iPhone 13 en 14 verschil: Waarin ligt het onderscheid?
Home » Berichten » iPhone 13 en 14 verschil: Waarin ligt het onderscheid?
iphone 13 en 14 verschil

iPhone 13 en 14 verschil: Waarin ligt het onderscheid?

Er zijn genoeg iPhone modellen waar je uit kunt kiezen alleen, soms heb je bijvoorbeeld twee specifieke soorten op het oog. Beide modellen passen wat jou betreft het best bij jou alleen, kun er maar één uitkiezen. In jou geval twijfel je of je moet kiezen voor de iPhone 13 of iPhone 14. In deze blog lees je over het iPhone 13 en 14 verschil. Of misschien zelfs verschillen want, er kunnen natuurlijk ook meerdere punten anders zijn. Wat maakt het verschil tussen beide toestellen zo bepalend om per se de ene toestel links te laten liggen en de andere toestel wel aan te schaffen?

Het zijn beide toestellen met veel overeenkomsten

design& breedte en glazen behuizing: lijken net een tweeling

Allereerst is het belangrijk om te weten dat beide toestellen natuurlijk officieel verschillende toestellen zijn. Maar over het algemeen hebben beiden veel overeenkomsten die van toepassing zijn.

Zo lijken ze allebei qua design echt sprekend op elkaar. Ze beschikken niet over de zogeheten homeknop en is ook het schermtype precies hetzelfde. Ook de achterkant van het toestel is vrijwel hetzelfde met de dubbele cameralens( twee cameralenzen).

Eigenlijk heeft het dus geen zin of je de ene nou mooier vind dan de ander want, het design is zowat een kopie van elkaar. Een ander design hoef je dus in ieder geval niet te verwachten.

Qua dikte is de iPhone 14 echt maar iets dikker maar, daar merk je in de werkelijkheid nauwelijks iets van. Dit verschil is zo minimaal dat het met een bloot oog nauwelijks te zien valt.

In je hand voel je in principe ook geen verschil. Ook is het design aan de achterkant precies hetzelfde plaatje. Beide modellen hebben op de achterkant de glanzende glimmende look.

5G netwerk

Aangezien het 5G netwerk vanaf de iPhone 12 is toegepast, beschikken de iPhone 13 en iPhone 14 hier natuurlijk ook over. Een verschil in een sneller netwerk is er dus niet. En bovendien werkt het 5G netwerk op elk toestel net zo snel.

Het is niet zo dat het 5G netwerk op de iPhone 14 sneller werkt dan op de iPhone 13 vanwege, dat de iPhone 14 een nieuwer toestel is. Anders zou het 5G netwerk bij de iPhone 14 wel een andere naam hebben gekregen.

Bijvoorbeeld 5G+ of iets in die richting.

Aanbod opslagcapaciteit

Ook de keuze qua opslagcapaciteit is gelijk. Bij beide toestellen kun je kiezen uit de volgende opslagcapaciteiten:

 • 128GB
 • 256GB
 • 512GB
 • 1TB

Zo zie je dat beide toestellen beginnen met een middelgrote opslagcapaciteit en doorgaat tot zeer grote opslagcapaciteit.

A15 chip processor

Allebei beschikken ze over de A15 processor. Een even sterke processor waardoor eigenlijk alle taken kunnen worden uitgevoerd. Oftewel, de motor van beide toestellen. In het geval van dat de werking bij 5G wel gelijk is, zit er hier wel een klein verschil.

Maar deze is zo enorm klein dat je het eigenlijk niet moet beschouwen als een verschil. Je zult er nooit wat van merken. Voor als je het nog niet weet, de prestaties van een chip bestaat uit twee punten. Dat zijn de GPU en de CPU.

Op het vlak van CPU zijn de maximale prestaties gelijk en op het gebied van GPU, heeft de iPhone 14 een ministreepje voor. Waar de iPhone 13 het moet doen met een 4-core GPU, beschikt de iPhone 14 over een 5-core GPU.

Dit verschil zegt eigenlijk bijna niks behalve, dat op grafisch vlak de iPhone 14 het iets beter doet. Denk aan grote games en grafische apps. Het ligt er dus maar net aan of je überhaupt interesse hebt in grafische taken om hier een heel klein beetje extra profijt van te hebben.

Kortom, beide iPhones hebben de A15 processor al, is het bij de iPhone 14 een mini tikkeltje beter.

