Een telefoon waarover je leest dat het waterdicht is, het is een kenmerk dat voor veel mensen zeker aantrekkelijk klinkt. Vooral omdat er altijd wel een (kleine) kans is dat jouw telefoon te maken krijgt met water want, het zou zomaar eens kunnen gebeuren. Een telefoon in bezit hebben die waterdicht is, is zeker een voordeel te noemen. Maar is een IPhone ook echt waterdicht? en zo ja, welke modellen zijn dat dan?
Waterbestendig
Allereerst is het zo dat IPhones niet volledig waterdicht zijn maar eigenlijk waterbestendig. Dat wil dus zeggen dat de IPhones niet volledig beschermd zijn tegen water. Het is wel dan weer zo, dat een IPhone wel enigszins tegen wat water kan. Waterdicht wil zeggen dat ongeacht hoeveel water op de IPhone komt, dat er dan verder niks aan de hand is en dat is niet zo.
een letterlijk 100% waterdichte iPhone bestaat dus niet.
Het is dus niet zo dat je gewoon kunt zwemmen met de IPhone want, dan loopt die helemaal vol met water met flinke waterschade als gevolg. de kans is dan nagenoeg 100% dat de IPhone niet eens meer aangaat. Zit je bijvoorbeeld langs het zwembad en iemand springt het water in waardoor er wat spetters op de IPhone komen, daar zijn de meeste IPhone echt wel tegen bestemd.
Een ander voorbeeld is ook (hevige) regenval. Een IPhone die waterbestendig is zal in deze situatie hooguit even kort vastlopen of iets langzamer reageren op de handelingen die je verricht. De duur hiervan is meestal maar een paar seconden.
Waterbestendigheid kun je het best opvatten als dat het doel hiervan is dat het toestel zo gemaakt is dat er geen water in kan komen. Maar helaas is dit geen garantie en moet je rekening houden dat bij een grote hoeveelheid water het toch mis kan gaan.
IPhone verdeling waterbestendigheid
Toen de IPhone pas op de markt was uitgebracht richtte Apple zich nog niet zo op bescherming tegen water. Daar is sinds de IPhone 7 verandering in gekomen want, sinds dat model is elke IPhone verzekerd van waterbestendigheid
De volgende IPhone modellen zijn uitsluitend waterbestendig:
- IPhone 7en IPhone 7 Plus
- IPhone 8 en IPhone 8 Plus
- IPhone X
- IPhone XS en IPhone XS Max
- IPhone XR
- IPhone SE
De volgende IPhone modellen ook waterbestendig alleen, dan wel tot een verdere diepte:
- IPhone 11
- IPhone 11 Pro
- iPhone 11 Pro Max
- IPhone 12
- IPhone 12 Mini
- IPhone 12 Pro
- iPhone 12 Pro Max
- iPhone 13
- iPhone 13 Pro
- iPhone 13 Pro Max
- iPhone 14
- iPhone 14 Pro
- iPhone 14 Pro Max
- iPhone 14 Plus
Nu vraag je je vast af waarom sommige IPhone modellen alleen waterbestendig zijn en niet waterdicht zoals bij andere modellen. Dit zo omdat IPhones die alleen waterbestendig zijn een andere IP hebben dan de modellen die volledig waterdicht zijn. De letters IP betekenen “Ingress Protection” oftewel beschermingsgraad. Een IP omvat achter de benaming cijfercombinaties die aangeven in hoeverre het bescherming bied tegen water- en stofschade.
Bij de IPhone komen de IP67 en IP68 in het stuk voor. IP67 kun je plaatsen in de categorie IPhone modellen die waterbestendig zijn( bovenste rij uit het overzicht). In principe is je IPhone dan een “beetje” waterdicht tot een beperkte diepte( 1 meter). Ook is de tijdsduur vrij kort(een halfuur), dat betekent dus dat de IPhone een halfuur onder water bij een diepte van 1 meter nog optimaal functioneert.
Bij de IPhone 11 is deze diepte 1 meter, bij de IPhone 11 Pro en Pro Max 4 meter. Bij de IPhone XS is het 2 meter en bij elk IPhone 12, IPhone 13 en iPhone 14 model is de diepte 6 meter. Voor alle modellen is de tijd van volhouden onder water maximaal een halfuur.
De IPhone modellen die vallen onder IP68( onderste rij uit het overzicht) zijn niet letterlijk waterdicht maar, kunnen wel een stuk beter tegen water dan de modellen die onder IP67 vallen. Met een IPhone die onder IP68 valt is de kans dus aanzienlijk kleiner dat het toestel waterschade oploopt en is dus gewoon beter bestemd tegen vocht.
Waterbestendig zeker wel een voordeel
Het lijkt misschien niet perse zo maar een IPhone in bezit hebben die tenminste waterbestendig is, mag je toch zeker wel als een voordeel beschouwen. De modellen die in geen van beide categorieën er tussen staat, zijn dus veel gevoeliger voor water. Zo zal bijvoorbeeld lopen in de regen met de IPhone 5 de kans op waterschade vergroten in vergelijking als je loopt met de IPhone 8.
Als je zelf al weet dat jouw IPhone gevoelig is voor water, dan ga je je ook sneller zorgen maken zodra het in aanraking komt met water. Bellen in de regen voelt dan al onprettig en ook gedachtes als ” hopelijk gebeurt er niks met mijn IPhone”.
