Ga met jouw Apple Watch met zwembad in!
Home » Berichten » Ga met jouw Apple Watch met zwembad in!
zwemmen met apple watch

Ga met jouw Apple Watch met zwembad in!

De Apple Watch is zoals bekend een horloge dat beschikt over veelzijdigheid Er is veel meer mogelijk dan alleen maar letten op de tijd. Elke extra mogelijkheid is natuurlijk meer dan welkom maar, één hele opvallende daarvan is dat je met de Apple Watch kunt zwemmen en tegelijkertijd nog meer dan dat. In deze blog lees je hoe prima de Apple Watch te gebruiken is, in het water. Maar ook, de mogelijkheden, waar je op moet letten en voor welke modellen dit van toepassing is. Kortom, een Apple Watch kopen om ermee te zwemmen is zeker niet gek.

De Apple Watch houdt ook van water

Zwemmen met de Apple Watch is een groot pluspunt. Zo hoef je je horloge niet perse af te doen voor je het water in duikt. Nou is ieder model sowieso waterbestendig maar, dat betekent niet dat deze allemaal geschikt zijn om ermee te zwemmen. Een horloge dat waterbestendig is, al een waardevolle toevoeging maar ermee kunnen zwemmen gaat toch nog wel even een stapje verder.

Nou is zwemmen eigenlijk geen hoofdprioriteit van een horloge maar, het geeft wel aan dat het kan incasseren en niet zo “basic” is. Maar een ander groot pluspunt van kunnen zwemmen met een horloge is, dat je gewoon in het water kunt zien hoe laat het is.

Je kunt dan net zo makkelijk de tijd in de gaten houden. Normaal gesproken moet je dan eerst naar de kant zwemmen van waar je horloge ligt. Maar de Apple Watch is echte waterhorloge waarmee in het water heel veel mogelijk is.

Veel meer uit te halen dan alleen zwemmen

Met de Apple Watch is er nog veel meer mogelijk dan alleen het zwemmen zelf. Er zijn nog veel meer punten waar je in het water van kunt profiteren.

Douchen

Als je met jouw horloge ermee kunt zwemmen, dan kun je er natuurlijk ook mee douchen. Dus ermee onder de douche staan of in bad gaan. Tijdens beide momenten kun je nog steeds de tijd in de gaten houden. De meeste mensen doen dat waarschijnlijk niet maar, het is handiger dan je denkt.

Soms ben je eenmaal onder de douche en geniet je van het warme water dat, je soms zelf langer daar de tijd voor neemt dan nodig is. De tijd vliegt eenmaal nou altijd dus ook onder de douche. Ben je bijvoorbeeld iemand die vaak langer aan het douchen is dan normaal? de Apple Watch voorkomt dat wel. Dit doe je simpelweg gewoon door een wekker te zetten.

Dit kun je doen door gebruik te maken van de Siri functie, letterlijk inspreken wat het tijdstip moet zijn van wanneer de wekker moet afgaan.

Zwem-workout beginnen

Het zwemmen met de Apple Watch klinkt al best interessant op zich. Ook een pluspunt is, dat je een zwem-workout kunt uitvoeren. Je kunt dus zelf allerlei verschillende punten uitoefenen in het water en daarvan de prestaties kunnen inzien. Dit zijn de volgende punten waarom het gaat:

Afstand

Het inzien van de afstand die je hebt gezwommen is één van de punten waaruit je informatie kunt verstrekken. Op zich is dit interessant voor als je ervan houdt om aan hieraan te werken tijdens het zwemmen of van nature altijd al een langebaanzwemmer of kortebaanzwemmer bent. Denk bijvoorbeeld aan de 100 meter schoolslag.

Erg ideaal ook voor als je zwemwedstrijden langebaanzwemmen of kortebaanzwemmen doet. Je wilt streven naar een bepaalde afstand en daarbij is de Apple Watch toch een mooi hulpmiddel.

Meet de tijd

Tijdens het zwemmen wil je graag weten hoelang je erover hebt gedaan over bijvoorbeeld van het begin naar de overkant. Erg handig ook voor als je zwemwedstrijden doet of wilt gaan doen want, daarbij draait het voornamelijk om de tijd. Maar het kan ook spontaan in je opkomen voor als je bijvoorbeeld, als je met vrienden of kennissen even een “wedstrijdje” wilt gaan doen om wie de snelste in het water is.

De tijd wordt gemeten tot op de honderdste van secondes net als bij echte zwemwedstrijden. Dus iemand die even naar de overkant zwemt en daar 1.27,06 over doet is alsnog sneller dan iemand die daar 1.27,09 over doet. Met je eigen ogen is het onmogelijk vast te stellen hoeveel honderdste van een seconde iemand sneller of langzamer is geweest.