Verkrijgbaar in evenveel kleuren

Ze zijn allebei niet te verkrijgen in exact dezelfde kleuren maar, wel in het aantal kleuren. Allebei beschikbaar in 6 verschillende kleuren. Hier de kleuren die beschikbaar zijn voor de iPhone 13:

 • Roze
 • Blauw
 • Zwart( ook wel middernacht genoemd)
 • Groen
 • Wit( beter bekend als sterrenlicht)
 • Rood

Hier de kleuren die voor de iPhone 14 van toepassing zijn:

 • Zwart( middernacht)
 • Wit( sterrenlicht)
 • Rood
 • Blauw
 • Paars
 • Geel

De kleuren paars, geel, groen en roze zijn de kleuren waar per iPhone het verschil in zit. Voor de kleuren zwart, wit, rood of blauw maakt het niet uit of je kiest voor de iPhone 13 of iPhone 14.

Nog meer andere gelijkenissen

Er zijn nog meer gelijkenissen waar beide iPhones over beschikken in het kort. Hier zijn de overige gelijkenissen:

 • Zelfde waterbestendigheidseenheid( waterdicht tot een diepte van 3 meter oftewel IP68)
 • Draadloos opladen
 • MagSafe
 • Geschikt voor dualsim en dual -eSIm
 • Speakerkwaliteit
 • Lightning-aansluiting
 • IOS mogelijkheden en ondersteuning

Op deze punten legt de iPhone 13 het af tegen de iPhone 14

Nu komen de verschillen aan bod waarbij de iPhone 14 toch wel enigszins beter scoort dan de iPhone 13. Maar over het algemeen zijn de verschillen nog steeds klein te noemen. Het zijn verschillen in de kleinste details.

Klein verschil in camera: beter bij weinig licht

Beide toestellen hebben dezelfde camerascherpte, namelijk 12 megapixel. Dus als je foto’s maakt krijg je precies dezelfde goede kwaliteit te zien. Althans, dat is wat iedereen gelijk zou denken als ze horen dat beide modellen over een 12 megapixel camera beschikken.

Maar bij foto’s maken waar weinig licht is, is dat niet het geval. Op dit vlak is de kwaliteit van de foto’s bij een iPhone 14 beter. Dit verschil komt omdat de iPhone 14 grotere sensoren en een groter diafragma heeft dan de iPhone 13.

Apple zelf zegt dat je dan 2,5 keer betere foto’s kan maken. Dit klinkt als een groot verschil in de oren want dat is het absoluut niet. Wel is het zo dat als je met beide toestellen bij weinig licht foto’s zou maken, dat je wel een verschil ziet.

Bij de iPhone 14 is dit een tikkeltje scherper. Maar dat betekent niet dat de iPhone 13 niet geschikt is voor foto’s maken bij weinig licht.

Beiden prima geschikt om bij weinig licht goede foto’s te maken. Maar als je dan toch de beste foto’s wil maken in weinig licht tot in detail, dan komt de iPhone 14 als winnaar uit de strijd.

Selfies maken is idealer

Misschien kijk je nu een beetje gek op aangezien de camera’s van beide net zo goed zijn. Dat is ook zo alleen, de iPhone 13 en iPhone 14 hebben ook een frontcamera. En juist dit onderdeel van de camerageheel is bij de iPhone 14 beter.

Hoe komt het dan dat je betere selfies kunt maken? Dat komt door de doordat de lens beter is en door autofocus. De kwaliteit van je selfie is dan beter en datzelfde geldt voor groepsselfies.

Werkgeheugen

Er is keuze uit precies dezelfde opslagcapaciteiten. Maar de opslagcapaciteit vormt niet alleen het geheugentotaal van een toestel. Naast opslagcapaciteit heb je ook nog het werkgeheugen en hierin zit wel verschil.

De iPhone 14 heeft een werkgeheugen van 6GB en de iPhone 13 een werkgeheugen van 4GB. Met een verschil van 2GB werkgeheugen is ook dit verschil aan de magere kant.

Iets betere accuduur

Zowel de iPhone 13 en iPhone 14 hebben een hele sterke accuduur maar, de iPhone 14 heeft net iets meer in huis. In principe kun je wel beide toestellen gewoon zowat de hele dag gebruiken. Dus gewoon urenlang over straat ermee is voor het tweetal zeker van toepassing.