In dit soort situaties kan een IPhone die waterbestendig is of helemaal niet, het verschil maken tussen wel of niet zitten met een IPhone met waterschade. Ben je op de boot en je IPhone valt in de gracht, ja dan maakt het niet uit of het waterbestendig is want, geen enkele telefoon redt dat. Maar bij regen kan het weer wel een verschil maken en daarom is tenminste wat waterbestendigheid belangrijker dan je denkt.
Mijn iPhone heeft waterschade opgelopen en nu?
Uiteindelijk kan waterschade toch flink wat roet in het eten gooien. Zo flink dat je iPhone daardoor niet meer kan functioneren. Natuurlijk hopen jij en ik dat het nier zo ver zal komen maar, wat doe je als het toch zal gebeuren?
Waterschade is natuurlijk nooit 100% te voorkomen. Het is in principe een kwestie van geluk hebben en hopen dat er niet een te grote hoeveelheid water op jouw iPhone terecht komt.
Indien jouw iPhone door waterschade niet meer werkt, is het een optie om je iPhone te laten repareren. Hier zijn uiteraard wel kosten aan verbonden en is dat afhankelijk van welk type iPhone model je hebt.
Maar gelukkig zijn deze onverwachte reparatiekosten te voorkomen door een iPhone verzekering af te sluiten. Je kunt je iPhone laten verzekeren tegen diefstal en schade alleen, hier valt ook waterschade onder en dat denken veel mensen juist niet.
Waterschade kun je ook gewoon plaatsen in de categorie “schade”. Je kunt tot 30 dagen na aankoop bij de meeste mobiele providers je iPhone alsnog laten verzekeren.
Een iPhone hoesje kan de waterschade eventueel nog beperkt houden
Hoewel een iPhone hoesje in eerste instantie bedoeld is om het toestel te beschermen tegen stoot- en valschade, is het in mijn optiek toch wel enigszins een middel om waterschade te kunnen beperken.
Het hangt er natuurlijk wel van af hoeveel water er op de iPhone terecht komt. Als jouw iPhone met een hoesje eromheen in een diep zwembad valt, tja dan is ook het hoesje geen partij voor de grote hoeveelheid water.
Maar stel dat jouw iPhone met een hoesje eromheen op het aanrecht omgedraaid ligt en er valt een glas water op, dan heeft vooral het hoesje een koude douche gehad en niet de iPhone zelf.
Zelf gaan experimenteren? doe dat maar beter niet
Het is beter af te raden om toch te gaan experimenteren met je IPhone van hoe goed het precies bestemd is tegen water. Dit is uiteindelijk gewoon spelen met vuur want voor hetzelfde geldt, ga je toch je IPhone langer dan een halfuur onder water houden waardoor het uiteindelijk niet eens meer functioneert.
Bovendien is het zonde als de IPhone niet meer werkt omdat jij zo graag wilde experimenteren met water. Wat je ook moet weten is dat elk experiment ook fout kan gaan en dit is iets wat je natuurlijk niet wil hebben.
En besluit je toch om te gaan experimenteren met een foute afloop als gevolg( of als er überhaupt waterschade is) dan heb je daar geen garantie op. Dit is dan ook meteen het enige nadeel voor als je hier mee te maken krijgt. Het beste is gewoon om niet te experimenteren en zelf eventueel in een situatie inziet in hoeverre jouw IPhone bestemd is tegen water.
Hoe zit het dan als je een ouder toestel dan de iPhone 7 hebt?
In het overzicht van op welke iPhones waterbestendigheid van toepassing is, waren er een aardig aantal af te lezen. Alleen iPhone modellen ouder dan de 7 variant ontbreken in het rijtje. Dat klopt want, deze modellen zijn zeer kwetsbaar voor water of andere vormen van vocht.
Het is ook niet letterlijk zo dat één waterdruppeltje de werking van deze modellen meteen op zijn kop zet. Maar vergeleken met de andere modellen die wel in het overzicht staan, zijn dit toch echt wel de zwakkere schakels.
Ze kunnen veel minder vocht incasseren dan de rest. Dus als je dan toch een iPhone toestel wil gaan kopen dat redelijk bestemd is tegen water, ben je bij een iPhone 7 model of nieuwer aan het juiste adres.
Om het heel duidelijk te verwoorden, bij zware regenval heb je met een iPhone 5 veel meer te vrezen voor waterschade dan iemand die een iPhone 11 heeft.
Het wil per definitie dan ook zeggen dat je met een ouder model dan de iPhone 7 het liefst water helemaal moet proberen te vermijden.
Conclusie: De vier nieuwste iPhones zijn het best bestemd tegen water
In deze blog heb je gelezen welke iPhones en in hoeverre ze bestemd zijn tegen water. In principe is geen enkele iPhone echt volledig waterdicht maar, toch zijn er wel onderlinge verschillen. De vier meest recente iPhones kunnen meer water opvangen dan de andere iPhones.
Kortom, alle iPhone 11, iPhone 12, iPhone 13, iPhone 14 en iPhone 15 modellen zijn het best bestemd tegen water.
De vier meest recente iPhones zijn waterbestendig tot een bepaald aantal meter onder water. Er zijn dus wel grenzen aan de waterbestendigheid. Het is maar net of je een iPhone wilt die goed bestemd is tegen water of, redelijk bestemd is tegen water.
Verder heb je ook kunnen lezen dat je je tegen eventuele waterschade ook kunt laten verzekeren.