Type zwemslagen en aantal meters per slag

Het zwemmen kent verschillende manieren en dat is ook iets wat de Apple Watch natuurlijk weet. In Nederland zijn deze manieren de schoolslag, borstcrawl, rugcrawl, rugslag en vlinderslag. Stel dat je in totaal 800 meter hebt gezwommen verdeeld over al deze manieren van zwemmen, dan krijg je op de Apple Watch precies te zien bij welk type manier van zwemmen de hoeveelheid in meters is.

Het overzicht wat je dan te zien krijgt, ziet er bijvoorbeeld zo uit:

 • Totaal gezwommen afstand: 800 meter
 • Vlinderslag: 250 meter
 • Schoolslag: 160 meter
 • Borstcrawl: 275 meter
 • Rugslag: 115 meter

Zo heb je dus een overzichtelijk beeld van met welke zwemslagen je de meeste en de minste afstand hebt afgelegd.

Calorieën

Wanneer je gaat zwemmen of überhaupt als je sport, ben je calorieën aan het verbranden. Dat is altijd gezond te noemen. Je kunt ook bij het zwemmen dus te weten komen hoeveel calorieën je hebt verbrand. Alleen zijn er hier twee vormen van: actieve calorieën en totale calorieën. De actieve calorieën geven aan hoeveel calorieën je hebt verbrand tijdens een activiteit( in dit geval zwemmen).

Dit kun je gewoon ook tijdens het zwemmen in de gaten houden. Je hoeft dus niet eerst naar de kant te zwemmen om dan pas te kunnen kijken. Als het om totale calorieën gaat, kun je het best denken aan actieve calorieën+ rust calorieën.

Heel handig voor als je echt specifiek calorieën wilt verbanden in het water en kun je precies bijhouden hoeveel calorieën je moet verbranden om jouw doel te bereiken(bijvoorbeeld afvallen).

Welke modellen zijn geschikt om in het water te zwemmen?

Niet alle Apple Watch modellen zijn geschikt om ermee te zwemmen. Ze zijn wel allemaal op z´n minst waterbestendig maar dat wilt nog niet zeggen dat ermee zwemmen vanzelfsprekend is. Als je echt gebruikt wilt maken van de Apple Watch om te zwemmen, dan zijn dit de meest geschikte modellen:

 • Apple Watch Series 2
 • Apple Watch Series 3
 • Apple Watch Series 4
 • Apple Watch Series 5
 • Apple Watch Series 6
 • Apple Watch Series SE
 • Apple Watch Series 7
 • Apple Watch Series 8
 • Apple Watch SE 2021& 2022
 • Apple Watch Ultra

De Apple Watch 1 serie is hiervoor ook geschikt maar wel veel beperkter. Enkele waterspetters kan het wel opvangen maar met het horloge onder (diep) water gaan zit er niet in.

Wat is de maximale diepte?

Dat je met een aantal modellen ermee kunt zwemmen mag dan nu wel duidelijk zijn maar, hoe diep onder water houdt de Apple Watch het vol?

Uiteraard is het geen enkel probleem om ermee in een diep bad te gaan maar, toch zit er wel een grens aan. Vanaf de Apple Watch series 2 en nieuwer kun je rekenen op een waterdichtheid tot 50 meter onder water, dit is erg diep.

Een gemiddeld zwembad heeft qua diepte niet dit aantal meters. Met deze capaciteit ga je al gauw richting een meer/rivier dus, geeft dat aan dat de Apple Watch een forse diepte kan opvangen.

De Apple Watch Series 1 is slechts bestemd tegen een diepte van 1 meter onder water. Vergeleken met de andere modellen is dat een schijntje. De Apple Watch Ultra blinkt op dit vlak overduidelijk het meest uit want,

Hoelang kun je onder water blijven?

Dit is ook iets wat je je vast zult afvragen. Maar qua tijdsduur onder water hoef je je niet mee bezig te houden want, je kunt er gewoon mee onder water hoelang jij maar wilt. Terwijl je aan het zwemmen bent hoef je dus niet na te denken over dat de Apple Watch niet meer werkt door teveel water.

Of je nou een kwartiertje gaat zwemmen of een uur, dat maakt dus helemaal niks uit. De prestaties in het water blijven gewoon nog hetzelfde. Dit geldt echter wel alleen voor de Apple Watch 2 Series en nieuwer.

Bij de Apple Watch 1 Series is naast de maximale diepte ook de tijdsduur onder water anders. Dit model houdt het slechts 30 minuten vol onder water. Dus als je al 28 minuten onder water bent, wordt het al dringend tijd om weer boven water te komen.

In welk soort water kun je de Apple Watch gebruiken?

Je hoeft de Apple Watch niet perse uitsluitend te gebruiken voor in het zwembad. De Apple Watch is bestemd voor tegen chloorwater( water van een zwembad), zoutwater( de zee) en zoetwater( rivieren).

Natuurlijk zwemmen de meeste mensen in een zwembad. Maar wanneer je bijvoorbeeld op een dag van plan bent om naar het strand te gaan, kun je de Apple Watch gewoon meenemen.