Zoals je misschien wel weet bestaat de batterijduur uit drie verschillende onderdelen. Dat is de videokijktijd, audio afspeeltijd en batterijcapaciteit. Op alle drie de punten zijn de cijfers bij de iPhone 14 toch net iets beter.

Hier een overzicht van de drie punten bij de iPhone 13 en iPhone 14:

iPhone 13

Videokijktijd: tot 15 uur

Audio afspeeltijd: tot 75 uur

Batterijcapaciteit: 3240 mAh

iPhone 14

Videokijktijd: tot 16 uur

Audio afspeeltijd: tot 80 uur

Batterijcapaciteit: 3279 mAh

Hele kleine verschillen onderling in het voordeel van de iPhone 14. Ook hier is het verschil eigenlijk zo minimaal dat je er in de praktijk amper iets van zult merken.

Mocht je stiekem toch gehoopt hebben dat één van beide toestellen valt onder de iPhone met beste batterij, dan is dat in ieder geval niet zo.

iPhone 14 is het eerste model met crashdetectie

Toch kent de iPhone 14 ook wel een primeur want, het is de eerste iPhone waarop crashdetectie is toegepast. Waarschijnlijk voel je dan al aankomen dat het om een functie gaat dat in de auto zijn taak uitvoert.

Door crashdetectie kunnen auto-ongelukken worden herkend en eventueel, de hulpdiensten ook automatisch worden ingeschakeld. In ieder geval is het een zeer waardevolle en vooral belangrijke functie. Iemands leven hoeft dus niet verloren te gaan door crashdetectie.

Voor crashdetectie doet het er niet toe hoe een aanrijding heeft plaatsgevonden. Je kunt namelijk vanuit alle posities worden aangereden. Maar uiteindelijk profiteer je alleen van crashdetectie als je überhaupt autorijd.

Als je helemaal geen autorijd, dan is deze functie voor jou eigenlijk een beetje voor spek en bonen.

iPhone 14 is iets duurder

Het laatste nog enige relevante verschil is de prijs. Na het horen van deze kleine verschillen heeft de iPhone 14 in het algemeen toch iets meer te bieden dan de iPhone 13. Hoewel de iPhone 14 meer kost is het verschil in prijs echt heel beperkt.

De prijzen zijn per webshop natuurlijk verschillend maar over het algemeen, is de iPhone 14 nog geen €80 duurder dan de iPhone 13. Voor iPhone begrippen is dit verschil heel erg klein. Bij wijze van heb je een iPhone 14 voor ongeveer €850 en een iPhone 13 voor €780 in je bezit.

Let op: Dit zijn de prijzen als je alleen kiest voor een opslagcapaciteit van 128GB

Ook bij de hogere opslagcapaciteiten is het verschil in de prijs nagenoeg hetzelfde. Alleen kost een 256GB toestel natuurlijk altijd meer dan een 128GB toestel.

De reden dat dit prijsverschil zo klein is, is eigenlijk ook niet om er van verrast te zijn. Qua verschil tussen iPhone 13 en 14 is het beperkt. Dat betekent ook dat het prijsverschil beperkt is. De iPhone 14 is op een paar vlakken slechts iets beter en niet meer dan dat.

Een andere manier om het te omschrijven is dat je bij de iPhone 13 eigenlijk bijna hetzelfde ervoor terugkrijgt als bij de iPhone 14. Je loopt niet echt serieuze mogelijkheden mis als je een iPhone 13 verkiest boven de iPhone 14.

Conclusie: Verschil iPhone 13 en 14 is klein en alleen intern

In deze blog heb je gelezen wat het verschil tussen de iPhone 13 en 14 is. Of misschien beter gezegd, de verschillen. De conclusie die getrokken kan worden is dat de iPhone 14 op een aantal punten wel de betere papieren heeft. Echter zijn de verschillen verre van groot en eigenlijk zelfs heel minimaal.

Daarom is de iPhone 14 in het geheel zeker niet een overduidelijk beter toestel dan de iPhone 13. Naar mijn idee is een iPhone 14 verkiezen boven een iPhone 13 het alleen waard als, de kleine verschillen voor jou toch doorslaggevend genoeg zijn.

Bijvoorbeeld omdat je in weinig licht toch echt de allerbeste foto’s gepresenteerd wil hebben. Het is maar net hoe jij naar de kleine verschillen kijkt om de desbetreffende iPhone uit te kiezen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *