In de zoektocht naar een passende iPhone voor jezelf, ben je waarschijnlijk nog aan het twijfelen welke iPhone het moet worden. Toch lijkt de Apple iPhone X je het meest aan te trekken maar wil je hier eerst nog meer informatie over. In deze blog ben je dan aan het juiste adres want, hier lees je alles over dit type iPhone. Vervolgens is het dan voor jou duidelijk of de iPhone X bij jou past.
De Apple iPhone X in het kort
In 2017 kwam de iPhone X op de markt dus, dat is ruim vijf jaar geleden. Daarmee spreek je allesbehalve van een nieuwe iPhone maar, ook geen hele ouderwetse soort. Dit model was de opvolger van de iPhone 8. Hier is natuurlijk niks verrassends aan want, er komt vrijwel ieder jaar een nieuwe iPhone op de markt.
Iets wat wel verrassend is, is de naam iPhone X. Normaal gesproken zou je toch eerder denken dat een nieuwe iPhone meegaat in de volgorde van als het wordt aangekondigd. De verwachting was dus dat dit de iPhone 9 zou zijn i.p.v. van de iPhone X.
Alleen al qua naam is deze iPhone uniek te noemen. Het is namelijk de eerste iPhone dat niet in een “gewoon” cijfer is te benoemen. Je zou het wel kunnen zien als de iPhone 9 maar dat is niet de officiële naam.
Waarom Apple ervoor heeft gekozen om het te benoemen tot iPhone X en niet als iPhone 9, is nooit echt concreet duidelijk geworden. Gesuggereerd werd er wel dat Apple hiervoor heeft gekozen omdat, ze het tijd vonden voor een nieuw begin. Zelf was er nooit een woordvoerder van Apple of dergelijke die hierop verder toelichting wilde geven.
Zie het als de eerste iPhone met een opvallende naam. Het was wel zo, dat door de naam het zorgde voor hogere verwachtingen. Als het zo’n unieke naam heeft dan zal het ook unieke functies hebben althans, zo een beeld schetsen mensen dan een beetje.
Wat heeft de Apple iPhone X in petto en wat kun je verwachten?
Zo’n iPhone met een mysterieuze naam wekt toch waarschijnlijk sneller nieuwsgierigheid op. Maar zoals eerder is aangegeven, de naam is voornamelijk puur voor de afwisseling. Dus echt spectaculaire dingen om van te watertanden, hoef je eigenlijk niet te verwachten. Maar dat betekent niet dat er geen voordelen zijn want die zijn er zeker wel.
Het design: Bijna hetzelfde als de iPhone 8 maar toch ook weer niet
Qua design haal je bijna letterlijk en figuurlijk een kopie van de iPhone 8 in huis. Als je de Apple iPhone X naast een iPhone 8 zou leggen, zullen de meeste mensen zeggen dat het twee dezelfde toestellen zijn(helemaal vanaf de achterkant).
Op de iPhone X is zelf ook niks herkenbaars te zien of af te lezen, dat het om dit toestel gaat. Kiezen voor dit toestel vanwege het design is dus niet bepaald logisch aangezien, het op dit vlak bijna een tweelingbroer is van de iPhone 8. Maar aan de voorkant is er wel een kenmerk waarin het zich weet te onderscheiden t.o.v. de iPhone 8.
De iPhone X was het eerste toestel dat gelanceerd werd dat, over een volledig beeldscherm beschikte. Dit is een beeldscherm zonder Touch ID knop waardoor, je dus ook het toestel ontgrendelt met je vinger. Hierna werd dit ook toegepast bij de iPhone XR, iPhone XS, iPhone 11, iPhone 12, iPhone 13 en iPhone 14. In het begin is dit wel even wennen natuurlijk maar, ga je het ook snel weer normaal vinden.
Maar het is niet per definitie moeilijker. Het is in principe niet meer dan een opvallende wijziging in de manier van ontgrendelen dat even anders gaat zoals je voorheen gewend was( mits je eerder een iPhone hebt gebruikt).
De prijs: een prima betaalbare iPhone
Over de prijs van de iPhone X kun je eigenlijk alleen maar positief zijn. Het is een prima toestel voor mensen die niet “veel” geld willen uitgeven voor een iPhone. Ook als je niet een al te oude iPhone of nieuwe wilt is de iPhone X een passend model. Nou is een iPhone natuurlijk nooit een toestel dat iedereen even in een mum van tijd kunt kopen maar, je kunt het ook houden bij een schappelijke prijs.
Je kunt de iPhone X omschrijven als een model in de midden categorie qua soort en ook qua prijs. Niet iedereen wilt namelijk bedragen betalen wat rond de 800/900 of zelfs 1000+ euro. Normaliter moet je wel rekening houden met dat soort bedragen als je een redelijk nieuwe iPhone aanschaft.
Nou wil je natuurlijk ook antwoord op de vraag ” hoeveel kost een iPhone X dan?” want je wilt weten of dat in jouw budget past. Dat is net als bij andere iPhones afhankelijk van verschillende factoren.
Maar even grove schatting, een iPhone X zou in principe maximaal rondom de 600 euro moeten kosten. Nogmaals, dit is afhankelijk van verschillende factoren en dit zijn ze:
- Refurbished: Een iPhone X is ook gewoon te koop als Refurbished variant. Als je voor een Refurbished toetstel kiest, betaal je sowieso altijd goedkoper dan een normaal toestel.
- Leverancier: Bij de ene leverancier is de prijs altijd wel wat duurder of goedkoper dan bij de andere leverancier. Dan zul je natuurlijk al snel geneigd zijn om voor zo goedkoop mogelijk te gaan maar, dat hoeft niet altijd de beste keuze te zijn. Denk bijvoorbeeld aan waar je het koopt, service en eventuele recensies.
- Hoeveel GB kies je ?: Wat je voor een iPhone X moet betalen hangt natuurlijk ook sterk af van hoeveel GB je kiest. Meer GB betekent dat er meer mogelijk is dus, betaal je daar logisch een hogere prijs voor. Er is keuze uit 64GB en 256GB
Wat het jou gaat kosten hangt dus helemaal af van wat je zelf wilt. Bedenk bij jezelf net als bij elk ander product wat jou budget is. In ieder geval is er dus niet één vaste prijs waaruit je kunt kiezen.
Qua functies meer vernieuwing en creativiteit
Dan aangekomen op de inhoudelijke aspecten van het toestel. Extern is er niet al te veel verandering op te merken maar, intern is er zeker wel het één en ander veranderd. Sterker nog, er is vernieuwing en creativiteit aangebracht. Dit zijn de punten die waar het om gaat:
Face ID en gezichtsherkenning: Doordat de Touch ID knop niet meer van toepassing is, gaat ook de manier van ontgrendelen op een andere manier. Dit is Face ID of ook wel gezichtsherkenning genoemd. Hiermee is de beveiliging toch wel aangescherpt.
Met deze methode is ontgrendeling met de cijfercode verleden tijd. Nou is hier ook niks mis mee maar, Face ID is absoluut veiliger. Als iemand jouw code weet, kan diegene alles doen. Bij Face ID gaat ontgrendeling door enkel je gezicht te tonen.
Als iemand anders jouw iPhone wilt ontgrendelen, is dat gelukkig niet mogelijk. Iemand kan zijn/haar gezicht natuurlijk niet omtoveren tot die van jou. De iPhone X is jouw eigendom dus kan ook alleen jij ermee ontgrendelen. Een veiligere manier dan dit is haast niet denkbaar.
Eerst moet je FaceID wel configureren om het te kunnen toepassen. En mocht je FaceID toch niet willen gebruiken, dan kun je het gewoon uitschakelen.
True Tone weergave: Een functie dat het eerst werd toegepast op de iPhone X. Met deze functie past het scherm zich automatisch aan het omgevingslicht. Zo is de helderheid van het beeldscherm altijd passend aan de omgeving waar jij je op dat moment bevind.
Daarbij kun je denken dat je op een locatie bent waar fel zonlicht is. Nou houden veel mensen ervan als de zon schijnt maar, de zon kan ook een (flinke) hindernis zijn. Soms is het bijvoorbeeld lastig af te lezen wat je op je scherm ziet tijdens fel zonlicht.
Daarvoor is True Tone dus bedoeld. Je hoeft dan niet zelf je helderheid aan te passen maar True Tone doet dit voor jou. En dat gebeurt zonder dat je er zelf maar ook iets van merkt. Je krijgt er ook geen melding of signaal van.