De Apple Watch is dus goed bestemd tegen verschillende watersoorten. De prestaties blijven ook gewoon hetzelfde ondanks dat bijvoorbeeld, in de zee veel meer water is dan in een zwembad.

Bediening tijdens het zwemmen

De Apple Watch is in het water gewoon te bedienen. Maar belangrijk om te weten is, dat bediening onder water niet mogelijk is. Wanneer je onder water bent van plan bent om het te bedienen, zal je eerst boven het water moeten uitkomen.

Met “onder” water wordt dan bedoeld dat je hoofd ook onder water is. Dus bij plekken waar je wel kunt staan is deze bepaalde bediening niet van toepassing.

Het is dus de bedoeling dat je de Apple Watch al bediend hebt voordat je onder water gaat. Wanneer je dit niet doet zal je elke keer weer boven water moeten komen.

Waterbestendigheid kan afnemen

Hele belangrijke informatie voor als je een Apple Watch koopt om te zwemmen is, dat de waterbestendigheid langzamerhand kan afnemen. Echter hoeft dit niet zo te zijn want, het gebeurd niet gegarandeerd maar is wel iets om rekening mee te houden.

Een groot minpunt is dat je geen check of dergelijke kunt doen op de conditie van de waterbestendigheid. Je merkt vanzelf dus of de waterbestendigheid achteruit is gegaan.

Een paar jaar moet de waterbestendigheid vast wel constant blijven maar, er is helaas geen concreet antwoord te geven als er gevraagd zou worden wat de exacte duur hiervan is.

Waar wel antwoord op gegeven kan worden, is dat de afname van waterbestendigheid een paar oorzaken kan bevatten. Dat komt door de volgende punten en zijn dan ook meteen punten wat de Apple Watch absoluut niet moet hebben:

 • Schokken en vallen
 • Sauna of stoomcabine
 • Hoge watersnelheden
 • Bad& douchemiddelen
 • Was& reinigingsmiddelen

Met hoge watersnelheden wordt er bedoeld dat er in een hoog tempo water op je afkomt en dus ook op de Apple Watch kan komen. Dit zijn wateractiviteiten als surfen, waterskiën, en jetskiën. In zo hoog tempo water opvangen word de Apple Watch teveel( geldt voor alle modellen).

Maar tijdens een potje waterpolo of schoonspringen is de Apple Watch om hebben geen probleem.

Wat moet je doen voor- en na het zwemmen?

Dan de punten voor-en na het zwemmen want, dit is ook heel handig is om te weten. Maar eigenlijk is er vrij weinig wat je moet doen. Voor het zwemmen hoef je letterlijk niks te doen, dus gaan zitten zoeken naar instellingen of iets moeten downloaden is niet nodig.

Jij hoeft niet aan de Apple Watch duidelijk te maken dat je gaat zwemmen of een andere wateractiviteit( waterpolo, openwaterzwemmen etc). De Apple Watch krijgt automatisch een signaal wanneer het in contact is met water en kun je zonder iets te hoeven gewoon het water betreden.

Na het zwemmen is er ook niet is wat je echt “moet” doen, althans bij het zwemmen in een zwembad. Na het zwemmen in de zee eigenlijk ook maar geldt er wel een advies. Dit is omdat de zee zout water bevat en schadelijker is dan het water in een zwembad.

Het advies is dat je na het zwemmen in de zee de Apple Watch afspoelt onder kraanwater. Dit hoeft niet lang te duren en zal ongeveer een halve minuut al voldoende moeten zijn.

Waterslot

Bovendien kun je ook gebruik maken van een waterslot( ook wel watervergrendeling genoemd) . Je hoeft niks aan te schaffen want deze is al ingebouwd. Het is dan aan jou of je hiervan gebruik wil maken of niet. Maar het is wel handig om er gebruik van te maken.

Deze functie is bedoeld om ervoor te zorgen dat alleen de wijzerplaat zichtbaar is en nog optimale beschermd is tegen water. Dit is aan te raden bij activiteiten waarbij water in een grote toestroom in aanraking is met de Apple Watch. Voorbeelden hiervan zijn snorkelen, douchen en zwemmen in diep water.

Echter, is het geen verplichting om gebruik te maken van het waterslot. Het is puur om het horloge nog meer extra bescherming te bieden tegen veel water. Als de waterslot functie vergrendeld is, kun je geen meldingen ontvangen. Om weer meldingen te kunnen ontvangen moet je het dan eerst ontgrendelen.

Het activeren gaat snel en simpel en dat doe je op deze wijze in volgorde:

 • Apple Watch activeren
 • Onderkant omhoog vegen
 • Het bedieningspaneel komt tevoorschijn
 • Je ziet het waterdruppel teken( zie onderstaande afbeelding) en tik hier dan op

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *