instantie om er mee te kunnen klokkijken maar, met een Apple Watch kun je er zoveel meer uithalen. Kortom, van een Apple Watch kun je heel veel profijt van hebben.