Super Retina display: Voor een niet al de dure prijs krijg je er ook nog eens een Super Retina display voor terug. Dit houdt in dat het om een display gaat dat een sterkere resolutie heeft. Deze sterkere resolutie heeft dan weer betrekking om de verbeterde pixeldichtheid. Om precies te zijn 458 pixels per inch.
Een Super Retina display staat ook wel bekend als OLED scherm. Verder is het bovendien een scherm dat geen randen heeft. Het zijn verschillen tot in de kleinste details.
Truedepth camera: Ook aan de camera is er zeker vernieuwing aangebracht, een Truedepth camera. In jip-en janneketaal, dit is een 3D camera. Hierdoor kan gezichtsherkenning worden toegepast omdat hierop infrarood op zit. Dus ook als het donker is, herkent de iPhone X jou.
Zelfs al doen de lantarenpalen op straat het niet, dan maakt dit het er niet lastiger op. Het is eigenlijk zelf meer dan een camera want, het is een geheel dat bestaat uit meerdere onderdelen:
- Omgevingslichtsensor
- Infrarood camera
- Infrarood belichter
- Speaker
- Microfoon
- Nabijheidssensor
- Rasterprojector
Deze onderdelen zijn met het blote oog best lastig te zien. Dit is dus absoluut niet een “gewone” camera net als bij de vorige toestellen.
Portretmodus: Deze functie is erg interessant voor als je niet alleen foto’s van hoge kwaliteit wilt maar, het complete plaatje moet goed zijn. Portretmodus is er om foto’s waarbij bijvoorbeeld jijzelf zeer scherp erop staat en de achtergrond, juist helemaal niet.
Een prima optie om echt goede portretfoto’s te maken. Denk bijvoorbeeld aan:
- Foto’s voor je portfolio( acteren, modellenwerk etc)
- Foto’s voor website
- Foto’s voor social media
- Selfies( je bent namelijk nu nog meer op de voorgrond)
Met de portretmodus functie heb je geen gedoe met dat de achtergrond jouw gewenste foto minder mooi maakt( of even grof gezegd verpest).
Maar de portretmodus hoeft niet per se alleen te worden toegepast op mensen. Je kunt net zo goed portretfoto’s maken van bijvoorbeeld standbeelden, monumenten etc. Het gaat erom dat van wie of wat de foto gemaakt word, veel scherper te zien is. Daarom maakt het ook niet uit wat je wilt fotograferen.
Ook hier geldt, dat je deze functie wel eerst moet configureren om er gebruik van te maken.
Dit zijn enkel de vernieuwingen vergeleken me de oudere modellen. Hier zijn wat algemene specificaties op een rijtje:
- Kleuren: Spacegrijs en zilver
- Schermgrootte: 5,8 inch
- Cameraresolutie: 12 megapixel
- Draadloos opladen: ja
- Front cameraresolutie: 7 megapixel
- Resolutie: 1125×436
- Werkgeheugen: 3GB
Even horen, zien en uitproberen
In deze video krijg je ook nog een uitgebreide analyse van de iPhone X. Uitpakken, zien en het testen van o.a. hoe het gebruik van Face ID gaat.
Handig om te bekijken voor mocht je nog twijfelen, dan krijg je hier nog eens van A tot Z informatie.
Conclusie: Apple iPhone X niet de minste maar zeker ook niet de beste iPhone
Je hebt in deze blog gelezen dat de iPhone X vooral voor de prijs, wel een prima toestel is. Vergeleken met de oudere iPhones is dit er zeker eentje dat zich weet te onderscheiden. Voor vrij “goedkoop” krijg je er wel wat vernieuwing voor terug.
Maar je haalt er zeker geen iPhone mee in huis dat er met kop en schouders bovenuit steekt. Het is ook niet bepaald de nieuwste iPhone waar het over gaat want, daarvoor moet je bij de iPhone 14 zijn.
Hiervoor zijn ook al de iPhone 11, iPhone 12 en iPhone 13 uitgekomen. Al deze modellen hebben natuurlijk meer in huis dan de iPhone X. Kortom, de iPhone X is een prima toestel maar behoort niet tot de “grote” jongens.
Een toestel met een schappelijke prijs en aardig wat vernieuwing, vergeleken met de oudere modellen. Dat is de iPhone X in één zin samengevat.